ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος στο κανάλι της Βουλής: Γιατί οι αγρότες είναι φέτος στους δρόμους

«Νομίζω ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να είναι μια νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια δύσκολη γειτονιά, με δύσκολους γείτονες και με κινδύνους απρόβλεπτους και με προκλήσεις που καθημερινά προκύπτουν. Η ΝΔ, νομίζω ότι, παρά τα όσα επιμέρους λάθη, αστοχίες μπορεί να υπήρξαν και λανθασμένοι χειρισμοί σε υποθέσεις, έχει αποδείξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει σταθερά το τιμόνι της χώρας και είναι ευτύχημα σε αυτή τη συγκυρία ότι υπάρχει σταθερότητα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ» του Καναλιού της Βουλής και στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Πέγκο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτηση γιατί γίνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις απάντησε ότι «υπάρχουν ζητήματα που οδηγούν τους αγρότες σε διαμαρτυρία. Κάποιος που δεν έχει προβλήματα προφανώς δεν διαμαρτύρεται. Στα συνήθη ζητήματα, που επικεντρώνονται συνήθως στο κόστος παραγωγής και τα τελευταία χρόνια είχαμε μια εκτίναξη του κόστους της ενέργειας -πέρα από τις τιμές στα αγροεφόδια, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα-, έχουν προστεθεί ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δυσμενή συγκυρία. Αφενός, με το ζήτημα της μεγάλης καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο από τον Daniel και τον Elias. Τις πρωτόγνωρες αυτές πλημμύρες που κατέστρεψαν υποδομές, αλλά και παραγωγές και εκκρεμούν μια σειρά από αποζημιώσεις. Αφετέρου, φέτος έχουμε χαμηλές παραγωγές σε μια σειρά από προϊόντα και ταυτόχρονα και κατάρρευση των τιμών, συμπιέζοντας έτσι το αγροτικό εισόδημα».

Δεύτερη ευκαιρία για αγροτικό ρεύμα

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφερόμενος σε κάποια από τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο, υπογράμμισε ότι «μεγάλος βραχνάς είναι το αγροτικό ρεύμα, που με όλες αυτές τις διεθνείς αναταράξεις στις αγορές εκτινάχθηκε. Με παρέμβαση της κυβέρνησης καθιερώθηκε αυτό το πρόγραμμα “Γαία” που δίνει τη δυνατότητα του αγροτικού ρεύματος σε χαμηλά τιμολόγια του 0,09 την κιλοβατώρα. Αυτό είναι αναμφίβολα μια ανάσα». Ενώ πρόσθεσε ότι άσκησε και επ’ αυτού κοινοβουλευτικό έλεγχο προκειμένου «να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες. Ξέρετε, στα περισσότερα χωριά είναι δύσκολη πια η επικοινωνία με τα ΕΛΤΑ, με τα ταχυδρομεία. Μπορεί να φτάνουν με καθυστέρηση οι επιστολές. Πολλοί, λοιπόν, που είχαν οφειλές στη ΔΕΗ, και με καθυστέρηση ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα, δεν πρόλαβαν να τις ρυθμίσουν ή εξαιτίας άλλων γραφειοκρατικών προσχημάτων δεν μπόρεσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Να δοθεί λοιπόν μία δεύτερη ευκαιρία όσοι το επιθυμούν να ρυθμίσουν οφειλές και να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση».

Το βαμβάκι και το παράδειγμα της Ρουμανίας

Για τους βαμβακοπαραγωγούς που είχαν μειωμένη παραγωγή ο κυβερνητικός βουλευτής τόνισε για τον άλλοτε αποκαλούμενο «λευκό χρυσό» του κάμπου ότι «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, αλλά δεν αρκεί αυτό. Βλέπουμε ότι άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ρουμανία για παράδειγμα, σε συνεννόηση με την ΕΕ, πήραν την άδεια και προχώρησαν σε στρεμματικές ενισχύσεις. Είναι ένα από τα ζητήματα που θέτουν οι αγρότες. Χθες είχαν συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας».

Αποκατάσταση ζωικού κεφαλαίου

Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον Daniel σημείωσε ότι «υπήρχε η δέσμευση από την πρώτη στιγμή ότι θα υπάρξει ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Γιατί χάσαμε πάρα πολλά ζώα. Το λεγόμενο 5.2 που θα έδινε τη δυνατότητα και να αγοράσουν πάλι ζώα για να αποκαταστήσουν την κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση και να αποκαταστήσουν τις υποδομές τους ή να τις μετεγκαταστήσουν. Να κάνουν εξαρχής άλλες υποδομές, εάν αυτές είχαν υποστεί ολοσχερή ζημιά. Αυτό το πρόγραμμα, δυστυχώς, δεν προχωράει όπως αυτοί που το εμπνεύστηκαν, το εισηγήθηκαν και το σχεδίασαν, θα ήθελαν. Τα επισήμανα αυτά και σε μια σύσκεψη που είχε γίνει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εδώ και πολύ καιρό. Δεν φαίνεται ότι υπάρχει αυτή η ευελιξία. Ζητείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ως προϋπόθεση. Πολλοί λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί έχουν κάνει ρυθμίσεις, δεν λαμβάνονται καν υπόψη οι ρυθμίσεις. Δυστυχώς, η πραγματικότητα λέει ότι έχουμε, ακόμη, πάρα πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες δεν έχουν νομιμοποιηθεί, δεν είναι τακτοποιημένες και κάθε χρόνο τους δίνουμε μια παρέκκλιση μέχρι να νομιμοποιήσουν αυτές τις στάνες, τα μαντριά που έχουν, τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις. Αυτά όμως όλα δημιουργούν προσκόμματα».

 

Αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «η κλιματική αλλαγή ανέδειξε -και το συζητήσαμε χθες και με τον αρμόδιο υφυπουργό και χάρηκα που είδα ότι συμφώνησε μαζί μου- την ανάγκη αναδιάρθρωσης, ιδιαίτερα δενδρωδών καλλιεργειών. Έχουμε μια σειρά από καλλιέργειες που με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τόσο ανθεκτικές. Άρα θα πρέπει να βρούμε πιο ανθεκτικές ποικιλίες δέντρων, αλλά και πιο εμπορικές. Έχουμε τα κρυστάλλια τ’ αχλάδια για παράδειγμα στην Θεσσαλία. Στην επαρχία του Τυρνάβου, τα οποία είναι μόνο για την εσωτερική κατανάλωση. Υπάρχει υπερπροσφορά, καταρρέει η τιμή παρότι είναι ποιοτικά, πάρα πολύ καλά».

Υπάρχει ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών;

Επιπλέον επισήμανε ότι, όπως πληροφορείται, «δεν υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως στο παρελθόν, στα προγράμματα νέων αγροτών που έχουν εξαγγελθεί από την πολιτεία, παρότι φαίνεται ότι και το κίνητρο, η ενίσχυση που δίδεται αγγίζει τις 40.000 ευρώ. Ποσό σημαντικό σε σχέση με παλαιότερα προγράμματα. Αυτό δείχνει είτε το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που έχει η χώρα -και εκεί θα πρέπει χθες να είχαμε λάβει μέτρα- είτε αν υπάρχουν νέοι και δεν ενδιαφέρονται, ότι λάθος έχει “χτιστεί” το πρόγραμμα και θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις».

Τι συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά;

Ερωτηθείς για τα φωτοβολταϊκά στον κάμπο απάντησε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι εύκολο να ασκούμε κριτική και εγώ έχω κάνει ερώτηση για τα φωτοβολταϊκά για να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Από τη μια πρέπει να βρούμε μια ισορροπία, η χώρα επειδή ακριβώς έχουμε εκτίναξη του κόστους ενέργειας χρειάζεται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Βέβαια, η πιο ανανεώσιμη, η πιο φιλική, είναι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Τώρα κάνουμε ένα φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων, που αν το είχαμε κάνει δεν θα είχαμε ούτε τις ζημιές από τον Ιανό, ούτε σε αυτή την έκταση τις ζημιές από τον Daniel. Ένα έργο το οποίο το ζήταγε η επαρχία Φαρσάλων 50 χρόνια. Εδώ και 20 χρόνια σαν βουλευτής έχει “μαλλιάσει η γλώσσα” μου να το θέτω. Με εντολή του Πρωθυπουργού πλέον δρομολογείται, βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης. Ωστόσο, δεν θα είναι και υδροηλεκτρικό, ενώ

θα μπορούσε να παράγει ενέργεια πράσινη φιλική προς το περιβάλλον. Και την ίδια ώρα έχουμε καταγγελίες του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και είδα και δημοσίευμα ολοσέλιδο κάποια στιγμή στην “Κυριακάτικη Καθημερινή” ότι υπάρχουν ερωτηματικά κατά πόσον έχουμε υπερβεί το όριο του 1% σε γη υψηλής παραγωγικότητας στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, ΑΠΕ στον θεσσαλικό κάμπο. Είναι περίπου 41.000 στρέμματα το 1% της υψηλής παραγωγικότητας, και εξ αυτών ήδη 40.000 έχουν καλυφθεί, ενώ έχουν αδειοδοτηθεί αν θυμούμαι καλά από την ερώτηση περί τα 273.000 ακόμη στρέμματα. Και το ερώτημα είναι τι είναι αυτά; Είναι γη υψηλής παραγωγικότητας; Και αν ναι, κάνουμε απλά κριτική στους αγρότες που τα νοικιάζουν; Γιατί το δέλεαρ είναι πολύ υψηλό, τους δίνουν 180 και 200 ευρώ το στρέμμα για να τα επινοικιάσουν -και τα χρήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν τα βγάζουν από τις ξερικές ιδιαίτερα καλλιέργειες. Ή θα πρέπει να δούμε εάν αυτά που ψηφίζουμε εφαρμόζονται».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες