ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

«Στενό μαρκάρισμα» στα οικονομικά των νοσοκομείων με τα νέα νοσήλια

Το νέο σύστημα κοστολόγησης νοσηλευτικών υπηρεσιών εφαρμόζεται από τις αρχές της χρονιάς, ξεκινώντας έναν καινούριο τρόπο πληρωμής των υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία.

Από την αρχή του 2025, οι πιστώσεις για νοσοκομειακή περίθαλψη έχουν μεταφερθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει πλέον την ευθύνη για την αποζημίωση των νοσοκομείων έναντι της περίθαλψης που παρείχαν στους ασφαλισμένους του οργανισμού.

Για να γίνει αυτό, 45.000 κωδικοί έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και περιμένουν την αντιστοίχισή τους με την πάθηση που οδήγησε τους ασθενείς στο νοσοκομείο.

«Κάθε μήνα, τα νοσοκομεία υποβάλλουν αιτήματα πληρωμής προς τον ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη που παρείχαν στους ασθενείς, ενώ σταδιακά οι υποβολές θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, για καλύτερο έλεγχο στην περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις από την ορθή κοστολόγηση των υπηρεσιών», σημείωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) Παντελής Μεσσαρόπουλος μιλώντας στο in.gr

Στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος της κωδικοποίησης στα 2-3 λεπτά ανά ασθενή και να μην υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 10 λεπτά

O πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ Παντελής Μεσσαρόπουλος

Τόνισε όμως παράλληλα, ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος δεν είναι εύκολη όπως έχει φανεί σε όλες τις χώρες που έχουν εισάγει το σύστημα αυτό, αφού η χρήση του κατάλληλου κωδικού και η αυτοματοποίηση της διαδικασίας πήρε αρκετά χρόνια μετά την πλήρη εφαρμογή του συστήματος. Μάλιστα, στη Γερμανία – της οποίας το σύστημα χρησιμοποιούμε τώρα – η ορθή αποτύπωση των κωδικών σταδιακά μέσα στα αρχικά χρόνια εφαρμογής, αύξησε τις χρεώσεις προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κατά 8%.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν δύο – τρία χρόνια μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση του συστήματος κοστολόγησης στο σύστημα πληρωμών, όμως στο μεταξύ από τις αρχές του 2026 αναμένεται να λειτουργήσει και η πλατφόρμα αναλυτικής κοστολόγησης, για την οποία υπογράφηκε ήδη η σχετική σύμβαση.

Στη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε, πάνω από 4.200 υγειονομικοί εκπαιδεύονται στην κωδικοποίηση των ασθενειών βάσει του νέου συστήματος.

Τα οφέλη

Με την εφαρμογή του συστήματος των DRG, αναμένεται η εξάλειψη στρεβλώσεων που παρατηρούνται στο σύστημα υγείας, βελτίωση των διαδικασιών για νοσηλεία, μείωση των ατιμολόγητων προμηθειών κλπ.

Ταυτόχρονα θα υπάρχουν μαζικά δεδομένα για ανάλυση, σχετικά με τις νοσηλείες και τις ανάγκες του πληθυσμού.
Έτσι σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα για κατάργηση των φυσικών αρχείων, με αποκλειστική χρήση του φακέλου ασθενούς και την ηλεκτρονική υποβολή στον ΕΟΠΥΥ.

Σε συνεργασία με τον ΟΔΙΠΥ τα δεδομένα θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη δεικτών υγείας του πληθυσμού, για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, ενώ σε συνεργασία με την ΕΚΑΠΥ, η ανάλυση δεδομένων θα ξεκαθαρίσει τις ανάγκες σε προμήθεια φαρμάκων και υλικών.

Εμπόδια σε γιατρούς και ασθενείς

Ο κ. Μεσσαρόπουλος αναγνώρισε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από την εφαρμογή του νέου συστήματος, σημειώνοντας ότι έχουν αναδειχθεί τα προβλήματα έλλειψης διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων, καθώς και του παλαιότερου συστήματος της ΗΔΙΚΑ «Ασκληπιός», που προκαλεί καθυστερήσεις τόσο στην εύρεση του κατάλληλου νοσηλίου για κάθε περίπτωση, όσο και στην ανταπόκριση των πληροφοριακών συστημάτων που λειτουργούν στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της Κρήτης όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο σύστημα πιλοτικά. Όπως είπε, η έλλειψη επικοινωνίας των συστημάτων πληροφορικής των νοσοκομείων, αλλά και τα προβλήματα στα ίδια τα συστήματα σε κάθε νοσοκομείο, χρειάστηκαν τρεις μήνες εντατικές προσπάθειες σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ για να αντιμετωπιστούν, όμως σήμερα τα προβλήματα αυτά έχουν εξαλειφθεί.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καθυστερήσεις είτε λόγω πλατφόρμας, είτε λόγω server των νοσοκομείων, είτε λόγω έλλειψης εκπαίδευσης των γιατρών στη νέα κωδικοποίηση, που καθυστερούν σημαντικά τη διαχείριση των περιστατικών που φτάνουν στο νοσοκομείο. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος της κωδικοποίησης στα 2-3 λεπτά ανά ασθενή και να μην υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 10 λεπτά, ακόμη και για το πιο δύσκολο περιστατικό με πολλαπλές συννοσηρότητες.

Η αποζημίωση

Σε ότι αφορά την αποζημίωση των νοσοκομείων, είπε ότι πρόκειται για ένα σύστημα δυναμικό που θα προσαρμόζεται συχνά, ιδίως μετά την εισαγωγή το 2026 της αναλυτικής κοστολόγησης. Με το νέο σύστημα τα νοσοκομεία θα αποζημιώνονται ανάλογα με το παραγόμενο έργο τους.

Ξεκαθαρίζοντας ότι με το νέο σύστημα θα γίνει διαχείριση των πόρων που ήδη έχουν προβλεφθεί και υπάρχουν, ανέφερε ότι οι υποβολές και ο έλεγχος στον ΕΟΠΥΥ θα γίνεται χωρίς φυσικό αρχείο, με στόχο την υποβολή κάθε περιστατικού εντός 10ημέρου και η αποζημίωση θα γίνεται εντός διμήνου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις