ΛΑΡΙΣΑ

Καινοτόμος διδασκαλία του Αρχαίου Δράματος του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Λάρισας (φωτό)

Την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025 ο Όμιλος Θεάτρου του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Λάρισας συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος «Εφήβων Δρώμενα» στο Β΄ Αρχαίο θέατρο Λάρισας. Παρουσίασε μια ιδιαίτερα καινοτόμο διδασκαλία του έργου “Ελένη” του Ευριπίδη, αναδεικνύοντας την κλασική τραγωδία μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα.

Η υπόθεση του έργου βασίζεται στην ιδέα ότι η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία, αλλά ήταν ένα είδωλο, ένα φάντασμα, ενώ η πραγματική Ελένη βρισκόταν στην Αίγυπτο. Αυτή η θεμελιώδης διάκριση θέτει υπό αμφισβήτηση την πραγματικότητα των γεγονότων του Τρωικού Πολέμου και την εικόνα της Ελένης που έχει διαμορφωθεί στην ιστορία και τη μυθολογία. Με αφετηρία το λογοτεχνικό μοτίβο του είναι και του φαίνεσθαι (ή αλλιώς τη διάκριση μεταξύ πραγματικότητας και εμφάνισης, ουσίας και φαινομένου) οι μαθητές εξερεύνησαν το έργο με μια σύγχρονη ματιά.

Στην πρωτότυπη αυτή εκδοχή, ο εμβληματικός ρόλος της Ελένης ερμηνεύτηκε από πέντε μαθήτριες, φέρνοντας καθεμία τη δική της ερμηνεία στις πολλαπλές πτυχές της ηρωίδας. Αντίστοιχα, τον ρόλο του Μενελάου ανέλαβαν πέντε μαθητές, υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές φωνές και αντιλήψεις.

Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Στόχος της σκηνοθετικής προσέγγισης ήταν να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και η διαχρονικότητα των θεμάτων που θίγει το έργο, όπως η ταυτότητα, η φήμη, η αλήθεια και η εξαπάτηση. Ο διαμοιρασμός των ρόλων επέτρεψε στους μαθητές να εμβαθύνουν σε διαφορετικές οπτικές, να αναπτύξουν την ομαδική συνεργασία και να εκφράσουν τη δική τους καλλιτεχνική φωνή. Ο συνδυασμός κίνησης, μουσικής και ρυθμού οδήγησε σε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Το εργαστήριο αποτέλεσε μια δυναμική συνάντηση της κλασικής γραμματείας με τη σύγχρονη μαθητική ματιά, προσφέροντας ένα ενδιαφέρον θέαμα που προβλημάτισε και συγκίνησε το κοινό. Η καινοτόμος αυτή δράση ανέδειξε την ικανότητα των μαθητών να πειραματίζονται με την τέχνη του θεάτρου, να αμφισβητούν τις συμβατικές ερμηνείες και να δημιουργούν κάτι μοναδικό και πρωτότυπο.

Συμμετείχαν οι μαθητές του ομίλου θεάτρου και μαθητές του τμήματος Α3. Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Δέσποινα Δημουλά και Ιωάννα Κοντογιάννη. Επίσης τους μαθητές συνόδευσε και η εκπαιδευτικός Αναστασία Δημηρά.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες