ΛΑΡΙΣΑ
Πόσα ξοδεύει η Λαρισαία πάσης ηλικίας για την ομορφιά της; Ποιες υπηρεσίες προτιμάει; – Το onlarissa.gr στα… άδυτα των ινστιτούτων (φωτο)
Η ομορφιά και η περιποίηση δεν έχουν ηλικία, και αυτό αποδεικνύεται από τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες αισθητικής σε γυναίκες κάθε γενιάς. Από τις έφηβες που ξεκινούν να διαμορφώνουν το προσωπικό τους στυλ, μέχρι τις μεγαλύτερες ηλικίες που συνεχίζουν να φροντίζουν την εμφάνισή τους, η βιομηχανία της ομορφιάς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες και τάσεις. Αλλά πόσο κοστίζει αυτή η φροντίδα μηνιαία σε μια μέση γυναίκα και πώς διαμορφώνεται η σχέση της με την αισθητική περιποίηση σε μια εποχή που η ακρίβεια επηρεάζει τις οικονομικές τους επιλογές;
Το onlarissa.gr μίλησε με δύο επαγγελματίες του χώρου, τη Μαρία Παυλίδου και την Ευαγγελία Μαραγκούλη, οι οποίες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και μας αποκάλυψαν ποιες είναι οι προτιμήσεις, οι συνήθειες και οι προτεραιότητες των γυναικών της Λάρισας που επισκέπτονται τακτικά κέντρα αισθητικής, ινστιτολυτα ομορφιάς και κομμωτήρια, αλλά και πόσο κοστίζουν οι επισκέψεις αυτές κατά μέσο όρο κάθε μήνα.
Όπως θα συμφωνήσουν οι δύο τεχνίτριες, όλες οι ηλικίες επισκέπτονται τακτικά κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια, με τις νεότερες πελάτισσες να ξεκινούν από τα 12 έτη και τις μεγαλύτερες να φτάνουν ακόμα και πάνω από 85. Ή ηλικιακή ομάδα που εμφανίζεται ωστόσο με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι από 25 μέχρι και 35 ετών.
Όσο για τις υπηρεσίες ομορφιάς που προτιμούν, τα σκήπτρα εδώ κατακτά η φροντίδα των φρυδιών και οι τεχνικές που αφορούν τον καθαρισμό και το brow lamination. Σειρά παίρνουν οι βλεφαρίδες και κυρίως το lash lift και τα extension και έπειτα έρχεται η περιποίηση του προσώπου και το skincare. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η περιποίηση των άκρων, άνω και κάτω.
«Όλες θέλουν να παρέμβουμε στα φυσικά τους χαρακτηριστικά και να τα αναδείξουν», αναφέρει η Ευαγγελία.
Εντύπωση βέβαια προκαλούν οι μικρότερες ηλικίες και μάλιστα εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά στην προεφηβική παρά την εφηβική ηλικία. Τι υπηρεσίες ομορφιάς μπορεί λοιπόν να χρειάζεται ένα παιδί 12 ή 13 ετών; Οι τεχνίτριες μας απαντούν πως τα κορίτσια αυτής της ηλικίας έρχονται με τις μαμάδες τους, περισσότερο το καλοκαίρι, προκειμένου να φτιάξουν τα νύχια τους, ώστε «να μην γεμίζουν το σπίτι με το απλό μανό».
«Έχει έρθει πελάτισσα με παιδάκι τετάρτης δημοτικού, η οποία μου είπε “μου έχει γεμίσει όλες τις κουρτίνες! Ας κάνουμε ένα ημιμόνιμο να τελειώνουμε”», αναφέρει η Μαρία.
Επιπλέον, οι έφηβες απολαμβάνουν και εκείνες τον καθαρισμό των φρυδιών τους, όπως και απλές θεραπείες προσώπου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ευαγγελία, τις παρεμβάσεις αυτές δεν τις κάνουν τόσο επειδή τις χρειάζονται, όσο ως έναν τρόπο να περάσουν λίγο περισσότερο χρόνο με τις μαμάδες τους, είναι δηλαδή σαν ένας κοινός τρόπος διασκέδασης και χαλάρωσης για εκείνες.
Η επόμενη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή τα 20 με 35 προτιμά μη επεμβατικές τεχνικές, όπως για παράδειγμα τη διόρθωση στο περίγραμμα των χειλιών, με τις μικρότερες μάλιστα να επιλέγουν ευκολότερα διαδικασίες που περιλαμβάνουν βελόνα, σε σχέση με τις μεγαλύτερες που αποδεικνύονται περισσότερο διστακτικές. Επίσης, πολλές είναι οι γυναίκες που ακόμη κάνουν αποτρίχωση και δεν έχουν καταφύγει στο λέιζερ.
Τέλος, οι μεγαλύτερες κυρίες άνω των 70 επιλέγουν μη ενέσιμες θεραπείες προσώπου με βάση το υαλουρονικό και επίσης περιποίηση φρυδιών και αποτρίχωση.
Πόσο λοιπόν κοστίζουν όλες αυτές οι αισθητικές διαδικασίες σε μια γυναίκα η οποία τις επιλέγει σταθερά κάθε μήνα;
Όσον αφορά τα νύχια, το μέσο κόστος ανέρχεται στα 25-45 ευρώ για ημιμόνιμο ή ακρυλικό, τις δύο συχνότερες επιλογές, με τις επισκέψεις να είναι συνήθως δύο φορές τον μήνα.
Σε σχέση με τις υπηρεσίες προσώπου, τα μηνιαία έξοδα μιας μέσης πελάτισσας αγγίζουν τα 60-80 ευρώ. Τιμές έως 60 ευρώ δηλαδή αφορούν καθαρά τις τεχνικές, ενώ το κόστος ανεβαίνει όταν η πελάτισσα αγοράζει και κάποια προϊόντα συνδυαστικά με τις υπηρεσίες που της παρείχαν, προκειμένου να παρατείνει τη διάρκειά τους.
Κατά πόσο όμως τα παραπάνω κόστη ανταποκρίνονται στις σημερινές οικονομικές δυνατότητες μιας μέσης γυναίκας, όταν μάλιστα η ακρίβεια γιγαντώνεται συνεχώς και ένα μέσο εισόδημα είναι συχνά ανεπαρκές για την κάλυψη αρκετών βασικών αναγκών; Και οι δύο τεχνίτριες απαντούν πως όλες οι γυναίκες κανονίζουν τα οικονομικά τους έτσι ώστε να μην στερούνται τη μηνιαία αυτή περιποίηση, ή έστω ιεραρχούν τις ανάγκες τους, προκειμένου να απολαμβάνουν αν όχι τα πάντα, έστω μέρος αυτών.
«Κάνουν το κουμάντο τους, κανονίζουν τα οικονομικά τους», αναφέρει η Ευαγγελία. «Μπορεί ας πούμε κάποια να μην κάνει και φρύδια και βλεφαρίδες, αλλά το ένα από τα δύο, αλλά αυτό το ένα δεν θα το χάσει».
«Έχω πελάτισσα η οποία παίρνει 200 ευρώ μόλις από τη δουλειά της, αλλά θα κάνει νύχια μια φορά τον μήνα», σημειώνει η Μαρία. «Η γυναίκα δεν πρόκειται να αφήσει την περιποίησή της. Θα κόψει από κάπου αλλού, κάτι άλλο δεν θα κάνει».
Κι έπειτα οι ρυθμοί ζωής και εργασίας είναι πια ιδιαίτερα απαιτητικοί. Πώς συνδυάζει μια εργαζόμενη δουλειά και περιποίηση, όταν τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι απασχολημένη με διαφορετικές υποχρεώσεις; «Τα περισσότερα ραντεβού είναι απόγευμα», απαντά η ίδια. «Πρωί θα έρθουν κοπέλες που δεν εργάζονται, φοιτήτριες ή εκείνες που έχουν ρεπό. Η μέση γυναίκα γενικά θα έρθει από το μεσημέρι και μετά και εννοείται ότι θα βρει χρόνο. Μπορεί να φέρει ακόμα και τα παιδιά της».
Όπως και να ‘χει είναι βέβαιο ότι η συχνότητα με την οποία αποκτώνται οι παραπάνω υπηρεσίες είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με παλιότερα.
«Έχουμε γυρίσει πολύ στη φυσική ομορφιά και όλες γυναίκες θέλουν να είναι περιποιημένες, αλλά με φυσικά χαρακτηριστικά και χρειάζονται κάποιον ειδικό για να το πετύχουν. Προσπαθούμε λοιπόν να επέμβουμε στα φυσικά χαρακτηριστικά, οπότε τονίζουμε φρύδια και βλεφαρίδες, χωρίς όμως να βάλουμε κάτι πρόσθετο», συνεχίζει. «Παλιότερα, αν και το μακιγιάζ ήταν πιο έντονο, με πιο τονισμένα ας πούμε φρύδια, πιο έντονα χρώματα, τώρα γυρίζουμε σε φυσικά χρώματα σε φρύδια, μαλλιά και πρόσωπο και δίνουμε πολύ περισσότερη έμφαση στο skincare, παρά στο makeup».
Άλλωστε, όπως επισημαίνει και η Μαρία, «όλες οι γυναίκες στη Λάρισα περιποιούνται τον εαυτό τους. Είναι πιο κοκέτες κι από τις Θεσσαλονικιές. Αλλάζει η ψυχολογία όταν είναι περιποιημένες. Κάποιες ηλικιωμένες πελάτισσες, πολύ κοκέτες, λένε “εγώ θα πεθάνω με νύχια και χείλη κόκκινα”», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ρεπορτάζ: Ζωή Μπουρουτζή
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις