Viral

Πώς ήταν το σεξ στην Παλαιολιθική εποχή; Οι επιστήμονες απαντούν για τις ερωτικές σχέσεις ανθρώπων και Νεάντερταλ

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει με σιγουριά ότι ο Homo Sapiens και ο Νεάντερταλ συνευρέθηκαν ερωτικά και γέννησαν απογόνους

Σήμερα, υπάρχει μόνο ένα είδος ανθρώπου: ο Homo Sapiens. Ωστόσο, πριν από περίπου 60.000 χρόνια, τα ανθρωποειδή ήταν πολύ περισσότερα και ένα έτερο κυρίαρχο είδος ήταν οι Νεάντερταλ.

Αυτός ο αρχαίος συγγενής μας είχε αρκετές ομοιότητες με εμάς αλλά ήταν ταυτόχρονα και πολύ διαφορετικός. Είχε μεγάλη μύτη, μεγαλύτερο μέτωπο με διπλή τοξωτή ράχη και σχετικά κοντό και στιβαρό σώμα, όπως αποκαλύπτουν σκελετικά στοιχεία. Οι διαφορές μας όμως δεν εμπόδισαν τους αρχαίους προγόνους μας να συναναστρέφονται με αυτό το διαφορετικό είδος και όχι μόνο αυτό: δεν τους εμπόδισε να έχουν και σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ τους.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ανατομικά οι Νεάντερταλ δεν ήταν τόσο διαφορετικοί από τον Homo Sapiens παρόλο που δεν μας έχουν διασωθεί λεπτομέρειες για τα γεννητικά τους όργανα στο αρχείο απολιθωμάτων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Νεάντερταλ είχαν πέη ίδιου μεγέθους και γενικού σχήματος με τους σύγχρονους άνδρες.

Ο Δρ Άντριου Μεριγουέδερ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπιγκχάμπτον στη Νέα Υόρκη, μιλώντας στη MailOnline είπε ότι οι Νεάντερταλ και οι Homo Sapiens ήταν «απίστευτα παρόμοιοι».

«Είναι σχεδόν πανομοιότυποι με εμάς από τις περισσότερες απόψεις, οπότε θα υποθέσω ότι και τα μη συντηρημένα μαλακά μέρη τους, όπως τα πέη, θα ήταν πιθανότατα ίδια και με των ανθρώπων», ανέφερε.

Ο καθηγητής Γκουίντο Μπαρμπουτζάνι από την άλλη, ένας εξελικτικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα στην Ιταλία, είπε στη MailOnline: «Τα γεννητικά όργανα δεν διατηρούνται στα απολιθώματα και δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε πώς ήταν στους Νεάντερταλ.

«Η εξέλιξη μπορεί να είναι αρκετά γρήγορη μερικές φορές, αλλά αμφιβάλλω ότι μπορεί να τροποποίησε τόσο δραστικά τα αναπαραγωγικά όργανα».

Η συνάντηση των ειδών

Σε μεγάλο βαθμό, η ιστορία των Νεάντερταλ – και οι λεπτομέρειες σχετικά με τις συναντήσεις τους με τον Homo Sapiens – παραμένουν μεγάλο μυστήριο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Homo Sapiens μετανάστευσε από την Αφρική πριν από 60.000 έως 70.000 χρόνια στην Ευρασία (Ευρώπη και Ασία) και εκεί ήρθαν για πρώτη πιθανότατα φορά σε επαφή με τους Νεάντερταλ.

Όταν τα δύο είδη συναντήθηκαν για πρώτη φορά, πιθανότατα χρησιμοποίησαν κάποιου είδους βασική λεκτική επικοινωνία ή ακόμα και κάποια γλώσσα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να καταλάβουν το ένα το άλλο.

«Οι Νεάντερταλ ήταν πιθανώς σε θέση να μιλήσουν, όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από τη μορφολογία ορισμένων οστών και από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει για τον εγκέφαλό τους», είπε η Αλέσια Νάβα, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, στο MailOnline.

Ωστόσο, ο καθηγητής Μπαρμπουτζάνι επεσήμανε ότι όλα τα είδη πιθήκων σήμερα «ζευγαρώνουν επιτυχώς χωρίς λεκτική επικοινωνία». Ωστόσο, ο άνθρωπος διαφέρει.

Σημάδια που εντοπίστηκαν σε προϊστορικά κρανία ανθρωποειδών και όπλα που έχουμε ανακαλύψει υποδηλώνουν ότι οι Νεάντερταλ και οι Homo Sapiens από τη μια συμμετείχαν σε βάναυσες μάχες μεταξύ τους, αλλά την ίδια στιγμή εξίσου συχνή ήταν και η ερωτική επαφή μεταξύ τους.

«Φυσικά υποθέτουμε ότι το ζευγάρωμα ήταν συναινετικό», είπε στο MailOnline ο Πολ Πέττιτ, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στην Αγγλία.

«Αλλά ένα θλιβερό γεγονός σχετικά με τον αρχαίο κόσμο ήταν ότι μπορεί αυτό να απείχε πολύ από την αλήθεια και ίσως ένας ‘σύντροφος’ να είχε ελάχιστη επιλογή στο θέμα. Έτσι, στην τραχύτητα του προϊστορικού κόσμου ίσως το ζευγάρωμα απλώς να συνέβαινε – αυτοσχέδια, χωρίς πολλή σκέψη ή πρόθεση. Αν ήταν συναινετικό, τότε σίγουρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπήρχε προκαταρκτικό παιχνίδι – ακόμα και φιλιά και αγκαλιές», αναφέρει ο Πέττιτ.

«Οι χιμπατζήδες – οι μακρινοί συγγενείς τόσο του Homo Sapiens όσο και των Νεάντερταλ – συχνά επιδίδονται σε αυτό το είδος οικείας συμπεριφοράς και πολλές φορές κρατιούνται ακόμα και χέρι χέρι», πρόσθεσε.

Όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα δύο είδη είχαν ερωτική επαφή, γνωρίζουμε ότι γέννησαν με επιτυχία απογόνους, γι’ αυτό και οι άνθρωποι σήμερα έχουν κάποιο μέρος DNA από Νεάντερταλ. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι μη Αφρικανοί σήμερα έχουν κληρονομήσει το ένα έως δύο τοις εκατό της καταγωγής τους από τους Νεάντερταλ.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα δύο είδη θα μπορούσαν να παράγουν «γόνιμα και υγιή» μωρά με ευκολία, επειδή ήταν γενετικά όμοια. Όπως απέδειξε η έρευνα, τα δύο είδη άρχισαν να αναπαράγονται μεταξύ τους πριν από περίπου 50.500 χρόνια και συνέχισαν να αναπαράγονται για περίπου 7.000 χρόνια, έως ότου οι Νεάντερταλ άρχισαν να πεθαίνουν.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν με σιγουριά για ποιον λόγο το είδος αυτό άρχισε να «πεθαίνει» μέχρι την τελική του εξαφάνιση, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες γι’ αυτό με τις επικρατέστερες να αναφέρουν ότι είτε ήταν ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή ή ότι έχασαν βίαιες μάχες με τους Homo Sapiens για πόρους, όπως τροφή και στέγη σε σημείο εξόντωσής τους.

Ο καθηγητής Πέττιτ είναι ένας από τους ειδικούς που αμφισβητούν την υπόθεση ότι ο Homo Sapiens και οι Νεάντερταλ ήταν δύο τελείως διαφορετικά είδη.

«Ακριβώς επειδή τα οστά και οι εγκέφαλοι των Νεάντερταλ είχαν διαφορετικά σχήματα από αυτά του Homo Sapiens, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν όντως ξεχωριστά βιολογικά είδη», είπε στο MailOnline.

«Στον ευρύτερο κόσμο των ζώων υπάρχουν πολλά στοιχεία επιτυχούς διασταύρωσης μεταξύ διαφορετικών «ειδών». Θα έπρεπε ίσως να δούμε την ανθρώπινη εικόνα πριν από 50.000 και 40.000 χρόνια ως ένα μωσαϊκό τοπικών πληθυσμών «μιγάδων» – σε μεγάλο βαθμό πανομοιότυπα βιολογικά αλλά με διακριτές γενετικές προσαρμογές στα διαφορετικά περιβάλλοντά τους», καταλήγει ο Πέττιτ.

Το ανθρώπινο DNA έχει σημάδια και από μια άλλη ακόμα πιο μυστηριώδη ομάδα εξαφανισμένων συγγενών μας, οι οποίοι ονομάζονται Denisovans και ήταν διαφορετικό είδος από τους Νεάντερταλ. Για τους Denisovans ξέρουμε ακόμα πιο λίγα. Ήταν ένας πληθυσμός πρώιμων ανθρωποειδών που ζούσαν στην Ασία τουλάχιστον πριν από 80.000 χρόνια και είχαν επίσης μακρινή συγγένεια με τους Νεάντερταλ. Οι Denisovans αναπαράχθηκαν επίσης με ανθρώπους πριν από περίπου 50.000 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι το DNA των πρώιμων ανθρωποειδών επιβιώνει έως σήμερα.

Πηγή: janus.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες