ΛΑΡΙΣΑ
Αυτές είναι οι προτάσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας για ΣΒΑΚ και εσωτερικό δακτύλιο

“Ο Σ.Α.Λ. παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή όλη την διαδικασία εξέλιξης του Σ.Β.Α.Κ. Εκπρόσωποί του έχουν παρευρεθεί σε κάθε επίσημη παρουσίαση που έχει γίνει στα πλαίσια της διαβούλευσης παρεμβαίνοντας μάλιστα όπου κρίθηκε αναγκαίο θεωρώντας το όλο ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη της Λάρισας.
Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 παρακολουθήσαμε και την παρουσίαση της δεύτερης φάσης του Σ.Β.Α.Κ. και συγκεκριμένα την μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Μελετήσαμε επίσης τόσο την μελέτη όσο και τα σχέδια που την συνοδεύουν και κατόπιν τούτου έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:
- Παρατηρούμε ότι η μελετητική ομάδα (η ίδια που ανέλαβε και την πρώτη φάση) συνεχίζει την μελέτη με άρτιο και επιστημονικό τρόπο παραθέτοντας πλήθος στοιχείων που τεκμηριώνουν τις επιλογές της. Προφανώς τα στοιχεία και την έρευνα που έχει γίνει δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε καθώς αποτελεί επιστημονικό κλάδο (κυκλοφοριακή μελέτη) που δεν σχετίζεται άμεσα με το δικό μας επιστημονικό αντικείμενο.
- Ο στόχος για την δημιουργία ενός αστικού πυρήνα απαλλαγμένου κατά το δυνατόν από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, με πεζοδρόμους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και αναβαθμισμένα Μ.Μ.Μ. μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους καθώς αποτελεί σταθερή επιδίωξη του συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια.
- Η επιθυμία της Δημοτικής αρχής να εφαρμοστεί άμεσα η νέα κυκλοφοριακή μελέτη δεν πρέπει να οδηγήσει σε βιαστικές κινήσεις που θα αποφέρουν εν τέλη αρνητικά αποτελέσματα. Θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστούν μείζονα ζητήματα όπως επαρκείς θέσεις στάθμευσης κατά μήκος του περιφερειακού δακτυλίου, εύκολη πρόσβαση με εναλλακτικά μέσα από τις συνοικίες προς το κέντρο, λειτουργία κέντρου διαχείρισης της κυκλοφορίας, οριστικοποίηση των δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ,ΔΕΥΑΛ,ΔΕΠΑ) πριν την οποιαδήποτε διαμόρφωση πλακοστρώσεων κλπ, που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία της όλης επέμβασης.
Θεωρούμε ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται στα πλαίσια των μελετών πρέπει να έχουν και ουσιαστικά αποτελέσματα. Βλέπουμε όμως ότι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που είχαμε θίξει στην τελευταία διαβούλευση δεν λήφθηκε υπόψιν στη νέα κυκλοφοριακή μελέτη.
Επαναλαμβάνουμε λοιπόν πως θεωρούμε ότι ο οδικός άξονας που ξεκινά από τον κόμβο της Αεροδρομίου και μέσω της Γεωργιάδου καταλήγει στην οδό Τσόγκα πρέπει να μελετηθεί υπό νέες προϋποθέσεις. Πιστεύουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το μέτωπο της πόλης προς το ποτάμι δημιουργώντας έναν παραποτάμιο «πράσινο» περίπατο ελαχιστοποιώντας όσο γίνεται την κίνηση των οχημάτων. Η κίνηση αυτή θα στρέψει την πόλη προς το ποτάμι με πολλαπλά οφέλη σε πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό επίπεδο.
Ζητήματα όπως αυτό που τονίζουμε αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια κακή ιεράρχηση στην σειρά και την διαδικασία των μελετών. Είναι πεποίθησή μας ότι θα έπρεπε να προηγηθούν πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες που να καθορίζουν το όραμα που έχουμε για την Λάρισα της επόμενης δεκαετίας ώστε αυτό το όραμα να υπηρετούν μετέπειτα και οι κυκλοφοριακές ή όποιες άλλες μελέτες και όχι να διαχειρίζονται απλά την υπάρχουσα κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση μια εκτενής διαμόρφωση – πλακόστρωση όλου του κέντρου της Λάρισας που θα απορροφήσει σημαντικά κονδύλια δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στην ύπαρξη μιας κυκλοφοριακής μελέτης αλλιώς κινδυνεύει να αποτελέσει απλά έργο βιτρίνας χωρίς πραγματικά οφέλη για την πόλη μας”.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις