ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ
Ελλείψεις στα ακριβά και τα νοσοκομειακά φάρμακα φοβούνται οι ασθενείς με καρκίνο
Τον κίνδυνο ελλείψεων σε Φάρμακα Υψηλού Κόστους, επισημαίνουν οι ασθενείς με καρκίνο μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με αφορμή τις προσπάθειες διάθεσής τους και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, εκτός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Η πρόθεση, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση δεδομένης της ταλαιπωρίας που βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς περιμένοντας στις ατέλειωτες ουρές του ΕΟΠΥΥ, όμως η ΕΛΛΟΚ θέτει θέμα διαχωρισμού των νοσοκομειακών φαρμάκων που πρέπει να χορηγούνται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Η ΕΛΛΟΚ σημείωσε ότι η παρέμβαση του υπουργού στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ επιβεβαίωσε αυτά που βιώνουν και καταγγέλλουν οι ασθενείς επί χρόνια, παρά τις περί του αντιθέτου δικαιολογίες του Οργανισμού και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «νοσηρή κατάσταση ταλαιπωρίας, για ασθενείς με πολύ επιβαρυμένη κατάσταση υγείας».
Όμως παρά την ανάγκη για αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ουρές αναμονής, η ΕΛΛΟΚ αφενός αναδεικνύει τους κινδύνους από την επερχόμενη αλλαγή και αφετέρου εκφράζει τη λύπη της που δεν προσκλήθηκε στην ευρεία σύσκεψη που είχε ο υπουργός με τους εμπλεκόμενους φορείς, παρότι οι ασθενείς είναι οι τελικοί χρήστες των υπό συζήτηση φαρμάκων.
Είναι σημαντική η κατά προτεραιότητα στελέχωση των φαρμακείων των νοσοκομείων
Για το λόγο αυτό, η Ομοσπονδία τόνισε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμάκων αυτών, με την εισαγωγή μιας διαφορετικής, δομημένης διαδικασίας η οποία θα ασκεί αυστηρό έλεγχο και θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα. Ειδικά δε, για την περίπτωση των νοσοκομειακών φαρμάκων, η απόφαση δεν αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή, σημειώνει η ΕΛΛΟΚ.
Φαρμακεία νοσοκομείων
Υπενθυμίζοντας ότι η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί μνημονιακή διαδικασία χορήγησης φαρμάκων με κριτήριο το κόστος τους, και η οποία ξεκίνησε την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο τον έλεγχο και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η Ομοσπονδία Καρκίνου σημειώνει ότι πρόσθεσε ταλαιπωρία στους ασθενείς και πρέπει να αλλάξει άμεσα, με γνώμονα την καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτησή τους.
«Η διάκριση και κατηγοριοποίηση των φαρμάκων με κριτήριο το κόστος, που είναι ελληνική πρωτοτυπία, δεν μπορεί να αποτελεί τον οδηγό για τη διάθεση των φαρμάκων. Αν πραγματικά θέτουμε τον ασθενή ως προτεραιότητα, θα πρέπει τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης να διανέμονται απευθείας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ανεξαρτήτως του κόστους τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση και χωρίς ταλαιπωρία πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους. Δεν έχει καμία λογική να αναγκάζεται ο ασθενής να αναζητεί το φάρμακο για να το πάει στο νοσοκομείο όπου θα του το χορηγήσουν. Η διαδικασία αυτή αποτελεί έναν επιπλέον ενδιάμεσο κρίκο, παντελώς άχρηστο, που τίποτε δεν προσφέρει στον ασθενή, αλλά αντίθετα τον επιβαρύνει», τονίζει η ΕΛΛΟΚ.
Οι ασθενείς με καρκίνο φέρνουν ως παράδειγμα την πρόσφατη έλλειψη του φαρμάκου ετοποσίδη, το οποίο είναι πολύ φθηνό, κυκλοφορεί μέσω ιδιωτικών φαρμακείων και αποτελεί απαραίτητο φάρμακο για την υλοποίηση αντικαρκινικών θεραπειών. Όμως οι ασθενείς που χρειάζονταν το συγκεκριμένο φάρμακα αντιμετώπισαν μια απίστευτη ταλαιπωρία κατά την αναζήτηση του συγκεκριμένου φαρμάκου λόγω έλλειψης. Αντίθετα, το αντίστοιχο Φάρμακο Υψηλού Κόστους δεν είχε έλλειψη. Έτσι, η ΕΛΛΟΚ σημείωσε πως αυτή είναι και «η απάντηση στο γιατί τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης, ανεξαρτήτως της αξίας τους, θα πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων».
Οι εκπρόσωποι των ασθενών θεωρούν σημαντική την κατά προτεραιότητα στελέχωση των φαρμακείων των νοσοκομείων, καθώς ο ρόλος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, που είναι διευρυμένος εντός του νοσοκομείου, συνεισφέρει σημαντικά στην αποδοτικότητα και λειτουργικότητά τους.
Όσο για τα υπόλοιπα φάρμακα, εκτός εξαιρέσεων, και πάλι χωρίς να υπάρχει διάκριση μεταξύ τους με βάση το κόστος, η ΕΛΛΟΚ σημειώνει ότι μπορούν να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αρκεί να διασφαλίζεται η επάρκειά τους και να μην συνεπάγεται η διάθεσή τους επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, «ως αντίκρισμα για τη μείωση της ταλαιπωρίας», προϋποθέσεις για τις οποίες οφείλει να δεσμευθεί η ηγεσία του Υπουργείου.
Επιπλέον, συμφωνεί με τη διάθεση φαρμάκων με άλλες οδούς, όπως ταχυμεταφορές, εφόσον όμως διασφαλίζεται ότι δεν επηρεάζει την ποιότητα των συγκεκριμένων σκευασμάτων και μπορεί να διεξαχθεί με ασφάλεια.
Πηγή: in.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις