ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων γιόρτασε τα έξι χρόνια λειτουργίας του

Τα έξι χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2025 με δύο δράσεις ελεύθερης συμμετοχής στο κοινό. Στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαγενεακών προγραμμάτων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα “Δυο γενιές στο Μουσείο! Μικρές ιστορίες του κάμπου στο χαρτί!”, στο οποίο οι γιαγιάδες ξενάγησαν μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις τα εγγόνια τους στην έκθεση του Μουσείου. Το παρελθόν φωτίστηκε μέσα από τη μνήμη και ζωντάνεψε μέσα από διαδραστικά παιχνίδια μικρών και μεγάλων, κυνήγι θησαυρού, αλλά και κατασκευές δημιουργικής έκφρασης, χτίζοντας γέφυρα ανάμεσα στις δύο γενιές.

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Μύλου Παππά, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θ. Ρετσιάνης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και αναφέρθηκε στη βαρύνουσα σημασία της λειτουργίας του Μουσείου για την πόλη, ενώ η επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Σιτηρών Κ. Κόντσα έκανε μια σύντομη ανασκόπηση και αποτίμηση της πορείας των έξι χρόνων του Μουσείου, προλογίζοντας τον κεντρικό ομιλητή κ. Ν.Μπελαβίλα.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Νίκος Μπελαβίλας, πραγματοποίησε τη διάλεξη με θέμα «Από το αλέτρι στο τρακτέρ: Η περιπέτεια της εκμηχάνισης της γεωργίας στη Θεσσαλία». Η ομιλία ανέδειξε επιγραμματικά τη μακρά και σταδιακή διαδικασία εκμηχάνισης της γεωργίας στη Θεσσαλία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και κορυφώθηκε τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια σειρά ριζικών αλλαγών και εισροής νέας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, με βασικά σημεία τις οργανωμένες αποξηράνσεις, από τη λίμνη Ξυνιάδα έως τη λίμνη Κάρλα, την ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων σε Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο και την αντικατάσταση των προβιομηχανικών εργαλείων και των ζώων εργασίας με μηχανήματα βιομηχανικής παραγωγής, όπως αντλίες, ελκυστήρες, θεριζοαλωνιστικές και εκκοκκιστικές μηχανές. Αλλαγές, οι οποίες διαμόρφωσαν τόσο το αγροτικό τοπίο όσο και τις παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας, επιφέροντας έναν βαθύ μετασχηματισμό στη ζωή τριών γενεών Θεσσαλών αγροτών. Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες