Life & Style
Οι 6 φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά όσοι δεν έχουν καθόλου ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση είναι μια από τις πιο σημαντικές ικανότητες που καθορίζουν την ποιότητα των σχέσεών μας.
Με αυτήν κατανοούμε τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις εμπειρίες των άλλων ανθρώπων και βρισκόμαστε δίπλα τους χωρίς να τους κρίνουμε ή να τους υποτιμούμε.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν αναπτύξει την ενσυναίσθηση τείνουν να εκφράζονται με φράσεις που αντί να προσφέρουν στήριξη, μειώνουν ή αμφισβητούν τα συναισθήματα του άλλου.
6 κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά όσοι δεν έχουν καθόλου ενσυναίσθηση
“Άλλοι έχουν και πιο σοβαρά προβλήματα”
Αυτή η φράση είναι μια από τις πιο συνηθισμένες που χρησιμοποιούνται όταν κάποιος δεν αναγνωρίζει ή δεν κατανοεί τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου.
Μπορεί να φαίνεται αθώα, όμως είναι εξαιρετικά αποτρεπτική για όποιον νιώθει ήδη ευάλωτος, γιατί αντί να του προσφέρει παρηγοριά, η σύγκριση με «πιο σοβαρά» προβλήματα, τον οδηγεί σε μια αίσθηση απαξίωσης.
Τα συναισθήματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα και πρέπει να αναγνωρίζονται ως έγκυρα, ανεξάρτητα από το τι περνά κάποιος άλλος γύρω μας.
“Απλά μην το σκέφτεσαι”
Αυτή συνήθως προκύπτει από την επιθυμία του άλλου να μας βοηθήσει να «ξεφύγουμε» από κάτι δύσκολο ή συναισθηματικά επώδυνο.
Ωστόσο, η απόφαση να «μην το σκεφτόμαστε» παραβλέπει μια θεμελιώδη αλήθεια: Τα συναισθήματα δεν «φεύγουν» απλά αν τα αγνοήσουμε. Αντίθετα, ό,τι καταπιέζεται μπορεί να ενταθεί και να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ψυχική αναστάτωση.
Επιγραμματικά η παραπάνω φράση ακυρώνει την ανάγκη του άλλου να εκφραστεί, να μοιραστεί ή να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του.
Αντί να του δοθεί η δυνατότητα να νιώσει αποδεκτός και κατανοητός, εμποδίζεται από το να κάνει το απαραίτητο ψυχικό «ξεκαθάρισμα» για να προχωρήσει μπροστά.
“Όλοι περνάνε από αυτό, θα το ξεπεράσεις”
Ενώ η πρόθεση πίσω από αυτή τη φράση είναι συνήθως θετική, αυτή η προσέγγιση υποτιμά τη μοναδικότητα της εμπειρίας του άλλου.
Η πεποίθηση ότι «όλοι περνάνε από αυτό» μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι τα συναισθήματα του άλλου είναι απλά μια παροδική φάση, που δεν χρειάζεται να τους δοθεί ουσιαστική προσοχή.
Κάθε άτομο βιώνει τα γεγονότα και τις προκλήσεις της ζωής με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ενώ η γενική συμβουλή να «ξεπεράσεις κάτι» μπορεί να λειτουργήσει σε κάποιες περιπτώσεις, σε άλλες μπορεί να γίνει καταπιεστική και να παραβλέψει την ανάγκη του άλλου για κατανόηση.
Ο πόνος, η θλίψη και η δυσκολία δεν «ξεπερνιούνται» πάντα εύκολα και η παρότρυνση να το αφήσουμε πίσω χωρίς να κατανοήσουμε πρώτα τα συναισθήματα του άλλου μπορεί να προκαλέσει περισσότερη πίεση και άγχος.
“Είναι απλώς μια φάση, θα περάσει”
Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συχνά για να καθησυχάσει κάποιον που περνά μια δύσκολη στιγμή. Αντί να αναγνωρίσουμε την ένταση ή τη σοβαρότητα της κατάστασης, προτείνεται μια «διέξοδος» που περιορίζει την ανάγκη του ατόμου να εκφράσει τον πόνο του.
Όπως και με την προηγούμενη φράση, η τάση να εξομαλύνουμε το πρόβλημα με την ελπίδα ότι «θα περάσει» κάνει τον άλλον να νιώσει ότι δεν είναι αποδεκτός ή ότι η δυσκολία του δεν είναι σημαντική.
Η αναγνώριση της κατάστασης και η αποδοχή του συναισθήματος είναι η αρχή της θεραπείας, όχι η απόπειρα να το «ξεπεράσουμε» χωρίς να το κατανοήσουμε πρώτα.
“Δεν ξέρω τι να σου πω, τα πράγματα είναι πάντα έτσι”
Με αυτήν εκφράζεται αδυναμία ή απογοήτευση και συνήθως είναι μια άμυνα για να αποφύγουμε την ευθύνη να παρέχουμε βοήθεια.
Αντί να προσφέρουμε έστω και ένα μικρό λόγο στήριξης, παραδεχόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε πώς να βοηθήσουμε ή ότι δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.
Αυτή η στάση μπορεί να κάνει τον άλλο να νιώσει ότι είναι μόνος στην κακοτυχία του, ενισχύοντας την απογοήτευση και την αίσθηση απομόνωσης.
Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πάντα λύσεις· μερικές φορές, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι κάποιον να μας ακούσει και να μας δείξει ότι καταλαβαίνει όσα περνάμε
“Δεν το βλέπεις; Είναι καλύτερα απ’ ότι νομίζεις”
Η φράση αυτή παραβλέπει την προσωπική αντίληψη του ατόμου για την κατάσταση του και υποτιμά τη μοναδική του εμπειρία.
Ακόμα και αν η κατάσταση φαίνεται καλύτερη από εξωτερική άποψη, η εσωτερική εμπειρία του ατόμου μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.
Ενώ προσπαθούμε να τον καθησυχάσουμε, του δείχνουμε ότι τα συναισθήματά του δεν είναι δικαιολογημένα, κάτι που μπορεί να τον κάνει να νιώθει ότι δεν είναι κατανοητός.
Όταν κάποιος εκφράζει τη δυσκολία του, η καλύτερη αντίδραση είναι να ακούσουμε και να κατανοήσουμε, όχι να επισημάνουμε τα «καλύτερα» στοιχεία που ίσως να μην έχουν σημασία για τον ίδιο.
Πηγή: govastileto.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις