ΕΛΛΑΔΑ

Ενδοοικογενειακή βία: Τι προβλέπει το νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο – Σήμερα η ψήφισή του στη Βουλή

Το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία συζητείται και ψηφίζεται σήμερα )(23/1) στη Βουλή. Αντιπαράθεση, όμως, σημειώθηκε για το άρθρο 41 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που αφορά στη σύσταση τριμελούς ιατροδικαστικής επιτροπής.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο έχει ως στόχο την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, αλλά και την προστασία των ανηλίκων από σεξουαλική εκμετάλλευση ακόμη και μέσω του διαδικτύου.

Το μότο που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι δίνει φωνή στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και βεβαίως στόχος είναι η περαιτέρω προστασία τους. Είναι άξιο λόγου το άρθρο 24 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση αποφυλάκισης ενός ατόμου που έχει προβεί σε ενδοοικογενειακή βία τότε λόγο θα έχει και το θύμα, ο άνθρωπος αυτός ο οποίος έχει υποστεί αυτή τη συγκεκριμένη μορφή βίας.

Οι τόνοι ανέβηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο και εχθές στη συνεδρίαση των επιτροπών, αλλά και σήμερα στην Ολομέλεια, με αφορμή το άρθρο 41 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για την σύσταση τριμελούς ιατροδικαστικής επιτροπής που θα προβλέπει την επαναξιολόγηση των αιτιών θανάτου με την αντιπολίτευση να βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση και να συνδέει το συγκεκριμένη διάταξη με την τραγωδία των Τεμπών και να έχουμε σήμερα το πρωί την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα μα τίποτα άλλο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκτός από το να μεταφέρει αυτούσια μια διάταξη που υπάρχει τόσο στο αγγλικό όσο και στο γερμανικό δίκαιο.

Μάλιστα προανήγγειλε μια νομοθετική βελτίωση, η οποία θα προβλέπει ότι η επαναξιολόγηση αυτή από το γιατρό, από το Τριμελές ιατρικό Δικαστικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει την έγκριση τόσο του εισαγγελέα όσο και του ανακριτή.

«Η διάταξη αυτή, η οποία προβλέπει την τριμελή επιτροπή ιατροδικαστών που μπορεί να επανεξετάσει μία ιατροδικαστική έκθεση, την έχουμε πάρει αυτούσια από το αγγλικό δίκαιο αυτούσια και από το γερμανικό. Η διατύπωση της διάταξης θα γίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα ή του ανακριτή» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φλωρίδης.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακουλή, ανέφερε ότι «ξέρετε πολύ καλά τι πάτε να κάνετε, να επαναξιολογήσετε την αιτία του θανάτου, την ώρα που βοά ο τόπος και τα ηχητικά ντοκουμέντα. Φέρεται να λένε, η δικαιοσύνη θα τα αξιολογήσει,
ότι τα θύματα, τα παιδιά, ζούσαν μετά τη σύγκρουση αλλά κάηκαν ζωντανά και ψάχνουν να βρουν την αιτία της πυρκαγιάς».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «Φέρνει μία διάταξη φωτογραφική για την ιατροδικαστική υπηρεσία προκειμένου να ορίσει λοιπόν τον κύριο Καρακούκη, προϊστάμενο με παράταση θητείας
μιας επιτροπής που ορίζεται από τον υπουργό, δηλαδή από τον κ. Φλωρίδη, δηλαδή από τον κύριο Μητσοτάκη, προκειμένου να παρεμβαίνει στην απονομή της δικαιοσύνης».

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις