ΛΑΡΙΣΑ
Με επιτυχία η Εσπερίδα Γαστρονομικού Πολιτισμού στην Ελασσόνα από την ΑΕΝΟΛ Α.Ε. (φωτό)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 η Εσπερίδα Γαστρονομικού Πολιτισμού που διοργανώθηκε στην Ελασσόνα από την ΑΕΝΟΛ ΑΕ στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός».
Την εσπερίδα πλαισίωσαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν Λάρισας κ. Ν. Γάτσας, Δήμαρχος Ελασσόνας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΝΟΛ Α.Ε κ. Γ. Κυριλλίδης, ο Γεν. Διευθυντής ΑΕΝΟΛ Α.Ε κ. Ι. Σαμώτας, η Συντονίστρια του Προγράμματος LEADER κ. Σ. Μπασδέκη, στελέχη του Αναπτυξιακού Οργανισμού, ερευνητές και στελέχη του Μεσογειακού Κέντρου Περιβάλλοντος, επιχειρηματίες της μεταποίησης τοπικών προϊόντων, της εστίασης, και του τουρισμού και πλήθος πολιτών.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. Ν. Γάτσας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η εσπερίδα απευθύνεται στους ανθρώπους της παραγωγής, της μεταποίησης, της εστίασης και του τουρισμού. Η ΑΕΝΟΛ Α.Ε. όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να δημιουργήσει τις συνθήκες, για να ενισχυθούν οι επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού και της γαστρονομίας. Τα προϊόντα της περιοχής μας φημίζονται για τις ξεχωριστές γεύσεις και θα πρέπει να υποστηριχθούν οι επιχειρηματίες να λειτουργήσουν συνεργατικά, για μεγαλύτερη προβολή και προώθηση του γαστρονομικού πολιτισμού, με τη συμμετοχή στις γαστρονομικές κοινότητες που μελετούμε σήμερα. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει τόσο πολλά, όσα μπορούν μαζί τα μέλη μιας κοινότητας».
Στης συνέχεια, η συντονίστρια του Προγράμματος LEADER κ. Σ. Μπασδέκη παρουσίασε τη διατοπική συνεργασία “Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός”, ενώ ο κ. Γ. Πίττας, ιδρυτής και διαχειριστής τις ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr, παρουσίασε ένα πρότυπο σχεδίου δράσεων για τη σύσταση δικτύων επαγγελματιών του γαστρονομικού και τουριστικού κλάδου, δίνοντας έμφαση στη συμβολή τους για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου κάθε περιοχής καθώς επίσης και στην κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών γύρω από τη μελέτη, διάδοση,
ανάδειξη, και προώθηση της γαστρονομίας των περιοχών τους, έτσι ώστε η γαστρονομία να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και συγκρότησης της πολιτιστικής και της τουριστικής τους ταυτότητας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο εργασιών της εσπερίδας το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος παρουσίασε το έργο «Cultour Gastronomy», που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+. Το «Cultour Gastronomy» είναι πρόγραμμα κατάρτισης για τον γαστρονομικό τουρισμό και την προώθηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελεί τη γαστρονομική ταυτότητα μιας περιοχής.
Τέλος, μεταξύ των εργασιών της εσπερίδας ανακοινώθηκε η έναρξη του DETOUR, ένα νέο ευρωπαϊκό έργο για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικής ανάπτυξης κατά μήκος των μονοπατιών του Ολύμπου και του Κισσάβου.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις