Τεχνολογία

Data centers: Φρενίτιδα επενδύσεων, το έλλειμμα ενέργειας και η σφήνα της ΔΕΗ

Μπαίνοντας η άνοιξη φαίνεται ότι φέρνει μαζί της και μία νέα ώθηση στην αγορά των data centers, που γνωρίζει πρωτόγνωρη ανάπτυξη λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των απαιτήσεων που αυτή έχει καταρχήν για δεδομένα, που έρχονται από τα κέντρα δεδομένων, και για ενέργεια, που απαιτείται για να λειτουργήσουν τα κέντρα δεδομένων.

Τελευταίο επεισόδιο στο… σίριαλ των επενδύσεων σε data centers ήταν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, σχετικά με τα σχέδια της εταιρείας να στραφεί στις πρώην λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για τη δημιουργία εκεί υποδομής για την υποστήριξη κέντρων δεδομένων. Σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ ανοίγει έναν κύκλο επενδύσεων στον τομέα της ανάπτυξης data center παρέχοντας κάλυψη σε ενέργεια αλλά και σε επίπεδο εκτάσεων εγκατάστασής τους.

Μάλιστα, στο περιθώριο της συζήτησης που διοργάνωσαν στην Αθήνα οι αμερικανικές δεξαμενές σκέψης GMF και CSIS, ο κ. Στάσσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς για την εκμετάλλευση των μελλοντικών υποδομών στη Δυτική Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ανακοινώνονται επενδύσεις δημιουργίας νέων data centers, πολλές ακόμα επενδύσεις ουσιαστικά αναμένουν τη σειρά τους για να ανακοινωθούν αλλά υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το πώς θα υποστηριχθούν αυτές οι επενδύσεις σε επίπεδο παροχής ενέργειας.

Data centers και φυγή προς τα εμπρός

Με αυτό σαν δεδομένο η ΔΕΗ φαίνεται να επιλέγει τη… «φυγή προς τα εμπρός» καθώς παρουσιάζει ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο σε πρώτη φάση θα είναι εφικτό να αναπτυχθούν data centers ισχύος 300 MW στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία θα καλύπτονται ενεργειακά από ένα «μπουκέτο» ενεργειακών πόρων που θα περιλαμβάνει μονάδα φυσικού αερίου 350 MW, φωτοβολταϊκά ισχύος 1,3 GW, μπαταρίες ισχύος 300 MW και δύο αντλησιοταμιευτικά ισχύος 320 MW και 240 MW, αντίστοιχα.

Η πρώτη φάση των data centers 300 MW θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ, λόγω των ώριμων διαδικασιών αδειοδότησης και η δεύτερη φάση για data centers 1 GW μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία με hyperscalers, δηλαδή με κάποιον πάροχο cloud υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Γιώργο Στάσση, η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με hyperscalers και εταιρείες ανάπτυξης data centers.

Κοινοπραξία Data In Scale

Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ, ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, έχει ανακοινώσει τη σύσταση της κοινοπραξίας Data In Scale με την EDGNEX Data Centers της DAMAC, για την ανάπτυξη κέντρου δεδομένων στα Σπάτα. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5MW, με την προοπτική επέκτασης στα 25MW. Το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό της εταιρείας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ στον τομέα των data centers αναμένονται κατά την επίσημη παρουσίαση του πλάνου «Πύλη Αναάπτυξης» της εταιρείας για τη Δυτική Μακεδονία, παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη.

Η Κρήτη κόμβος δεδομένων και data centers

Τα όσα ανακοινώσει η ΔΕΗ από την Κοζάνη την Πέμπτη θα ακολουθηθούν από τα εγκαίνια που έχει προγραμματίσει η Digital Realty για το HER1 στο Ηράκλειο Κρήτης την επόμενη Τρίτη. Πρόκεται για το «άνοιγμα» της εταιρείας προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περιοχή που βρίθει υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς δεδομένων. Η εταιρεία κατασκευάζει παράλληλα το τέταρτο data center της στο Κορωπί (ATH4), ενώ πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του το ATH3.

Στο data center της Digital Realty στο Ηράκλειο έχουν εγκατασταθεί από τον Ιανουάριο οι προκατασκευασμένες μονάδες της Schneider Electric.

Στη Μεγαλόνησο, που μετατρέπεται πλέον και σε σταυροδρόμι μεταφοράς δεδομένων, δραστηριοποιείται και η ελληνική Lancom η οποία στοχεύει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2025 να έχει ολοκληρώσει και να θέσει σε λειτουργία το δικό της κέντρο δεδομένων επίσης στο Ηράκλειο Κρήτης, μια επένδυση ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Πληθώρα νέων και παλιών παικτών

Στο παιχνίδι των data centers μπαίνει και άλλος ένας παίκτης προερχόμενος από την ενέργεια. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ανακοινώσει τη συνεργασία του με τη Serverfarm, με την οποία συνέστησαν την κοινοπραξία Gemini. Η Gemini σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία hyperscale-ready Data Centers στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων συνολικής ισχύος έως 130 MW.

Οι υποδομές αυτές θα συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσύστηματος που θα υποστηρίξει τις αυξανόμενες ανάγκες των παρόχων υπηρεσιών νέφους (cloud), των δικτύων διανομής περιεχομένου (content delivery networks) και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η γαλλική Data4 κινούμενη με εντυπωσιακά ταχείς ρυθμούς έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή των δύο αρχικών δικών της data center στην περιοχή της Παιανίας, με στόχο να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τις αρχές του 2027.

Παράλληλα, μια επένδυση που φαινόταν να έχει «κολλήσει» πήρε το προηγούμενο διάστημα το μονοπάτι της υλοποίησης. Αναφερόμαστε στη Microsoft η οποία ξεκίνησε τις εργασίες υλοποίησης δύο εκ των τριών data centers που είχε εξαγγείλει προ πενταετίας. Στόχος του τεχνολογικού κολοσσού παραμένει το Cloud Region να παραδοθεί αρχές του 2028.

Ερωτηματικό παραμένει η επένδυση της Google, η οποία έχει ανακοινωθεί μεν αλλά χωρίς να υπάρχει έκτοτε κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Από τους νέους παίκτες της ελληνικής αγοράς data centers και η Apto, εταιρεία που αναπτύσσει κέντρα δεδομένων για λογαριασμό hyperscalers, δηλαδή μεγάλους παρόχους υπρεσιών cloud computing. Η Apto θα δημιουργήσει τη δική της υποδομή στην Ανατολική Αττική, μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις