Viral

Πώς βρίσκουν το τηλέφωνό μας οι απατεώνες

Ανησυχία έχει προκληθεί σε πολλούς κατόχους κινητών τηλεφώνων, καθώς έχουν λάβει μηνύματα που ενδέχεται να αποτελούν απόπειρες απάτης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που απορούν πως οι απατεώνες βρίσκουν τον αριθμό του τηλεφώνου τους.

Συγκεκριμένα, τα μηνύματα αυτά περιλαμβάνουν συνδέσμους που οδηγούν σε ψεύτικους ιστότοπους ή ζητούν από τους χρήστες να κοινοποιήσουν προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία λογαριασμού, συχνά με το πρόσχημα ότι προέρχονται από τραπεζικούς υπαλλήλους. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία από τέτοιου είδους απάτες.

Ο Steve Muller, ειδικός στην κυβερνοασφάλεια από την πρωτοβουλία Bee Secure της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, επισημαίνει ότι το ασφαλέστερο είναι να αγνοούνται αυτά τα μηνύματα.

Όπως εξηγεί, η λήψη ενός ύποπτου SMS από μόνη της δεν συνιστά κίνδυνο, εφόσον δεν ακολουθηθούν οι οδηγίες των απατεώνων, όπως η παροχή κωδικών ή άλλων ευαίσθητων πληροφοριών.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει ανταποκριθεί σε τέτοιο μήνυμα ή έχει υποστεί οικονομική ζημία, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με την αστυνομία και, εφόσον απαιτείται, με την τράπεζά του.

Πώς να αναγνωρίσετε ύποπτα μηνύματα

Εκπρόσωπος της Proximus NXT Luxembourg, εταιρείας τηλεπικοινωνιών που διαχειρίζεται την κινητή τηλεφωνία Tango, συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνουν μηνύματα που φαίνεται να είναι δόλια. Η απλή απάντηση σε τέτοιο μήνυμα μπορεί να ειδοποιήσει τους δράστες ότι ο αριθμός τηλεφώνου είναι ενεργός.

Ορισμένα βασικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν απάτη περιλαμβάνουν:

  • Ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη στο μήνυμα.
  • Υποσχέσεις για δώρα ή χρηματικά κέρδη.
  • Αιτήματα για εμπιστευτικές πληροφορίες από τράπεζες ή δημόσιες αρχές, οι οποίες δεν χρησιμοποιούν SMS για τέτοιες επικοινωνίες.

Πώς οι απατεώνες αποκτούν τον αριθμό του τηλεφώνου μας

Σύμφωνα με ειδικούς, οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να αποκτήσουν ιδιωτικούς αριθμούς τηλεφώνου.

Συχνά, οι αριθμοί (μαζί με τον δικό μας αριθμό πολλές φορές) πωλούνται στο dark web, μετά από διαρροές δεδομένων ή κυβερνοεπιθέσεις. Επιπλέον, πολλές εφαρμογές απαιτούν πρόσβαση στη λίστα επαφών των χρηστών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη διάδοση τηλεφωνικών αριθμών.

Άλλη τακτική που χρησιμοποιούν οι απατεώνες είναι η τυχαιοποίηση αριθμών. Δεδομένου ότι τα πρώτα ψηφία των αριθμών κινητής τηλεφωνίας είναι συγκεκριμένα, η εισαγωγή τυχαίων συνδυασμών μπορεί να οδηγήσει σε έγκυρους αριθμούς.

Τι μέτρα λαμβάνουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εφαρμόζουν μηχανισμούς ανίχνευσης δόλιων μηνυμάτων, ωστόσο η πρόληψη δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική. Σύμφωνα με το Institut Luxembourgeois de Régulation (ILR), η ανάλυση του περιεχομένου των μηνυμάτων είναι περίπλοκη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μηνύματα, καθώς ορισμένοι σύνδεσμοι είναι νόμιμοι.

Η Proximus αναφέρει ότι χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα φίλτρα για την ανίχνευση ύποπτων αποστολών και διατηρεί λίστες αποκλεισμού δόλιων αποστολέων. Παρόλα αυτά, οι απατεώνες βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν αυτά τα μέτρα, όπως τροποποιώντας ελαφρώς το όνομα του αποστολέα (π.χ. αντικαθιστώντας γράμματα με αριθμούς).

Συμπέρασμα: Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και να αποφεύγουν να αλληλεπιδρούν με ύποπτα μηνύματα. Η διαγραφή και η αδιαφορία είναι οι καλύτερες στρατηγικές για την αποφυγή διαδικτυακής απάτης.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις