ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπίτι μου 2: Πόσες αιτήσεις εγκρίθηκαν – Ποιες περιοχές ευνοούνται

Κάθε ρεκόρ έχουν σπάσει οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2». Ήδη στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί σχεδόν 600 αιτούντες σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του προγράμματος.

Οι συνεργαζόμενες τράπεζες έχουν εγκρίνει 584 επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα παραμένει ιδιαίτερα μεγάλο καθώς περίπου 120.000 πολίτες έχουν καταθέσει στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι επιλέξιμοι με βάση τα κριτήρια.

Τράπεζες: Ασφυξία στα καταστήματα από τα χιλιάδες ραντεβού – Ο ρόλος του «Σπίτι μου 2» 

Οι προσφέρουν επιπλέον δάνεια, επισκευαστικά ή καταναλωτικά, με πολύ χαμηλά επιτόκια, δωρεάν ασφαλιστικές καλύψεις, πιστωτικές κάρτες χωρίς συνδρομή ή αγορές σχετικές με το σπίτι, με εκπτώσεις. Ενδεικτικό της διάθεσης για παροχή επιπλέον κινήτρων είναι το γεγονός πως πιστωτικό ίδρυμα προσφέρει δώρο τους λογαριασμούς ρεύματος 4 μηνών σε όσους το επιλέξουν για το δάνειό τους.

Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με ευνοϊκούς όρους περίπου 20.000 νοικοκυριά.

To πρόγραμμα Σπίτι μου 2

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, το «Σπίτι μου 2» ωφελεί πρωτίστως τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη, καθώς το μέσο ετήσιο εισόδημα των εγκεκριμένων δανειοληπτών δεν υπερβαίνει τα 21.300 ευρώ.

Οι κατοικίες που θα αγοραστούν έχουν μέσο εμβαδόν 91,5 τετραγωνικά μέτρα, γεγονός που υποδεικνύει ότι πολλοί συμμετέχοντες αναζητούν οικογενειακή στέγη. Περίπου επτά στις δέκα εγκεκριμένες αιτήσεις αφορούν έγγαμα ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες.

Το «Σπίτι μου 2» έχει διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια, καλύπτοντας πολίτες έως 50 ετών, τη στιγμή που το «Σπίτι μου Ι» είχε ως όριο τα 39 χρόνια. Η μεγαλύτερη «δεξαμενή» δικαιούχων αντικατοπτρίζεται και στις πρώτες εγκεκριμένες αιτήσεις, με τη μέση ηλικία των δανειοληπτών να ανέρχεται στα 38 έτη.

Οι περιοχές

Μολονότι οι περισσότερες εγκρίσεις εντοπίζονται στα δύο μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, παραπάνω από το 46% των αιτήσεων που έχουν λάβει «πράσινο φως» έως τώρα υποβλήθηκαν στην περιφέρεια, κάτι που καταδεικνύει τη γεωγραφική διασπορά του ενδιαφέροντος.

Τη μερίδα του λέοντος, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έχει η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 56 εγκρίσεις, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλία με 37.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις