ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταποίηση: Υψηλό ενός έτους σημείωσε στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global

Ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα σημείωσε την πιο ισχυρή ανάπτυξη από τον Απρίλιο του 2024 κατά τον φετινό Φεβρουάριο, σύμφωνα με την S&P Global.
Η συνολική άνοδος στην οικονομία παραγωγής αγαθών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου ενός έτους, καθώς οι ταχύτερες αυξήσεις της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης υποστήριξαν την ανάπτυξη.
Οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους και τις αγορές εισροών, λόγω των μεγαλύτερων απαιτήσεων παραγωγής και των διαφαινόμενων ενδείξεων για άσκηση πίεσης στο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν αμετάβλητος κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, μετά από μια σειρά 19 μηνών συνεχούς συρρίκνωσης.
Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν, καθώς το κόστος εισροών και οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με εντονότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με αναφορές, οι ευνοϊκότερες συνθήκες ζήτησης έδωσαν τη δυνατότητα στις εταιρείες να μετακυλίσουν εν μέρει το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους.
Μεταποίηση: Δείκτης PMI
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI) έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου, υποδεικνύοντας έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών για τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών. Η τελευταία αύξηση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2024 και ιστορικά υψηλή.
Στη συνολική ανάπτυξη του τομέα μεταποίησης συνέβαλε η σημαντική επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής στο τέλος του πρώτου τριμήνου.
Oι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν περαιτέρω και με ταχύτερο ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Απρίλιο.
Οι νέες παραγγελίες
Ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών παρότρυνε τους κατασκευαστές να αυξήσουν το παραγωγικό δυναμικό τους τον Μάρτιο, καθώς τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Παράλληλα με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, οι εταιρείες ανέφεραν ότι προσέλαβαν και προσωπικό προσωρινής απασχόλησης για να βοηθήσει στη διεκπεραίωση των εισερχόμενων νέων εργασιών και εν αναμονή περαιτέρω αυξήσεων.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές εισροών αυξήθηκαν επίσης με ταχύτερο ρυθμό, καθώς οι εταιρείες προσαρμόστηκαν στις μεγαλύτερες νέες παραγγελίες και προσπάθησαν να δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σε γενικές γραμμές έντονος, και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Ταυτόχρονα, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και μεταφορών ώθησε τις τιμές εισροών προς τα πάνω κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε και πάλι και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2022. Η αισθητή αύξηση των λειτουργικών δαπανών ήταν εντονότερη από τον μέσο όρο της έρευνας.
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις