ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ
Ποια είναι η διατροφή ΝiMe που σώζει από πλήθος χρόνιων νόσων
Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι ένας νέος τύπος διατροφής για τον οποίο έμπνευση αποτέλεσαν οι διατροφικές συνήθειες σε «παρθένες» από την εκβιομηχάνιση περιοχές του πλανήτη και κυρίως στην Παπούα Νέα Γουινέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πλήθους χρόνιων νόσων. Μάλιστα σύντομα οι επιστήμονες, επικεφαλής των οποίων ήταν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Κορκ στην Ιρλανδία, αναμένεται να μοιραστούν τις συνταγές-«φάρμακο» της νέας διατροφής με το κοινό.
Η διατροφή της… βιομηχανοποίησης «ένοχη» για χρόνιες νόσους
Η διατροφή στα βιομηχανοποιημένα κράτη – η οποία είναι «πλούσια» σε επεξεργασμένες τροφές και «φτωχή» σε φυτικές ίνες – έχει συμβάλει σε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων χρόνιων νόσων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.
Σημαντικές μεταβολικές και ανοσολογικές βελτιώσεις
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Cell» έδειξε ότι η καινούργια διατροφή η οποία μιμείται τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων μη βιομηχανοποιημένων κοινοτήτων οδήγησε σε σημαντικές μεταβολικές και ανοσολογικές βελτιώσεις σε εθελοντές που την ακολούθησαν στο πλαίσιο διατροφικής παρέμβασης.
Αποτελέσματα μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες
Συγκεκριμένα μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες η δίαιτα της… Παπούα Νέας Γουινέας που ονομάστηκε NiMe (Non-industrialised Microbiome Restore):
*Προήγαγε την απώλεια βάρους
*Μείωσε την «κακή» χοληστερόλη κατά 17%
*Μείωσε το σάκχαρο του αίματος κατά 6%
*Μείωσε τη C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP- ένας βασικός δείκτης φλεγμονής και καρδιοπαθειών) κατά 14%.
Ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου
Αυτές οι μειώσεις συνδέθηκαν με ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των εθελοντών – το έντερό μας αποτελεί «κατοικία» τρισεκατομμυρίων βακτηρίων τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία επιδρώντας στην πέψη, στην ανοσία και στον μεταβολισμό.
«Η βιομηχανοποίηση έχει επιδράσει αρνητικά στο εντερικό μικροβίωμα αυξάνοντας τον κίνδυνο για χρόνιες νόσους» ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Κορκ Τζενς Γουόλτερ (να σημειωθεί ότι η κλινική δοκιμή της διατροφικής παρέμβασης διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά όπου εργαζόταν ο καθηγητής Γουόλτερ πριν από το Κορκ).
«Για να αντισταθμίσουμε αυτό που έχει προκαλέσει ο βιομηχανοποιημένος κόσμος αναπτύξαμε μια διατροφή που μιμείται τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των μη βιομηχανοποιημένων χωρών και είναι συμβατή με όσα γνωρίζουμε για την αλληλεπίδραση διατροφής και μικροβιώματος. Σε μια αυστηρά ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους οι συμμετέχοντες ακολούθησαν αυτή τη διατροφή ενώ παράλληλα λάμβαναν L. reuteri, ένα ευεργετικό βακτήριο που απαντάται σε αφθονία στο έντερο των κατοίκων της Παπούα Νέας Γουινέας αλλά σπανίως εντοπίζεται στο μικροβίωμα του εντέρου κατοίκων βιομηχανοποιημένων χωρών» προσέθεσε ο καθηγητής.
Βελτίωση χαρακτηριστικών του εντερικού μικροβιώματος
Από την κλινική δοκιμή προέκυψε ότι η νέα διατροφή αύξησε βραχυπρόθεσμα τα επίπεδα του L. reuteri στο έντερο των εθελοντών. Παράλληλα βελτίωσε χαρακτηριστικά του μικροβιώματος τα οποία καταστρέφονται από τη δυτικού τύπου βιομηχανοποιημένη διατροφή: μείωσε τα επίπεδα προ-φλεγμονωδών βακτηρίων και βακτηριακών γονιδίων που «διαβρώνουν» το βλεννώδες στρώμα του εντέρου. Οι αλλαγές αυτές συνδέθηκαν με βελτιώσεις σε καρδιομεταβολικούς δείκτες που σχετίζονται με κίνδυνο χρόνιων νόσων.
Απώλεια βάρους χωρίς μείωση θερμίδων
Παρότι οι εθελοντές της κλινικής δοκιμής δεν μείωσαν τις θερμίδες που κατανάλωναν στο πλαίσιο της διατροφής NiMe, έχασαν βάρος ενώ είδαν και σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη.
Το «ποικιλόμορφο» μικροβίωμα των κατοίκων της Παπούα Νέας Γουινέας
Σε προηγούμενη μελέτη της η ομάδα του καθηγητή Γουόλτερ, αναλύοντας το μικροβίωμα του εντέρου κατοίκων της αγροτικής Παπούα Νέας Γουινέας, ανακάλυψε ότι ο πληθυσμός στο συγκεκριμένο μέρος εμφανίζει ένα πολύ πιο «ποικιλόμορφο» μικροβίωμα εμπλουτισμένο με βακτήρια που προέρχονται από φυτικές ίνες και με πολύ χαμηλότερα επίπεδα προ-φλεγμονωδών βακτηρίων τα οποία συνδέονται με τη δυτικού τύπου διατροφή. Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν στον σχεδιασμό της διατροφής NiMe.
Τα χαρακτηριστικά της νέας διατροφής
Ποια είναι όμως τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτής της διατροφής;
- Στο επίκεντρο βρίσκονται οι φυτικές ίνες, η συγκεκριμένη όμως διατροφή δεν είναι vegeterian. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από λαχανικά, όσπρια και άλλα φυτικά τρόφιμα. Ωστόσο επιτρέπεται σε καθημερινή βάση και μια μικρή μερίδα ζωικής πρωτεΐνης (σολομός, κοτόπουλο ή χοιρινό).
- Αποκλείονται τα γαλακτοκομικά, το μοσχάρι και το σιτάρι και αυτό διότι δεν αποτελούν μέρος της παραδοσιακής διατροφής στην Παπούα Νέα Γουινέα.
- Επιτρέπεται πολύ μικρή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν πολλή ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
- Συστήνεται η μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών: συγκεκριμένα στη διατροφή NiMe περιέχονται 22 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες (η ποσότητα αυτή είναι ανώτερη από τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις).
«Ολοι γνωρίζουν ότι η διατροφή επηρεάζει την υγεία αλλά πολλοί υποτιμούν το μέγεθος της επίδρασης» σημείωσε ο καθηγητής Γουόλτερ.
Δημοσίευση των συνταγών στα social media και online βιβλίο μαγειρικής
«Οι συνταγές της διατροφής NiMe θα δημοσιευθούν στις σελίδες μας στο Instagram (@nimediet) και στο Facebook ενώ θα περιληφθούν και σε ένα online βιβλίο συνταγών σύντομα. Είναι σημαντικό για εμάς να καταστήσουμε διαθέσιμες σε όλους αυτές τις συνταγές προκειμένου να μπορεί ο καθένας να τις απολαύσει και να βελτιώσει την υγεία του ‘ταΐζοντας’ σωστά το μικροβίωμα του εντέρου του» τόνισε από την πλευρά της η δρ Ανίσα Αρμέτ από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, διαιτολόγος που σχεδίασε τη διατροφή NiMe και ήταν από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης στο «Cell».
Πηγή: in.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις