ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. για τις αμοιβές των επιτροπών καταγραφής ζημιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ζητούμε, ως Π.Ε.Γ.Δ.Υ. Την εξίσωση των απολαβών των υπαλλήλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με εκείνες των εποχικών συναδέλφων μας που προσλήφθηκαν μέσω Ε.Λ.Γ.Α., ζητά με ανακοίνωσή της η Π.Ε.Γ.Δ.Υ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

«Όταν ο «Ιανός» χτύπησε με σφοδρότητα τον Σεπτέμβριο του 2020, κυρίως τη Θεσσαλία, κανείς δεν περίμενε πως η επόμενη καταστροφική κακοκαιρία θα ερχόταν σε απόσταση μόλις δύο χρόνων (Daniel κ Elias) και ότι το μέγεθός της θα ήταν πολλαπλάσιο, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.

Συνάδελφοι Π.Ε. Γεωτεχνικοί/Γεωπόνοι που συμμετείχαν ως μέλη στις επιτροπές για την καταγραφή ζημιών του «Ιανός» και σύμφωνα με την ΥΑ με αριθμ. 49218/01-07-2021 (ΦΕΚ 3199/Β ́/21.07.2021), αποζημιωθήκαν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, των επιτροπών που συστήθηκαν και συγκροτήθηκαν από τους ΟΤΑ Α’ κ Β’ βαθμού για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας, κατόπιν βεβαίωσης από τον οικείο Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο για το χρονικό διάστημα απασχόλησής τους στις ανωτέρω επιτροπές.

Ειδικότερα: “Καθορίστηκε μηνιαία αποζημίωση ύψους τετρακοσίων ευρώ (400€) και για χρονικό διάστημα έως έξι (6) μήνες για τα μέλη των επιτροπών των Δήμων που έχουν συγκροτηθεί σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ’ αρ. 33862/6.5.2019 (Β’ 1699) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν.δ. 57/1973 (Α ́ 149) και για τα μέλη των επιτροπών των Περιφερειών που έχουν συγκροτηθεί βάσει της υπό στοιχεία 20725/Β.979/10.05.2011 (Β’ 1207) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 36 του ν. 2459/1997 (Α ́ 17), για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός»”.

Πράγματι το εκτιμητικό έργο στον «ΙΑΝΟ» δεν κράτησε πάνω από έξι (6) μήνες. Το εκτιμητικό έργο (οι επιτόπιοι έλεγχοι δηλαδή) για το «DANIEL» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και για τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες για τις αγροτικές επιχειρήσεις επίσης δεν κράτησε πάνω από έξι (6) μήνες. Όμως το εκτιμητικό έργο (οι επιτόπιοι έλεγχοι δηλαδή) για το «DANIEL» για τις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έφτασε τους δώδεκα (12) μήνες.

Να ληφθεί υπόψη αφενός ότι, η πλειονότητα των μετακινήσεων των μελών των επιτροπών πραγματοποιήθηκε με ιδιωτικά αυτοκίνητα λόγω έλλειψης υπηρεσιακών (με την κάλυψη μέρος των εξόδων μετακίνησης έως τώρα) και αφετέρου ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι των Γεωτεχνικών στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έφτασαν στους… 1.500 ανά κλιμάκιο!!!

Δυστυχώς οι συνάδελφοι Γεωπόνοι που εργάσθηκαν ώστε να καταγραφούν και να εκτιμηθούν άμεσα οι προκληθείσες ζημιές από τις πλημμύρες έντονες βροχοπτώσεις (των έκτακτων καιρικών φαινομένων DANIEL & ELIAS), διαπίστωσαν την άνιση μεταχείριση επί των αποδοχών τους, εν σχέση των εποχικών συναδέλφων του Ε.Λ.Γ.Α.

Να σημειώσουμε δε, ότι σε κάθε διμελές κλιμάκιο κρατικής αρωγής αρμόδια για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών, αποτελούνταν από έναν υπάλληλο του Ε.Λ.Γ.Α. και έναν υπάλληλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας [απόφαση υπ’αρ. 3177/2024 (ΦΕΚ Β ́/244).

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 31 του ν. 5087/2024 (ΦΕΚ 25/Α’/16.02.2024), αναφέρεται ότι: “Κατά παρέκκλιση του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 5127/57526/26.5.2017 (Β’ 1913) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τους απασχολούμενους σε όλα τα στάδια της ασφαλιστικής και εκτιμητικής διαδικασίας, των προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας και κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, καθώς και για τους απασχολούμενους σε τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, γεωτεχνικούς ή υπαλλήλους λοιπών ειδικοτήτων, που υπηρετούν στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) ή διατίθενται από άλλους δημόσιους φορείς, στους οποίους ανατίθεται έργο, σύμφωνα με την ως άνω κοινή απόφαση, σχετικό με τις ζημιές της παρούσας το συνολικό ετήσιο όριο των αποζημιώσεων, μέχρι την ολοκλήρωση της διαχείρισης των ζημιών και σε καμία περίπτωση πέραν της 30ής Ιουνίου 2024, καθορίζεται μέχρι του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων οκτακοσίων (4.800) ευρώ, χωρίς μηνιαίο όριο”.

Επίσης, στο άρθρο 31 γίνεται ειδική αναφορά για τους απασχολούμενους τακτικούς και έκτακτους υπαλλήλους του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Λάρισας: Ειδικότερα για τους απασχολούμενους τακτικούς και έκτακτους υπαλλήλους του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Λάρισας, το ετήσιο όριο αποζημίωσης καθορίζεται μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων διακοσίων (7.200) ευρώ”.

Με δεδομένο ότι για τους ΠΕ Γεωτεχνικούς/Γεωπόνους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το επιτόπιο εκτιμητικό τους έργο, στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ξεκίνησε από τον Οκτώβριο 2023 και συνεχίστηκε έως και τον Δεκέμβριο 2024 (συμπληρωμένο ολόκληρο έτος δηλαδή), είναι άνιση μεταχείριση ο υπάλληλος του Ε.Λ.Γ.Α. να λάβει το ποσό των 7.200 ευρώ συν τα χρήματα της αρωγής, ενώ ο δε υπάλληλος της Περιφέρειας μόνο με το άγνωστο (μέχρι στιγμής) ποσό της αρωγής.
Σύμφωνα με την αριθμ. 55727/24 (ΦΕΚ 735 ΥΟΔΔ/18-7-2024) ΚΥΑ, η μηνιαία αποζημίωση των μελών των επιτροπών για την αντιμετώπιση ζημιών από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν τον Σεπτέμβριο 2023 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανέρχεται κατά ανώτατο όριο ως τριακόσια (300) ευρώ τον μήνα ανά άτομο, και μέχρι έξι (6) μήνες.

Ζητούμε, ως Π.Ε.Γ.Δ.Υ. να εξισωθούν οι απολαβές των υπαλλήλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με εκείνες των εποχικών συναδέλφων μας που προσλήφθηκαν μέσω Ε.Λ.Γ.Α., την στιγμή μάλιστα που αποτελούσανε μέλη του ιδίου κλιμακίου (επιτροπής), οπότε αναλογικά 7.200:12=600ευρώ/μήνα χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός που υπήρχε στον ΙΑΝΟ μέχρι 6 μήνες».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες