ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Μείωση επιστροφών στο φάρμακο στο 60% και όχι λιγότερο

Μια φαρμακευτική πολιτική που δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε τη φαρμακοβιομηχανία, ούτε τους ασθενείς, παρά μόνο το ελληνικό δημόσιο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Το αποτέλεσμα είναι οι δυνατότητες που παρέχει η επιστήμη σήμερα, να καλύπτονται στη χώρα μας μόνο σε ποσοστό 20%, αφού μόνο μία στις πέντε καινοτόμες θεραπείες να είναι διαθέσιμες στους Έλληνες ασθενείς.

Πολύ περισσότερο, η φαρμακευτική δαπάνη από το 2012 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί στην Ευρώπη κατά 63%, όταν στη χώρα μας έχει μειωθεί κατά 23%. Τη διαφορά, έχει πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία καταβάλλοντας 18 δις. ευρώ μέσω υποχρεωτικών επιστροφών rebate και clawback.

Έτσι, φτάσαμε στο ποσοστό 83% επιστροφών για τα νοσοκομειακά φάρμακα που διατέθηκαν στα νοσοκομεία το 2023.

Και με τα μέτρα για μικρή αύξηση της χρηματοδότησης και περιορισμού της δαπάνης – που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση αναδρομικά και για το 2023 – αναμένεται να μειωθεί το clawback στο 70% και τα επόμενα χρόνια η μείωση αυτή να φτάσει μέχρι το 60% και όχι λιγότερο, κατά το 2025.

Στις διαπιστώσεις αυτές κατέληξαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Γιώργος Καπετανάκης απευθύνοντας χαιρετισμούς στην εκδήλωση κοπής της πίτας του ΣΦΕΕ την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανώτατο όριο clawback γιατί άλλαξαν οι δημοσιονομικοί κανόνες

O πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου

Μέτρα για το φάρμακο

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τα μέτρα για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους δεν λειτούργησαν, ενώ εκκρεμεί ακόμη η εκκαθάριση των ΑΜΚΑ, καθώς το τελευταίο είναι πολύ σκληρό μέτρο και γίνονται προσπάθειες ώστε οι αντιδράσεις να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες.

Απαντώντας στο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για ανώτατο όριο επιστροφής clawback είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί άλλαξαν οι δημοσιονομικοί κανόνες και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δεσμευθεί συγκεκριμένο ποσό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χωρίς να είναι βέβαιο ότι δεν θα πέσουμε έξω στους υπολογισμούς.

Στη συνέχεια προέβαλε τις αυξήσεις στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης με 470 εκατ. το 2024, 580 εκατ. το 2025 και 690 εκατ. το 2026 σε σύγκριση με το 2020, τονίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η χώρα χρεοκόπησε.

Προανήγγηλε τη δημιουργία ταμείου καινοτομίας για τη χρηματοδότηση των καινοτόμων θεραπειών που θα έρθουν και επιβεβαίωσε την πρόθεσή του για διαχωρισμό στον προϋπολογισμό, των φαρμάκων με προστασία πατέντας, των φαρμάκων χωρίς πατέντα και των γενοσήμων τους, ενώ επανέλαβε ότι για δεύτερη χρονιά φέτος τα νοσοκομεία έχουν προϋπολογισμούς από τις 10 Ιανουαρίου, για να προσθέσει ότι έρχεται και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία. Με την ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, όπως είπε ότι θα γνωρίζουμε πόσο κοστίζει η κάθε θεραπεία, η κάθε επέμβαση, ανά χειρουργό, κλινική και ανά ασθενή.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα έχουν μετρήσιμη απόδοση και θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον προβλεψιμότητας, προοπτικά.

Μιλώντας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, εξήγησε πως το σύστημα άλλαξε λόγω ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των φαρμάκων με την εισαγωγή του QR code αντί της ταινίας γνησιότητας. Το σύστημα HMVO που θα ισχύσει από τις 8 Φεβρουαρίου σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να λειτουργήσει και στη χώρα μας, διαφορετικά δεν θα μπορούμε να εισάγουμε φάρμακα.

Όμως κατηγόρησε τους γιατρούς, ότι από τις 60.000 που συνταγογραφούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μόνο οι 30.000 είχαν συνδεθεί με τη νέα πλατφόρμα που λειτουργεί από τριμήνου. Οι υπόλοιποι, εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, ότι χθες την είδαν για πρώτη φορά και δεν χρησιμοποίησαν την καινούρια ηλεκτρονική διεύθυνση, οπότε τους έδειχνε τεχνικό πρόβλημα. Το οποίο πράγματι δημιουργήθηκε στη συνέχεια, με την κατάρρευση της πλατφόρμας του syzefxis.

O ΣΦΕΕ

Από την πλευρά του ΣΦΕΕ, ο κ. Παπαδημητρίου αφού τόνισε τις επιπτώσεις από την υποχρηματοδότηση του συστήματος, σημείωσε ότι δεν υπήρξαν σαφείς δεσμεύσεις από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συνδέσμου. Σημείωσε ότι το φάρμακο μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των δαπανών του συστήματος υγείας και έκανε λόγο για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας, παρατηρώντας όμως ότι οι συζητήσεις αφορούν προθέσεις και όχι εκβάσεις.

Σημείωσε ότι το επενδυτικό clawback δεν είναι ελκυστικό για τις κλινικές μελέτες για τις οποίες διατίθενται 44 δις. ευρώ στην Ευρώπη και η Ελλάδα απορροφά κάτω από 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ξεκαθάρισε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση δεν αρκεί για να μειωθούν οι επιστροφές, ούτε είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όσο για τον διαχωρισμό του προϋπολογισμού στα προστατευόμενα από πατέντα και τα εκτός πατέντας φάρμακα, είπε ότι προκαλεί αβεβαιότητες και κινδύνους σε κατηγορίες φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή, παρατήρησε διπλασιασμό των ΑΜΚΑ που προμηθεύονται φάρμακα μέσω ΙΦΕΤ, γιατί οι ασθενείς δεν έχουν άλλη πρόσβαση σε αυτά και κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που μπορεί να τους παρέχει η επιστήμη, τη στιγμή που τα χρειάζονται.

Οι ασθενείς

Στις ανισότητες πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γ. Καπετανάκης, λέγοντας ότι το μοντέλο που εφαρμόζεται δεν οδηγεί πουθενά, και σημείωσε ότι χρειάζεται μια μακρόπνοη συμφωνία συνεργασίας με πρακτικές και νοοτροπίες που θα προάγουν τη διαφάνεια και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την καθολική τους πρόσβαση.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις