Τεχνολογία

Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek

Τρεις Έλληνες, ο Μάνος Κουκουμίδης, ο Κωνσταντίνος Αίσωπος και ο Παναγιώτης Αχλιώπτας, σε συνεργασία με την Γεωργία Γκιοξάρη, καθηγήτρια τεχνητής νοημοσύνης στο Caltech, βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος μίας προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο δέος για την κινεζική DeepSeek και σε άλλες κορυφαίες AI εταιρείες της Silicon Valley, η οποία ακούει στο όνομα Oumi.

Έχοντας εργαστεί στο παρελθόν σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως οι Google, Snap και Meta, έβαλαν ως στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικά ανοιχτού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης. Οι τέσσερείς του, τους αποτελούν μέλος μιας ομάδας 32 ατόμων ερευνητών, μηχανικών και ακαδημαϊκών οι οποίοι θέλουν να φέρουν την επανάσταση στον τομέα της ΑΙ, με την πεποίθηση ότι το Open Source είναι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Λιανγκ Ουενφένγκ: Ο 40χρονος Ασιάτης που αλλάζει τον κόσμο της ΑΙ

Μιλώντας στο Ot.gr, ο συνιδρυτής και CEO της Oumi, Μάνος Κουκουμίδης, ανέφερε πως  «ανησυχούσε όλο και περισσότερο για το status quo της τοποθέτησης της μεγαλύτερης εφεύρεσης της ανθρωπότητας – του ΑΙ – σε ένα μαύρο κουτί», αναφερόμενος στα μεγάλα μοντέλο κλειστού-τύπου όπως αυτά της OpenAI και της Google.

«Έτσι ξεκινήσαμε συζητήσεις και συνεργασίες με πολλούς γνωστούς ακαδημαϊκούς στην τεχνητή νοημοσύνη (από MIT, Princeton, Berkeley, Stanford, Caltech, και άλλα πανεπιστήμια) για τη δημιουργία αυτής της προσπάθειας», σημειώνει ο Μάνος Κουκουμίδης και συνεχίζει λέγοντας πως «είναι τολμηρό και δύσκολο εγχείρημα, αλλά κάποιος έπρεπε να το κάνει. Μόνοι μας ως εταιρεία 10-20 ατόμων είναι αδύνατο, αλλά με τη βοήθεια της κοινότητας νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τα καταφέρουμε. Το ΑΙ χρειάζεται όχι μόνο για την τεχνολογία αλλά και για την προώθηση των επιστημών. Δεν θέλω να φανταστώ ένα μέλλον όπου ένα τόσο μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα θα κλειδωθεί σε ένα μαύρο κουτί σε πλήρη αντιδιαστολή με το συμφέρον της ανθρωπότητας μόνο και μόνο για να μπορεί η ολιγοπώλια των τεχνολογικών κολοσσών να κερδοσκοπεί ασύστολα».

Oumi: Μια πλήρως ανοιχτή πλατφόρμα

Η Oumi συγκέντρωσε 10 εκατομμύρια σε seed funding, ενώ μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωσή της έγινε το #1 repository ανοικτού κώδικα στο GitHub. Η Oumi ήδη υποστηρίζεται από 13 από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, βρίσκεται και στη διαδικασία ένταξης και ελληνικών ιδρυμάτων (π.χ. Athena-RC) ώστε να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα, ενώ η εταιρεία βρίσκεται και σε αναζήτηση ταλέντων από τη χώρα μας.

Η Oumi είναι η πρώτη άνευ όρων ανοικτή πλατφόρμα για έρευνα και ανάπτυξη σε θεμελιώδη μοντέλα, η οποία εστιάζει όχι μόνο σε ανοιχτά δεδομένα, ανοιχτό κώδικα και ανοιχτά μοντέλα, αλλά και στην ανοιχτή συνεργασία. Ο πειραματισμός και η συνεργασία είναι η πρώτη αρχή του Oumi, κάτι που για τον Μάνο Κουκουμίδη είναι απολύτως απαραίτητο για να ευδοκιμήσει η τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα.

«Ξεκινήσαμε με 10 εκατομμύρια δολάρια. Με τη μεγάλη ανταπόκριση της κοινότητας απο τις 29 Ιανουαρίου, έχουν επικοινωνήσει μαζί μας όλοι οι γνωστοί επενδυτές στην Silicon Valley. Παρόλο που θα χρειαστούμε επιπλέον χρηματοδότηση στο μέλλον, η ελπίδα μας είναι ότι η πλατφόρμα μας σταδιακά θα εξελιχθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητές. Έτσι συνήθως συμβαίνει με τον ανοιχτό κώδικα, φτιάχνεται από όλους και είναι για όλους», σημειώνει.

Ο CEO της εταιρείας αναγνωρίζει πάντως πως το εγχείρημά τους έχει πολύ δρόμο μπροστά του ώστε να δημιουργηθούν καλύτερα ανοιχτά μοντέλα. «Θα πάρουμε σύντομα παραπάνω χρηματοδότηση και προσλαμβάνουμε ήδη ερευνητές και μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης και στην Αμερική και στην Ελλάδα», προσθέτει.

Δεν θέλω να φανταστώ ένα μέλλον όπου ένα τόσο μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα θα κλειδωθεί σε ένα μαύρο κουτί

Το φαινόμενο DeepSeek

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της DeepSeek, ο Μάνος Κουκουμίδης εκτιμά πως «η DeepSeek ξόδεψε πολύ περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια για φτάσει στο σημείο να εκπαιδεύσει το τελικό μοντέλο της – όπως όλοι γνωρίζουμε όμως σε όλες τις επιστήμες πρέπει να κανείς δεκάδες ή εκατοντάδες αποτυχημένα πειράματα για να βρεις την σωστή συνταγή που θα πετύχει» και αναμένει ότι οι μεγάλες επενδύσεις θα συνεχιστούν. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα ανοιχτά μοντέλα είναι μια ανταγωνιστική εναλλακτική λύση στα αντίστοιχα κλειστά.

Εκτιμά ακόμη πως με οντότητες όπως η Meta και η DeepSeek που είναι πρόθυμες να παρέχουν ανταγωνιστικά ανοιχτά μοντέλα δωρεάν, οι πάροχοι κλειστών μοντέλων (όπως η OpenAI) αρχίζουν να φαίνονται όλο και περισσότερο σα μεγάλες φούσκες όσον αφορά την αποτίμηση τους.

«Αναμένω ότι οι πάροχοι κλειστών μοντέλων θα έχουν περισσότερες δυσκολίες στο μέλλον να δικαιολογήσουν τις αποτιμήσεις τους, να συγκεντρώσουν κεφάλαια και να εκπαιδεύσουν μοντέλα. Έρχεται μια στιγμή κρίσης για αυτούς. Περιμέναμε ότι αυτό θα συμβεί και γι’ αυτό πριν από ένα χρόνο ιδρύσαμε την Oumi για να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους, ώστε όλοι μαζί ως κοινότητα να αναπτύξουμε (συνεργατικά) μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας για το καλό της επιστήμης και της ανθρωπότητας», δήλωσε.

Το μέλλον της ΑΙ

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει το μέλλον της ΑΙ, επισημαίνει πως ακόμα και σήμερα αδυνατούμε να φανταστούμε πλήρως τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο που θα έχει σταδιακά η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας. «Σύντομα τα όρια του τι μπορείς να επιτύχεις με την τεχνητή νοημοσύνη θα προσδιορίζονται από την η φαντασία μας και τα νομοθετικά και ηθικά πλαίσια που υπάρχουν, όχι την τεχνολογία», υποστηρίζει.

«Η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται ως ψηφιακός βοηθός σε καθημερινές εργασίες είναι ήδη εξαιρετικά ισχυρή σε πολλές περιπτώσεις. Για πλήρη αυτοματοποίηση, όπου το ΑΙ θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις αυτόματα, χρειαζόμαστε ακόμη πρόοδο στην αξιοπιστία της τεχνητής νοημοσύνης. Για αυτό και η αξιοπιστία των μοντέλων αυτών είναι ένας τομέας τον οποίο ερευνούμε ενεργά», δηλώνει ακόμη ο CEO της Oumi.

Εκτιμά πως το AGI (artificial generative intelligence) είναι ίσως και αρκετά τρομακτικό για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, επειδή θα πρέπει να εμπιστευτούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ως πρωτεύον στόχο να μας βοηθήσει και όχι το αντίθετο. «Για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό ένα εργαλείο με τόσο μεγάλη δύναμη να είναι ανοιχτό, διαφανές, και ελέγξιμο, όχι κρυμμένο μέσα σε ένα κλειστό κουτί από εταιρίες που έχουν ως σκοπό το κέρδος», καταλήγει.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις