Τεχνολογία

OpenAI: «Όχι» στον Μασκ για την προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων

Απερρίφθη ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, την Παρασκευή, η πρόταση του Ίλον Μασκ για εξαγορά της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης έναντι 97,4 δισ. δολαρίων.

Ο Μασκ είχε δηλώσει ότι θα αποσύρει την προσφορά εάν η startup διατηρήσει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της

«Η OpenAI δεν είναι προς πώληση και το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την τελευταία προσπάθεια του κ. Μασκ να διαταράξει τον ανταγωνισμό του», αναφέρει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μπρετ Τέιλορ σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) που ανήκει στον Ίλον Μασκ.

Η ανακοίνωση απηχεί τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο οποίος τόνισε προ ημερών ότι η εταιρεία «δεν πωλείται». Ο Μασκ την Τετάρτη είχε δηλώσει ότι θα αποσύρει την προσφορά του εάν η νεοφυής επιχείρηση (startup) διατηρήσει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της.

Μασκ: Έπιασε δουλειά το Doge – Ποιο κονδύλι έκοψε από την Ελλάδα

Στροφή προς το κερδοσκοπικό μοντέλο

Η OpenAI έχει επί του παρόντος μια υβριδική δομή, ως μη κερδοσκοπική οργάνωση με ένα εμπορικό τμήμα. Η στροφή προς ένα κερδοσκοπικό μοντέλο, που ο Άλτμαν θεωρεί αναγκαία για την ανάπτυξη της εταιρείας, έχει κλιμακώσει τις εντάσεις με τον Μασκ.

Τους τελευταίους μήνες, ο Μασκ μήνυσε την OpenAI και ζήτησε από το δικαστήριο να σταματήσει η εταιρεία να μετατρέπεται σε κερδοσκοπική εταιρεία από μη κερδοσκοπική. Σε αναρτήσεις στο X, περιέγραψε αυτή την προσπάθεια ως «ολική απάτη» και ισχυρίστηκε ότι «η OpenAI είναι σατανική». Η OpenAI απάντησε ισχυριζόμενη ότι το 2017 ο Μασκ «όχι μόνο ήθελε, αλλά στην πραγματικότητα δημιούργησε, ένα κερδοσκοπικό οργανισμό» για να χρησιμεύσει ως η προτεινόμενη νέα δομή της εταιρείας.

Το 2015 ο Έλον Μασκ και ο Σαμ Άλτμαν ήταν μεταξύ των 11 ιδρυτών της OpenAI – δημιουργού του ChatGPT – με τον πρώτο να προσφέρει χρηματοδότηση 45 εκατ. δολαρίων. Οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν από το 2018, όταν ο επικεφαλής της Tesla και της SpaceX αποχώρησε από την εταιρεία.

Το υψηλό κόστος σχεδιασμού, εκπαίδευσης και ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης υποχρέωσε την OpenAI να αναζητήσει μια νέα δομή που θα έδινε στους επενδυτές μερίδιο ιδιοκτησίας και θα εξασφάλιζε πιο σταθερή διαχείριση. Η μετατροπή σε κερδοσκοπική εταιρεία, ωστόσο, απαιτεί έγκριση από τις αρχές της Καλιφόρνιας και του Ντέλαγουερ.

«Τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύουν τώρα οι μεγάλες εταιρείες στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης δείχνουν τι πραγματικά θα χρειαστεί για την OpenAI για να συνεχίσει να επιδιώκει την αποστολή της», ανέφερε προ διμήνου το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας σε σχετική ανάρτηση. «Χρειαζόμαστε για άλλη μια φορά να συγκεντρώσουμε περισσότερα κεφάλαια από όσα φανταζόμασταν. Οι επενδυτές θέλουν να μας στηρίξουν, αλλά, σε αυτήν την κλίμακα κεφαλαίου, χρειάζονται συμβατικά ίδια κεφάλαια και λιγότερη δομική προσαρμογή».

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις