ΛΑΡΙΣΑ
Στη Βουλή φέρνει ο Κόκκαλης τις επιπτώσεις από την υλοποίηση της «Γαλάζιας Συμφωνίας» στις αγροτικές επιδοτήσεις
![](https://www.onlarissa.gr/wp-content/uploads/2024/04/202404021301552935.jpg)
«Οι επιπτώσεις από την υλοποίηση του «Blue Deal» (Γαλάζιας Συμφωνίας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επιδοτήσεις των αγροτών στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2027» είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας διευκρινήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η υλοποίηση του «Blue Deal» (Γαλάζιας Συμφωνίας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μείωση των επιδοτήσεων των αγροτών στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2027, ειδικότερα σε εαρινές αρδευόμενες καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, μηδική, βιομηχανική ντομάτα κ.ά.), έχουν προκαλέσει εύλογες ανησυχίες και μεγάλο προβληματισμό. Ιδίως μάλιστα, όταν το ενδεχόμενο αυτό εστιάζεται σε καλλιέργειες της πολύπαθης περιοχής της Θεσσαλίας, που αποτελούσε διαχρονικά τον βασικό πυλώνα της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας και σήμερα οι παραγωγοί της βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες του Daniel, εξαιτίας της μεγάλης χρονοκαθυστέρησης ανταπόκρισης της Κυβέρνησης και των έωλων, κενών και εν πολλοίς ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, που δόθηκαν από αυτήν προς στους Θεσσαλούς γεωργούς.
Την ίδια στιγμή, που και η περιβόητη έκθεση της ολλανδικής εταιρείας HVA International, με τίτλο «Water management in Thessaly, the wake of Storm Daniel”, για λογαριασμό της Κυβέρνησης το 2024, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, στερούμενη μιας στοιχειώδους τεχνικοοικονομικής τεκμηρίωσης και χωρίς να συνεκτιμά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην πεδιάδα της Θεσσαλίας, πέρα των άλλων, πρότεινε «την σταδιακή μετάβαση (σε χρονικό διάστημα έως 6 ετών) από καλλιέργειες χαμηλής αξίας και υψηλών απαιτήσεων σε νερό (π.χ. βαμβάκι) σε καλλιέργειες κηπευτικών και φρούτων, που
απαιτούν (τις περισσότερες φορές) λιγότερο νερό και χώρο».
Επειδή η όποια ενωσιακή ή εθνική στρατηγική για την ορθή διαχείριση του νερού προς άρδευση των καλλιεργειών, στο πλαίσιο της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης, θα πρέπει, πέρα από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες μιας περιοχής, να συνεκτιμά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πρωτογενή της τομέα, ιδίως μάλιστα όταν αυτός έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Επειδή η Κυβέρνηση, σε ότι αφορά στους αγρότες της Θεσσαλίας, έχει αποδείξει εμπράκτως την ανικανότητά της, να επιλύσει τα άμεσα προβλήματα επιβίωσής τους και να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα βιώσιμο σχέδιο για την ανάταξη του πρωτογενή τομέα της περιοχής.
Επειδή στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν να λαμβάνουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ μετά το 2027 για αρδευόμενες καλλιέργειες, είναι να κατατεθεί φάκελος στις αρμόδιες ενωσιακές αρχές μέχρι τον Ιούνιο, με δράσεις για τον αποχαρακτηρισμό των «κρίσιμων» αυτών περιοχών (εν προκειμένω της Θεσσαλίας) από περιοχές με υδατικό έλλειμμα.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Έχουν βάση τα σχετικά δημοσιεύματα για τις επιπτώσεις της υλοποίησης του «Blue Deal» (Γαλάζιας Συμφωνίας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις επιδοτήσεις των αγροτών στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2027, για τις εαρινές αρδευόμενες καλλιέργειες και εάν ναι, έχει ξεκινήσει η σύνταξη του απαραίτητου φακέλου για τον αποχαρακτηρισμό της Θεσσαλίας ως περιοχής με υδατικό έλλειμμα, προκειμένου να αποτραπούν οι περικοπές των επιδοτήσεων;
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις