ΛΑΡΙΣΑ

Επίσκεψη του 9ου Γυμνασίου Λάρισας στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων – Γνωρίζοντας το έργο του Τάκη Τλούπα

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Η τέχνη φιλοκαλεί την ψυχή», οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Λάρισας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του σπουδαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα μέσα από μια επίσκεψη στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

Αναλυτικά:

“Με την πεποίθηση ότι η Τέχνη συντροφεύει, παρηγορεί και θεραπεύει τον άνθρωπο και στο πλαίσιο υλοποίησης αντίστοιχης δράσης στο σχολείο μας με τίτλο «Η τέχνη φιλοκαλεί την ψυχή», επιχειρήσαμε να φέρουμε τους μαθητές/-τριες μας κοντά στην τέχνη της φωτογραφίας.

Η ευαισθητοποίηση του συνόλου των μαθητών/-τριών ξεκίνησε με την παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ «Οι κυνηγοί της αιωνιότητας» στο οποίο εξιστορείται η ζωή και το έργο του μεγάλου Λαρισαίου φωτογράφου, Τάκη Τλούπα. Ο Τάκης Τλούπας, σε μια εποχή που η φωτογραφία και η φορητή φωτογραφική μηχανή αποτελούσε αντικείμενο λίγων κατόχων, έγραψε τη δική του ιστορία παράλληλα με την ιστορία του τόπου και της χώρας του. Το έργο του, το οποίο αριθμεί πάνω από 30.000 φωτογραφίες, εστιάζει στην αποτύπωση εικόνων της φύσης, της καθημερινότητας, της υπαίθρου και των αγροτικών επαγγελμάτων της εποχής του που έχουν πια εκλείψει. Αποτελεί δε παρακαταθήκη για όλους, κληρονομιά και διδαχή για τους νεότερους. Η πόλη της Λάρισας τον ευγνωμονεί για την καταγραφή της ιστορίας της και το σώσιμο της παράδοσης της, αποτυπωμένης στο χαρτί. Το 1994 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για την προσφορά του στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Οι μαθητές/-τριες του τμήματος Β3 είχαν επιπλέον την χαρά να παρακολουθήσουν από κοντά έργα του Τάκη Τλούπα, επισκεπτόμενοι την μόνιμη έκθεση, στο Μουσείο Σιτήρων και Αλεύρων, το οποίο εδράζεται στον Μύλο του Παππά και να συνειδητοποιήσουν ότι παρά τις διευκολύνσεις της τεχνολογίας, τίποτα δε συγκρατεί καλύτερα τα βιώματα του ανθρώπου από την φωτογραφία. Παράλληλα, κατά την περιήγησή τους συμμετείχαν και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πες αλεύρι» και γνώρισαν μέσα από τις φωτογραφίες του Τλούπα αλλά και από τα υπόλοιπα εκθέματα όλα τα στάδια παραγωγής του ψωμιού (όργωμα, σπορά, θερισμός, αλώνισμα, λίχνισμα, κοσκίνισμα, ζύμωμα και φούρνισμα). Η επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος, κ. Κωνσταντίνα Κόντσα ανέδειξε περίτεχνα την ιστορική πορεία του Μύλου και τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης. Ακολουθώντας έναν εξαιρετικά διαδραστικό τρόπο βοήθησε τους μαθητές/τριες μέσω πλούσιου ψηφιακού υλικού, ευφάνταστων παιχνιδιών στα οποία συμμετείχαν και πρωτότυπων κατασκευών που συνέθεσαν να αντιληφθούν την ιστορία του Θεσσαλικού κάμπου και την αξία που έχει το ευλογημένο σιτάρι, το οποίο έθρεψε τη μαγιά του πολιτισμού. Οι μαθητές/-τριες και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευσαν (κ.Μαρία Τασιούλη, ΠΕ01 και κ. Αντιγόνη Μαμάρα, ΠΕ04.04) νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν την κ. Κόντσα για το όμορφο αυτό ταξίδι στο παρελθόν.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες