ΛΑΡΙΣΑ
Επιτυχής ολοκλήρωση του 7ου Μουσικού Μαθητικού Φεστιβάλ (φωτο)

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή υπέρ των 1200 μαθητών και μαθητριών, ολοκληρώθηκε στις 1-2/4/2025, το 7ου Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, με τίτλο: “Με την Ποίηση καράβι και τη Μουσική πανιά το σχολείο ταξιδεύει”. Το Φεστιβάλ υλοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου με θέμα “Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους”, ενώ στη διοργάνωσή του συμμετείχαν ακόμη η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και ο Δήμος Λαρισαίων. Σε αυτό μαθητικές χορωδίες των σχολικών μονάδων ερμήνευσαν με υπέροχο τρόπο μελοποιημένη ποίηση και άλλα τραγούδια, τα οποία περιλαμβάνονται στα σχολικά εγχειρίδια.
Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: “Θα ήθελα να σας καλωσορίσω, στο 7ο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ σχολείων, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και να σας ευχαριστήσω για την τιμητική παρουσία σας. Διοργανώνουμε, για άλλη μια χρονιά στην πόλη μας, το επιτυχημένο κατά πάντα Μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, τον Δήμο Λαρισαίων και άλλους φορείς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου: Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους. Η θετική απήχηση στη σχολική μας κοινότητα, του θεσμού του Μουσικού φεστιβάλ, κατά τα προηγούμενα έτη, αποτυπώνεται στο μεγάλο αριθμό αιτήσεων συμμετοχής από τις σχολικές μας μονάδες, αλλά και στην επιμέλεια με την οποία προετοιμάζονται για αυτό, οι μαθητικές χορωδίες. Ως πολιτιστικό γεγονός, το Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ, άλλωστε, στοχεύει και στην ευρύτερη ανάδειξη στη κοινωνία, της μουσικής πτυχής του πολυδιάστατου παιδαγωγικού έργου, το οποίο παρέχεται στις σχολικές μονάδες.
Το φετινό Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ, εστιάζει για πρώτη φορά στα μελοποιημένα ποιήματα των βιβλίων και των ανθολογίων του Δημοτικού Σχολείου. Μέσα από τη μουσική
απόδοση της ποίησης και των στίχων που περιέχουν τα σχολικά βιβλία, διευρύνονται οι δυνατότητες παιδαγωγικής προσέγγισης και κατανόησης των κειμένων αυτών, αλλά και οι προϋποθέσεις βιωματικής σύνδεσης με τα σχολικά εγχειρίδια.
Καθώς η Μουσική, έχει προ πολλού εδραιώσει τη θέση της στην Εκπαίδευση, ως πολύτιμο και απαραίτητο διδακτικό αντικείμενο, μέριμνα όλων μας και πρωτίστως των εκπαιδευτικών μουσικής παιδείας είναι να αναπροσαρμόζεται αυτή δυναμικά με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις στον χώρο των μουσικών ρευμάτων και των ακουσμάτων των παιδιών στον πολιτιστικό τους περίγυρο. Το μάθημα της Μουσικής, εξάλλου, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δεν στοχεύει μόνο στον εμπλουτισμό των μουσικών γνώσεων, αλλά στη καλλιέργεια ενός συνόλου δεξιοτήτων. Μεταξύ άλλων έχει τη πρόθεση να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τον ρόλο της μουσικής διαχρονικά και συγχρονικά στη ζωή του ανθρώπου, ενώ συμβάλλει στο να αντιληφθούν βιωματικά τον πλουραλισμό του μουσικού πολιτιστικού κεφαλαίου στις διάφορες εκφάνσεις του, ώστε να αναπτύσσεται δημιουργικά η προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη και η αλληλεπίδραση με τις σύγχρονες τεχνολογικές και ψηφιακές δυνατότητες και εξελίξεις και ο εναρμονισμός με τα νεότερα δεδομένα της παιδαγωγικής επιστήμης, ώστε να πραγματώνεται αποτελεσματικά και ελκυστικά για τα παιδιά η εκπαιδευτική διαδικασία συνολικά.
Με βάση τα ανωτέρω εκφράζω την ευχή να επιτύχει και το φετινό Μουσικό Φεστιβάλ τους υψηλούς στόχους του, ενώ θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά θερμά το σύνολο των φορέων που συνεργάστηκαν μαζί μας στην υλοποίησή του, όπως επίσης και το φιλόξενο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και προσωπικά τον Διευθυντή κ. Λενούτσο, για τη παραχώρηση του χώρου αυτού και την τεχνική υποστήριξη από το προσωπικό του Ωδείου. Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω στις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν, στους/στις Δ/ντες-ντριες και στους Συλλόγους Διδασκόντων αυτών και ιδιαίτερα στους Εκπαιδευτικούς Μουσικής Αγωγής που σήμερα και αύριο θα παρουσιάσουν το εξαιρετικό έργο τους. Πρωτίστως, όμως σήμερα έπαινο και συγχαρητήρια αξίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ και τους οποίους και τις οποίες αναμένουμε με χαρά να δούμε επί σκηνής. Θερμά συγχαρητήρια και στους γονείς και κηδεμόνες αυτών, που είναι παρόντες και παρούσες ώστε να καμαρώσουν τα παιδιά τους, αλλά και σε όσες και όσους έχουν ενεργό συμμετοχή”.
Στο Φεστιβάλ παρέστησαν ακόμη ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας της περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Σίμος Βασίλειος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης του Δήμου Λαρισαίων, κ. Γερογιώκας Ηρακλής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Ρετσιάνης Θωμάς, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων, κ. Παπαλέξης Ευάγγελος, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αστικού-Περιαστικού Πρασίνου του Δήμου Τεμπών, κ. Καραναστάσης Αθανάσιος, ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, κ Λενούτσος Χρήστος και
η Προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας, κ. Μπαλαμπέκου Όλγα, η Αν. Δ/ντρια Π. Ε. Λάρισας, κ. Σίσκου Θωμαή, η Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, κ. Αποστολάκη Μαρία, καθώς και Διευθυντές/Διευθύντριες, Προϊστάμενοι/ες, εκπαιδευτικοί και γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ αναμεταδόθηκε διαδικτυακά, ώστε να το παρακολουθήσουν οι 483 σχολικές μονάδες από την Ελλάδα και την Ομογένεια που συμμετέχουν στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο “Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους.
Το πρόγραμμα του 7ου Μουσικού Μαθητικού Φεστιβάλ είχε ως εξής:
Τρίτη 1 Απριλίου:
· Νηπιαγωγείο Δαμασίου, Υπεύθυνη: Μαρία Πράντζου, «Είμαστε μια παρέα, Ο βασιλικός, Εμείς εδώ δεν ήρθαμε», με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων και του Συλλόγου Γυναικών Δαμασίου.
· 13ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Υπεύθυνη: Κωστοπούλου Βασιλική «Ντούκου ντούκου μηχανάκι, Γλάρος, Ο παπαγάλος».
· Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Βαϊοπούλου ΑΚΑΤΑ ΜΑΚΑΤΑ, Υπεύθυνη: Τσιρακοπούλου Δέσποινα, «Χάρτινο το φεγγαράκι, Φεγγαράκι σιγανό», πρωτότυπο μελοποιημένο ποιηματάκι των νηπίων.
· 18ο & 32ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Υπεύθυνοι: Ευτέρπη Τσακπίνογλου, Στεργιούλη Αικατερίνη «Γεια σου κύριε Μενεξέ, Η Μυρτιά, Ο εφιάλτης της Περσεφόνης».
· 2ο & 4ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου, Υπεύθυνοι: Γώγου Παρασκευή, Βλαχάβα Γαρουφαλιά, Υφούλη Παναγιώτα, Μπλάκος Χρήστος, Βαρσάμης Αλέξανδρος, Παραφέστα Σοφία, Κατσούπερη Γεωργία, Καραγιάννη Πηνελόπη, «Τα ραφτικά της γιαγιάς, Το τραγούδι με τα χρώματα, Ν΄ αγαπάς».
· 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας – Ευαγόρας Παλλικαρίδης, Υπεύθυνη: Κουκολίτσου Κωνσταντίνα, «Το τραγούδι, Στο σχολείο, Γειά σου κύριε Μενεξέ, Τα ψέματα».
· Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη, Υπεύθυνος: Πασχαλίδης Δημήτρης, «Όταν ο πόλεμος ήρθε, Νανούρισμα».
· 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Υπεύθυνη: Κουκολίτσου Κωνσταντίνα, «Όλα είναι μουσική, Τι είναι μουσική, Τα λάθη της γραμματικής».
· 19ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Υπεύθυνοι: Δαρδακούλη Χρυσούλα, Κουτσοδόντη Ελένη, Βαϊοπούλου Ερμιόνη, «Η θέλησή μου βράχος, Άσπρα καράβια».
· 1ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Υπεύθυνη: Τσαπράζη Γεωργία, «Κεμάλ, Μια Φορά και Έναν Καιρό, Φιλντισένιο Καραβάκι».
Τετάρτη 2 Απριλίου:
· Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Αρχοντία Καθάριου, Υπεύθυνοι: Έφη Τσιατήρα, Αρχοντία Καθάριου, Αιμιλία Τσιρούλη, «Έλα πάμε όλοι μαζί (πρωτότυπο τραγούδι), Το φλάμπουρο».
· 33ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, Υπεύθυνοι: Ξυνοπούλου Αφροδίτη, Καλογιάννη Ανδρονίκη, Μακρυγιάννη Χαρίκλεια, Καματερή Νικολέτα, Ριτζιά Αρετή, «Οικολογικό παραμύθι με μαριονέτες (μουσικοκινητικό δρώμενο)».
· 11ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Υπεύθυνη: Καραγιώργου Βιργινία, «Ερωτόκριτος, Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες».
· Δημοτικό Σχολείο Χάλκης, Υπεύθυνη: Ασπασία Αγοραστού, «Υπερμάχω, Τσάμικος, Να΄ τανε το 21, Θα ρθεις σας αστραπή».
· Δημοτικό Σχολείο Γόννων, Υπεύθυνοι: Θεοδώρα Κολτσίδα, Γεώργιος Αλεξανδρής, Ροβέρτος Καράτζος, Ραφαήλα Τόπη, Αποστολίνα Σαΐτη, «Λιανοτράγουδα, Νανούρισμα», με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Γόννων.
· 33ο & 37ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Υπεύθυνη: Κασιάρη Ευτυχία, «Χάρτινο το Φεγγαράκι, Τι θέλω, Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά».
· Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας Ελασσόνας, Υπεύθυνοι: Μπλιούμη Ελένη, Παγάνα Ανδρομάχη, «Γεια και χαρά σου Βενετιά, Το δισκοπότηρο».
· 36ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Υπεύθυνη: Αθηνά Καλλιάρη, «Χελιδόνισμα, Περπερούνα».
· Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου, Υπεύθυνοι: Κολτσίδα Θεοδώρα, Τσιβοπούλου Δήμητρα, Θεοχάρη Ελένη, Μουχτής Ιωάννης, Τσιάτσιος Ιωάννης, «Η Μαργαρίτα, Αν όλα τα παιδιά της γης, Μια Κυριακή του Μάρτη».
· Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας, Υπεύθυνοι: Τσαπράζη Γεωργία, Πιτσίλκα Ελένη, Παπαρσένου Βασιλική, «Μενεξέδες και ζουμπούλια, Παραμύθι με λυπημένο τέλος».
· 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Υπεύθυνοι: Μακρή Αναστασία, Μπουργάνη, Νταφούλη, Φάρρου, «Ο μενεξές, Τα τζιτζίκια, Το τρελοβάπουρο».
· 2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Υπεύθυνοι: Καραμούστου Γεωργία, Βαλακώστα Μαρία, Βαλδούμας Χαράλαμπος, Σπυράκη Ελένη, «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης, Τα τζιτζίκια, Η ποδηλάτισσα».
Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, ευχαριστεί θερμά την Ι. Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, τον Δήμο Λαρισαίων, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας για τη φιλοξενία και τεχνική υποστήριξη, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, όσους/ες συνέβαλαν στη διοργάνωσή, καθώς και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους το 7ο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ. Συγχαίρει, επίσης, θερμά και ευχαριστεί το σύνολο των μαθητών/τριών που συμμετείχαν, για την εξαιρετική παρουσία τους, τους Διευθυντές/ντριες, Προϊσταμένους/ες,
Συλλόγους Διδασκόντων και ιδιαίτερα Εκπαιδευτικούς Μουσικής των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν.
Δείτε φωτογραφίες:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις