ΛΑΡΙΣΑ

Απ. Καλογιάννης: Για να μη πούμε το νερό νεράκι

Σε ανάρτησή του ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και τα 100 χρόνια ΔΕΥΑΛ, αναφέρει τα εξής:

“Πριν λίγες μέρες (στις 21/3ου) γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Φέτος αυτή η μέρα ταυτίστηκε με τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΥΑΛ. Μια σπουδαία πορεία για μια σπουδαία Δημοτική Επιχείρηση, με αναπτυξιακό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσωπο.

Η επέτειος γιορτάστηκε με μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν για τους σταθμούς ανάπτυξης της Δημοτικής μας Επιχείρησης, όλοι οι δήμαρχοι πρόεδροι της Επιχείρησης (κ.κ. Καφφές, Τζανακούλης, Καλογιάννης, Μαμάκος).

Κάποιες επισημάνσεις:

· Ο Δήμος μας δεν αντιμετώπισε πρόβλημα πόσιμου νερού γιατί όλοι οι δήμαρχοι προέβλεψαν και εργάστηκαν για τα υψηλά standards της ΔΕΥΑΛ διαχρονικά.
· Στην εποχή της λειψυδρίας, ας συνειδητοποιηθεί από τους κυβερνήτες της χώρας ότι το πόσιμο νερό που διαχειρίζονται οι ΔΕΥΑ αντιπροσωπεύει μόνο το 14% της συνολικής ποσότητας του νερού κι ότι χρειάζονται άμεσα να γίνουν βήματα εξοικονόμησης για το άλλο 85-86% που είναι το νερό άρδευσης.
· Σ’ ότι αφορά το πόσιμο νερό, η εξοικονόμηση του έχει σχέση αφενός με τις ανθρώπινες συνήθειες που πρέπει να βελτιωθούν αφετέρου με την τεράστια δουλειά που έγινε και γίνεται με τις αντικαταστάσεις των παλιών δικτύων που είχαν μεγάλες διαρροές. Έτσι η ΔΕΥΑΛ μείωσε τις απώλειες σε ποσοστά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (20-21%) όταν άλλες ΔΕΥΑ εμφανίζουν απώλειες στα δίκτυά τους που φτάνουν και ξεπερνούν το 50%. Στη θητεία μας (2014-2023) αντικαταστάθηκαν 220 χιλιόμετρα αγωγών και η ποιότητα του νερού του Δήμου μας αναρτάται καθημερινά στο site του Υπουργείου Υγείας, αποδεικνύοντας ότι οι πολίτες μας πίνουν ΑΣΦΑΛΕΣ ΥΓΙΕΙΝΟ ΝΕΡΟ.
· Παρ’ όλα αυτά τα θετικά για την οργάνωση και τη διαχείριση των αντικειμένων της ΔΕΥΑΛ (ύδρευση – αποχέτευση) που την κατέστησαν ΠΡΩΤΗ ανάμεσα σε 123 ΔΕΥΑ της χώρας, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναζητηθούν άλλοι τρόποι πέραν των υδρευτικών γεωτρήσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα, για την εξασφάλιση αυτού του κοινωνικού αγαθού. Η ραγδαία ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα το επιβάλλει.

Γι’ αυτό στη θητεία μας προκηρύξαμε διαγωνιστική διαδικασία master plan υδροδότησης της πόλης με ταμίευση επιφανειακών νερών με φράγματα. Το master plan ολοκληρώθηκε και προτείνει πέραν της βελτίωσης των γεωτρήσεων, ταμίευση νερού με φράγμα στην περιοχή Κεφαλόβρυσο της Ελασσόνας που μπορεί να υδροδοτήσει πολλούς δήμους στην πορεία του μέχρι και τη Λάρισα. Μπορεί δε να ταμιεύσει περίπου 25 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο, που αρκούν για την υδροδότηση αυτή και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί και υδροηλεκτρικό έργο.

Προς την κατεύθυνση αυτή μας ώθησε το όραμα της έγκαιρης διαφοροποίησης των πηγών υδροδότησης της πόλης για την υλοποίηση του οποίου χρειάζεται να εργαστούν οι επόμενες δημοτικές αρχές με σταθερό βηματισμό διεκδίκησης και υλοποίησης, για να μην πούμε κάποια στιγμή το ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες