ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤτΕ: Στο 2,5% φέτος η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Οι προβλέψεις για πληθωρισμό [πίνακες]
![ΤτΕ: Στο 2,5% φέτος η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Οι προβλέψεις για πληθωρισμό [πίνακες]](https://www.onlarissa.gr/wp-content/uploads/2025/02/202502142145040694.png)
Με ρυθμό 2,5% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2,3% το 2026, σύμφωνα με σημείωμα της Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως δείχνει το “Note on the Greek Economy” της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), βασικοί μοχλοί της οικονομικής δραστηριότητας θα παραμείνουν οι επενδύσεις, που θα ενισχυθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς και η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία θα ωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.
Η αύξηση της απασχόλησης, η άνοδος των μισθών σε συνθήκες στενότητας της αγοράς εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, θα στηρίξουν την ιδιωτική ζήτηση.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της ΤτΕ
Δημόσιο χρέος και εξαγωγές
Από εκεί και πέρα, η αναμενόμενη μείωση του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ κάτω από 150% το 2025, σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και να οδηγήσει σε νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Παράλληλα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 3,8% το 2025-2026, αν και η συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ θα είναι αρνητική, λόγω της αυξημένης εισαγωγικής δραστηριότητας που θα προκαλέσουν οι επενδύσεις.
Για το 2027, η λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις δημόσιες επενδύσεις. Παρόλα αυτά, η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,0%, υποστηριζόμενη από την ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των εξαγωγών.
Ακρίβεια: Οι καταναλωτές στα Δυτικά Βαλκάνια μποϊκοτάρουν σούπερ μάρκετ – Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Σταθερά πάνω από 2% ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ (HICP) αναμένεται να αποκλιμακωθεί προσεγγίζοντας το 2% έως το τέλος του 2026, αν και θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, το 2027 αναμένεται προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού στο 2,5%, λόγω της εφαρμογής του ETS2 στον ενεργειακό τομέα. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 2,2% έως το 2027, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας και, σε μικρότερο βαθμό, στις υπηρεσίες.
Η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, φθάνοντας το 9,8% το 2025, το 9,1% το 2026 και το 8,5% το 2027. Η συνολική απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,2% την τριετία 2025-2027.
Ευρωπαϊκά κονδύλια
Κατά την περίοδο 2021-2027, η Ελλάδα δικαιούται πάνω από 70 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, εκ των οποίων τα 36 δισ. ευρώ αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU). Αυτοί οι πόροι στοχεύουν στη χρηματοδότηση έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιακή μεταρρύθμιση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ενίσχυση της απασχόλησης και των ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του NGEU θα οδηγήσει σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων και της συνολικής παραγωγικότητας.
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις