Τεχνολογία

AI Act: Η Ευρώπη προχωρά με τη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη παρά τις απειλές Τραμπ

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέες οδηγίες σχετικά με χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο του ΑΙ Act, της νομοθεσίας-ορόσημο που προωθεί την εφαρμογή του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και όταν ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί για αντίποινα για τη στοχοποίηση των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας από την ΕΕ, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε το 2023, θεωρείται το πιο ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι διατάξεις που απαγορεύουν ορισμένες εφαρμογές, όπως η απόξεση δεδομένων από το διαδίκτυο για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου, τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή.

Η κινεζική DeepSeek βοηθά την Ευρώπη στην κούρσα της ΑΙ

Στο στόχαστρο του Τραμπ το AI Act

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα κρίσιμες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να εφαρμόζονται από τις εταιρείες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Περαιτέρω διατάξεις που στοχεύουν σε μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και σε προϊόντα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και ενέχουν υψηλό κίνδυνο για τους χρήστες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, θα τεθούν σε εφαρμογή από τώρα έως το 2027.

Η συνεχής προσπάθεια για την επιβολή των κανόνων έρχεται εν μέσω ευρύτερης ευρωπαϊκής συζήτησης σχετικά με το πόσο επιθετικά θα πρέπει το μπλοκ να επιβάλει τους ψηφιακούς κανόνες του, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των εταιρειών Big Tech που υποστηρίζονται από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να στοχοποιήσει τις Βρυξέλλες ως απάντηση στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε αμερικανικές εταιρείες. Η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει σε «επανεκτίμηση» των ελέγχων σε εταιρείες όπως η Apple, η Meta και η Google στο πλαίσιο άλλης νομοθεσίας που αποσκοπεί στην προστασία των ψηφιακών αγορών της ηπείρου.

«Υπάρχει σίγουρα μια ανησυχία στις Βρυξέλλες ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αυξήσει την πίεση στην ΕΕ γύρω από τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να διασφαλίσει ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν υπερβολική γραφειοκρατία ή ενδεχομένως ακόμη και πρόστιμα», δήλωσε ο Πάτρικ φον Έεκε, συμπρόεδρος της παγκόσμιας πρακτικής της δικηγορικής εταιρείας Cooley για τον κυβερνοχώρο, τα δεδομένα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, μιλώντας στους FT.

Ανένδοτες οι Βρυξέλλες για να προχωρήσουν με τη νομοθεσία

Τι ζητά η Ευρώπη από τις εταιρείες ΑΙ

Ο νόμος απαιτεί από τις εταιρείες που κατασκευάζουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «υψηλού κινδύνου» να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Όσοι βρίσκονται πίσω από τα πιο ισχυρά μοντέλα αντιμετωπίζουν πρόσθετες απαιτήσεις, όπως η διενέργεια αξιολογήσεων κινδύνου. Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο αντιμετωπίζουν τεράστια πρόστιμα και μπορεί να τους απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ.

Η φιλοδοξία των Βρυξελλών να τοποθετηθούν ως «ο παγκόσμιος κόμβος για την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη» αμφισβητείται εδώ και καιρό από ομίλους της Big Tech. Εταιρείες όπως η ιδιοκτήτρια του Facebook Meta έχουν προειδοποιήσει ρητά ότι η αυστηρή ρύθμιση της Ευρώπης θα μπορούσε να καταπνίξει τις επενδύσεις και την καινοτομία. Τεχνητή νοημοσύνη

Οι Big Tech αντιτίθενται στις «επαχθείς» διατάξεις του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη σχετικά με την παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας για τα δεδομένα. Αυτό περιλαμβάνει κανόνες που επιτρέπουν σε τρίτους την πρόσβαση στον κώδικα των μοντέλων ΤΝ για την αξιολόγηση των κινδύνων, καθώς και τις εξαιρέσεις του νόμου ΤΝ από ορισμένους κανόνες ασφαλείας για εταιρείες ανοικτού κώδικα και μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, δήλωσε το πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στη διαδικασία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θεωρεί τις όποιες κινήσεις των Βρυξελλών κατά των αμερικανικών εταιρειών ως «μια μορφή φορολόγησης . . . Έχουμε κάποια πολύ μεγάλα παράπονα με την ΕΕ», είπε σε δηλώσεις του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της θητείας του, ο Τραμπ διαφήμισε ένα έργο υποδομών τεχνητής νοημοσύνης ύψους 500 δισ. δολαρίων με την ονομασία Stargate, του οποίου ηγούνται η ιαπωνική SoftBank και η OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Έχει επικρίνει τις προσπάθειες για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, υπογράφοντας εκτελεστικά διατάγματα που καταργούν πολλές προστατευτικές μπάρες γύρω από την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που εμπλέκεται στην εφαρμογή του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη δήλωσε στους Financial Times ότι η Επιτροπή αναγνώρισε τη συγκεκαλυμμένη απειλή του Τραμπ και την πίεση των ΗΠΑ, αλλά επέμεινε ότι ο νόμος όπως ψηφίστηκε δεν θα τροποποιηθεί.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις