ΛΑΡΙΣΑ
Με επιτυχία η Επιμορφωτική Διαδικτυακή Συνάντηση των Μελών του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου για την Αειφορία: «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους»
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 5-2-2025, η Επιμορφωτική Διαδικτυακή Συνάντηση των Μελών του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης), με τίτλο: «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους», το οποίο ίδρυσε και συντονίζει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και συμμετέχουν σε αυτό 483 σχολικές μονάδες από την Ελλάδα και την Ομογένεια του εξωτερικού.
Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό της, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, καλωσόρισε τα μέλη του Δικτύου, ευχαριστώντας για την ενεργό συμμετοχή τους στις δράσεις του Δικτύου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αποτελεί για εμάς ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη, ο συντονισμός ενός Διεθνούς Θεματικού Δικτύου, το οποίο μας φέρνει σε επικοινωνία και συνεργασία με εκατοντάδες σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα και την ελληνική Ομογένεια, καθώς και με δεκάδες εκλεκτούς φορείς της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου μας, οι οποίοι υποστηρίζουν το εγχείρημα αυτό. Όλοι και όλες μπορούμε να συνεισφέρουμε στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και στην άσκηση παιδαγωγικού έργου, το οποίο σχετίζεται με την ιστορία κάθε τόπου, τον τοπικό πολιτισμό και το οικοσύστημα στο οποίο ζούμε. Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατείτε ασφαλώς εσείς, οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων, οι οποίοι και οι οποίες με έμπνευση και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές, κοινωνικές, γεωγραφικές και πολιτιστικές παραμέτρους του μαθητικού σας δυναμικού, αγωνίζεστε, μέσα από ομαδικές δραστηριότητες με πρακτικό και βιωματικό αντίκρισμα, ώστε να κάνετε τους μαθητές και τις μαθήτριές σας κοινωνούς του πλούτου της τοπικής πολιτιστικής τους κληρονομιάς και «πρεσβευτές του τόπου τους», καλλιεργώντας παράλληλα την αξία του ενεργού σε κάθε τόπο πολίτη.
Στο πλαίσιο του Δικτύου, εκτός από τις εκπαιδευτικές δράσεις των Σχολικών μονάδων και τους μαθητικούς διαγωνισμούς που προκηρύσσουμε, υλοποιούνται, επίσης, επιμορφωτικές ευκαιρίες για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην κατεύθυνση αυτή. Ευχαριστώ θερμά όλους τους φορείς, όλα τα σχολεία και όλα τα πρόσωπα, τα οποία κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και στο ξεκίνημα του τρέχοντος, συνεργάστηκαν μαζί μας, συνδιοργανώνοντας εξαιρετικού επιπέδου σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικά, αναφέρω το εξαιρετικό σεμινάριο το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας, κ. Κασελάκη, στο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, αλλά και το σεμινάριο σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, το οποίο αναβάθμισε το επίπεδο γνώσης και συνεργασίας μας με τον ανεξάντλητο πολιτισμικό πλούτο της Κύπρου. Ευχόμαστε οι συνεργασίες αυτές να συνεχιστούν αποδίδοντας πολύτιμους καρπούς.
Πέρυσι, επίσης, είχαμε τη μοναδική χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στο πλαίσιο του Δικτύου, τη διακεκριμένη ιστορικό, Καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, η οποία μέσα από την πολυετή επιστημονική της έρευνα και τον ανεπανάληπτο τρόπο της, μας κατάρτισε επάνω στη διαχρονική σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσά, διευρύνοντας -χωρίς υπερβολή- τους πνευματικούς μας ορίζοντες σε σχέση με την ιστορία μας και ενδυναμώνοντας τα εφόδιά μας κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε και συνεχίζεται με εκλεκτές συνεργασίες, αρχής γενομένης από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το επιτυχημένο διαδικτυακό σεμινάριο που υλοποιήθηκε, ενώ συναποφασίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, να υλοποιηθούν νέες δράσεις, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν κατά το τρέχον σχολικό έτος.
Θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες, στον Ομότιμο Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Παππά Θεόδωρο, για την τιμητική παρουσία του ανάμεσά μας, ως προσκεκλημένος εισηγητής, ο οποίος από τον πλούτο των γνώσεών του και την πολυετή ακαδημαϊκή του διαδρομή, θα μας ομιλήσει για το κρίσιμο ζήτημα της διδασκαλίας της Τοπικής Ιστορίας στην Εκπαίδευση, ένα θέμα που αφορά άμεσα όλους εμάς που μετέχουμε στο Δίκτυο αυτό. Ευχαριστώ, επίσης και τους υπόλοιπους εισηγητές της σημερινής επιμορφωτικής δράσης και όσες και όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή της».
Στη συνάντηση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, κ. Σίμος Βασίλειος, ενώ πέραν των εισηγητών της Συνάντησης, συμμετείχαν ακόμη, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60 και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, κ. Κωτσιοπούλου Δήμητρα, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου, κ. Βουλγαράκη Χρύσα, εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και λοιπών φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο, καθώς και Δ/ντές-ντριες, Προϊστάμενοι/ες και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων – μελών του Δικτύου.
Το πρόγραμμα της Επιμορφωτικής Συνάντησης είχε ως εξής:
Χαιρετισμοί:
- κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Πρόεδρος Διεθνούς Θεματικού Δικτύου “Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους”.
- κ. Σίμος Βασίλειος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εισηγήσεις:
- κ. Δομτζίδης Σπυρίδων, κ. Πώποτα Χριστίνα, Δ.Π.Ε. Λάρισας, «Παρουσίαση του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Εκπαίδευσης για την Αειφορία, με τίτλο “Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους”».
- κ. Θεόδωρος Γ. Παππάς, Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, «Η διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο: προβλήματα και προοπτικές».
- κ. Πανταζή Χάιδω, Βιβλιοθηκονόμος, Υπεύθυνη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης, Δήμου Τεμπών, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου, «Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, «”Μία φορά και ένα χωριό” εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και εφήβους στην ημιορεινή Ραψάνη».
- κ. Σπανός Κωνσταντίνος, ΚΕΠΕΑ Κισσάβου-Ελασσόνας, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου, «Οι δράσεις του ΚΕΠΕΑ Ελασσόνας Κισσάβου – Μαυροβουνίου με επίκεντρο τα παιδιά».
- κ. Σπανοπούλου Αικατερίνη, ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας, μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου, «Διαδρομές στη φύση και την παράδοση του πηλιορείτικου χωριού».
- κ. Σαΐτη Αποστολίνα, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Γόννων, «Πολιτιστική Γέφυρα Ελλάδας-Βορείου Μακεδονίας: “Οι Πρεσβευτές των Γόννων σε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μπίτολα υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος”».
- κ. Λιάπης Βασίλειος, Εκπαιδευτικός ΠΕ86, Δ.Π.Ε. Λάρισας, «Ψηφιακές εφαρμογές στο
πλαίσιο της συμμετοχής στο Δίκτυο “Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους”».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις