ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

DEMO: Παραγωγικές επενδύσεις με όραμα την καθολική κάλυψη υγείας

Σε επενδύσεις-ρεκόρ για τα τελευταία 30 χρόνια προχωρεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ κλπ την τελευταία πενταετία, προγραμματίζοντας τη διάθεση περίπου 1,2 δις για την ανάπτυξη νέων παραγωγικών μονάδων και ερευνητικών κέντρων. Οι επενδύσεις αυτές, αναμένεται να αυξηθούν κατά επιπλέον 400 εκατ. ευρώ.

Σήμερα στην Ελλάδα διαθέτουμε 72 μονάδες παραγωγής και 27 ερευνητικά κέντρα, που μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν φτάσει τις 107 μονάδες παραγωγής και τα 41 ερευνητικά κέντρα, αυξάνοντας το αποτύπωμα του κλάδου κατά 35% και δημιουργώντας 5.500 νέες θέσεις εργασίας, από τις Σάππες της Αλεξανδρούπολης ως την Τρίπολη Αρκαδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η φαρμακευτική βιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ εφαρμόζει από το 2021 ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό πρόγραμμα, που αντιστοιχεί στο 22% του συνόλου των επενδύσεων του ελληνικού κλάδου, ακολουθώντας το όραμά της για έναν κόσμο με πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, ανεξαρτήτως περιοχής και οικονομικών δυνατοτήτων, καθώς το δικαίωμα στην υγεία δεν πρέπει να έχει σύνορα.

Καθολική κάλυψη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ Δημήτρης Δέμος, επεσήμανε ότι βασική αρχή της εταιρείας είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού με προσιτά φάρμακα, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία βρίσκονται οι ασθενείς και ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Με στόχο τη διασφάλιση προσβάσιμης και προσιτής υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανθρώπους, ο κ. Δέμος πρόσθεσε ότι «στη DEMO, θεωρούμε πως είναι καθήκον όλων μας να αναλαμβάνουμε δράσεις προς τον μεγαλύτερο στόχο, που είναι Υγεία για Όλους. Έτσι, όντας ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φαρμάκων σε τεμάχια στην Ελλάδα, καθώς εξάγουμε πάνω από 80% της ετήσιας παραγωγής μας σε 86 χώρες, τιμούμε καθημερινά την εταιρική αποστολή μας για την αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που μας δίνονται στις οργανωμένες και οικονομικά εύρωστες αγορές, με στόχο να αποκτήσουμε τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και τη δυνατότητα να προσφέρουμε πρόσβαση, σε όλα τα φάρμακα, με προσιτές γι’ αυτούς τιμές, στις χώρες με μικρές οικονομικές δυνατότητες».

Έτσι, το 2023, περισσότεροι από 7,5 εκατ. ασθενείς σε χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες είχαν πρόσβαση σε φάρμακα της DEMO μέσω της εξαγωγικής της δραστηριότητας της. Τα φάρμακα αυτά αφορούν τις λοιμώξεις, το καρδιαγγειακό, το κεντρικό νευρικό σύστημα, την αιματολογία, ογκολογία κ.ά.

Το επενδυτικό πλάνο

Το επενδυτικό πλάνο της DEMO 2021-2027 επιμερίζεται σε  4 άξονες επενδύσεων:

  1. Παραγωγή τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης στην Τρίπολη με τις νέες μονάδες και το Κρυονέρι, στο οποίο θα επεκταθεί η παραγωγική δυνατότητα της μονάδας
  2. Παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων χημικής προέλευσης στην Τρίπολη με 2 μονάδες παραγωγής α’ υλών και 3 μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος,
  3. Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμάκων χημικής προέλευσης στη Θεσσαλονίκη και το Κρυονέρι
  4. Βιοτεχνολογία: Έρευνα και Ανάπτυξη πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων βιολογικής προέλευσης στον Άγιο Στέφανο Αττικής με τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου, καθώς και Βιοακαδημίας στο Κρυονέρι, στο πλαίσιο του κέντρου βιοτεχνολογίας.

Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης

Το κέντρο έρευνας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε μια συνολική έκταση 2.400 τ.μ. αποτελώντας το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας & Ανάπτυξης στην περιοχή. Στεγάζει 13 ξεχωριστά εργαστήρια με 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές. και υποστηρίζεται από 34 βοηθητικούς χώρους. Είναι στελεχωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό και σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί περίπου 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

Χαρακτηριστικά, στο Κέντρο λειτουργεί το μοναδικό Εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR)  σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα. Το εργαστήριο αυτό, επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων. Τα 50 υπερσύγχρονα Συστήματα Χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) είναι τα περισσότερα που εγκαταστάθηκαν το 2021 σε φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη.

Στο σημείο, προβλέπεται η δημιουργία 2 εργαστηριακών χώρων (wet labs) για την υλοποίηση νέων ερευνητικών έργων, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο την ανάπτυξη 5 νέων Δραστικών Πρώτων Υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Το hub στην Τρίπολη

Η επένδυση στην βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε παραγωγικών μονάδων, εκ των οποίων οι δύο αφορούν παραγωγή πρώτων υλών και οι άλλες τρεις παραγωγή τελικών φαρμάκων.

Με την επένδυση αυτή θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παραγωγή πρώτων υλών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επάρκεια της Ευρώπης σε πρώτες ύλες, αφού σήμερα η Ε.Ε. στηρίζεται στην εισαγωγή πρώτων υλών από Κίνα και Ινδία.

Οι πέντε μονάδες που αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, θα συμβάλλουν στη μείωση του αρνητικού ισοζυγίου της χώρας, θα παράγουν για πρώτη φορά στη χώρα μας τελικά φάρμακα, ενώ θα έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Γι΄ αυτό κατασκευάζονται με προδιαγραφές Καλής Παρασκευαστικής Πρακτικής (GMP) των ΗΠΑ, με στόχο να καλύπτουν την παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, θα αποτελέσουν σημαντικό κέντρο φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη, αφού με δυναμικότητά 50 τόνων πρώτης ύλης και 100.000.000 τεμάχια τελικού προϊόντος, θα μπορούν να καλύψουν το 20% της Ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν.

Το παραγωγικό hub στην Τρίπολη θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε μια 10ετία αναμένεται να δημιουργηθούν εξαιτίας αυτού, πάνω από 1000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην Αρκαδία.

Επένδυση στην Αττική

Η επένδυση στην Αττική προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας, στο Άγιο Στέφανο, παρουσιάζοντας την DEMO ως την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Το κέντρο αυτό θα περιλαμβάνει,εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες και  Βίο-Ακαδημία στο Κρυονέρι, όπου επιστήμονες από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσουν νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στην νέα αυτή τεχνολογία.

Το νέο κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει ως το 2027, ξεκινώντας από την έρευνα και ανάπτυξη τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος της DEMO, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,13 δις. ευρώ, να συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και στον επαναπατρισμό επιστημόνων στη χώρα. Παράλληλα, θα προσελκύσει εταιρείες start up του εξωτερικού για παραγωγή δοκιμαστικών παρτίδων για την διενέργεια κλινικών μελετών στην Ελλάδα αυξάνοντας τα έσοδα, ενώ θα ενισχύσει την επάρκεια βιοτεχνολογικών  φαρμάκων στη χώρα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις