ΛΑΡΙΣΑ
Πρόταση για νέα μέθοδο ελέγχου για την αυθεντικότητα της φέτας, κατέθεσε στη Διεπαγγελματική ο Κουρέτας – Το παράδειγμα του ουίσκι

Έχοντας ως οδηγό μία πρωτοποριακή μέθοδο με την οποία μπορεί κάποιος με ασφάλεια να διαπιστώσει εάν το ουίσκι είναι νοθευμένο ή και άλλα χαρακτηριστικά του όπως η ηλικία και η προέλευση, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Καθηγητής Βιοχημείας, αποκάλυψε πως έχει καταθέσει πρόταση στην Διεπαγγελματική Φέτας πρόταση για τη δημιουργία αντίστοιχης διαδικασίας για το εθνικό μας προϊόν.
Έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Κουρέτας: «Μέθοδο, με την οποία μπορεί κανείς να διαπιστώσει εάν το ουίσκι είναι νοθευμένο, την ηλικία του, τη χώρα προέλευσής του, ακόμη κι αν έχει έντονη ή ελαφριά γεύση, ανακάλυψαν Γερμανοί επιστήμονες.
Οι μέχρι στιγμής αναλύσεις είναι βασισμένες στη διαδικασία, κατά την οποία εφαρμόζεται η φασματοσκοπία μάζας για τον προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης ενός ουίσκι. Η νέα τεχνική είναι ταχύτερη και φθηνότερη, και βασίζεται σε έναν αισθητήρα, που χρησιμοποιεί 22 διαφορετικές φθορίζουσες βαφές, οι οποίες ανακατεύονται με το ποτό.
Έτσι, ανάλογα με το πώς αλλάζει ο φθορισμός κάθε βαφής, προκύπτει ένα χαρακτηριστικό προφίλ για κάθε ουίσκι. Η νέα μέθοδος -αντίθετα με τη φασματοσκοπία μάζας – δεν μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρές ποσότητες ουσιών μέσα σε ένα ουίσκι, όπως τα ίχνη τυχόν τοξινών, αλλά προσομοιάζοντας στη λειτουργία της ανθρώπινης γλώσσας, έχει τη δυνατότητα να διακρίνει εάν δύο μπουκάλια ουίσκι, που έχουν την ίδια ετικέτα, είναι όντως ίδια.
Η ερευνητική ομάδα είχε επικεφαλής τον Ούβε Μπουντς του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, και προχώρησε σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας, Chem, αφού δοκίμασε τη νέα μέθοδο με επιτυχία σε 33 διαφορετικά ουίσκι, μεταξύ των οποίων σκωτσέζικα, ιρλανδικά, αμερικανικά.
Έχω καταθέσει στην διεπαγγελματικη φέτας αντίστοιχη πρόταση για την αυθεντικότητα της φέτας μας και περιμένω. Μήπως δεν το θέλουμε;
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις