ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Δεν είναι “παιδιά κατώτερου Θεού” οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί»

Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας, κ. Κ. Πιερρακάκη, και Εργασίας, κ. Ν. Κεραμέως, σε σχέση με την επιτακτική ανάγκη για εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών, προχώρησε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με τους συναδέλφους της από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής στο κείμενο της ερώτησης:

«Ένα πάγιο αίτημα που έχει επανειλημμένως τεθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών είναι η ανάγκη για εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων διορισμένων σε σχολικές μονάδες.

Τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα, ο Πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξήγγειλε ότι «όλες οι μανάδες ανεξαρτήτως το που εργάζονται λαμβάνουν κρατική στήριξη για εννέα μήνες». Το γεγονός αυτό, δημιούργησε ελπίδες σε χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες, καθώς φάνηκε να δίνει το «πράσινο φως» για μια πιο δίκαιη και ίση μεταχείριση όλων των γυναικών, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής τους κατάστασης. Ωστόσο, στην πράξη οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με άνισο τρόπο συγκριτικά με τις μόνιμες συναδέλφους τους, ως προς τα βασικά εργασιακά τους δικαιώματα, όπως είναι μεταξύ άλλων π.χ. η άδεια μητρότητας και ανατροφής των τέκνων τους, ενώ αποκλείονται από ειδική αναρρωτική άδεια σε περίπτωση που παρουσιάσουν προβλήματα στην κύηση.

Περαιτέρω, χιλιάδες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο, αγωνιούν διότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη λήψης άδειας επαπειλούμενης κύησης. Εάν αντιμετωπίσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους, δεν μπορούν να λάβουν επιπλέον αναρρωτική άδεια από τις 15 ημέρες που δικαιούνται. Αντίθετα, η μόνη επιλογή που έχουν είναι η λήψη διαδοχικών μηνιαίων αδειών άνευ αποδοχών, με σχετική ιατρική γνωμάτευση από δημόσια δομή, έως ότου μπορέσουν να κάνουν χρήση της άδειας κυήσεως δύο μήνες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι η εγκυμονούσα αναπληρώτρια βρίσκεται σε καθεστώς έντονης οικονομικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας, καθώς το διάστημα αυτό δεν λαμβάνει μισθό, δεν της προσμετρώνται

ένσημα και δεν συγκεντρώνει μόρια προϋπηρεσίας. Επιπλέον, μετά το πέρας της αρχικής δεκαπενθήμερης άδειας, αν κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή της, η σύμβασή της μπορεί να λυθεί, με αποτέλεσμα να απολυθεί ενώ είναι έγκυος.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλύπτουν κάθε χρόνο χιλιάδες κενά σε δημόσια σχολεία, ενώ μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, καλούνται να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους και τις εστίες τους, να αναζητήσουν κατοικία σε περιοχές με υψηλή ζήτηση και περιορισμένη διαθεσιμότητα, να εξοπλίσουν το σπίτι τους και να επωμιστούν εξ ολοκλήρου τα έξοδα μετακίνησης.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας [INFR(2024)4013] για τη μη ορθή ενσωμάτωση της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ, η οποία θεσπίζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου συμπεριλαμβανομένων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Δεδομένου ότι ζούμε σε μια χώρα που αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα και η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει έμπρακτα όσες γυναίκες επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά», η Ευαγγελία Λιακούλη μαζί με τους συναδέλφους της ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, ούτως ώστε να σταματήσει η διακριτική μεταχείριση μεταξύ μονίμων και αναπληρωτριών εκπαιδευτικών στα εργασιακά και γονεϊκά δικαιώματα», καθώς και αν θα φροντίσουν «για την άμεση εξίσωση της άδειας ανατροφής των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών με αυτή των μόνιμων εκπαιδευτικών συναδέλφων τους;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες