ΘΕΣΣΑΛΙΑΛΑΡΙΣΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Sister Nivedita της Ινδίας εγκαινιάζουν μια σημαδιακή ακαδημαϊκή συνεργασία (φωτό)

Θεσσαλία, Ελλάδα / Καλκούτα, Ινδία – [04 Απριλίου 2025] – Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ), που αναγνωρίζεται ως το τρίτο μεγαλύτερο ίδρυμα της Ελλάδας και φημίζεται για τα επιταχυνόμενα ακαδημαϊκά του επιτεύγματα και τις ζηλευτές παγκόσμιες συνεργασίες του, ενώνει τις δυνάμεις του με το Sister Nivedita University (SNU), ένα σχετικά νέο και αξιοσημείωτα αναπτυσσόμενο ίδρυμα της UTH με παρόμοιο μέγεθος και ηλικία. Μαζί, έχουν σχηματίσει ένα εξελισσόμενο όραμα για διηπειρωτική συνεργασία που υπόσχεται να προωθήσει την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα για τους φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητάς τους.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γνωστό για το Τμήμα Ιατρικής και τις κρίσιμες υπηρεσίες του στους 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους της περιοχής της Θεσσαλίας μέσω του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου, και το SNU, γνωστό για την ολιστική εκπαιδευτική του προσέγγιση και την έμφαση στην καινοτομία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επιστημών υγείας, θα συνεργαστούν για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε ερευνητικές και διδακτικές μεθοδολογίες. Με την ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας στην ιατρική και το STEM (Science, Technology, Engineering, Math), τα δύο πανεπιστήμια επιδιώκουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της γνώσης και την κατάρτιση ειδικευμένων επαγγελματιών.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκοί με υψηλή ειδίκευση και από τα δύο ιδρύματα θα συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγών, επισκέπτοντας ο ένας τις πανεπιστημιουπόλεις του άλλου για να συμμετάσχουν σε συνεργατική έρευνα και να εξερευνήσουν σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση και τη μάθηση. Τα δύο ιδρύματα βρίσκονται στη διαδικασία υπογραφής μνημονίου συμφωνίας για να εδραιώσουν αυτήν την κοινή πρωτοβουλία που θα αξιοποιήσει την τεχνολογία αιχμής για την ενίσχυση των μαθησιακών εμπειριών και την προώθηση της παγκόσμιας ακαδημαϊκής συνεργασίας.

Βασικό στοιχείο της συνεργασίας θα είναι η ενσωμάτωση του Αγγλόφωνου Προγράμματος του Τμήματος Ιατρικής από το UTH στο πρόγραμμα σπουδών του SNU. Αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέψει στους Ινδούς φοιτητές ιατρικής να ταξιδέψουν στη Λάρισα, στην Ελλάδα, για να αποκτήσουν εμπειρία και γνώση από πρώτο χέρι σε ένα παγκοσμίο επιπέδου πρότυπο ιατρικής εκπαίδευσης, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες και των δύο ιδρυμάτων. “Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει σημαντικά τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους φοιτητές και τους καθηγητές μας. Η συμμαχία μεταξύ UTH και SNU σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης, την προώθηση της επιστημονικής καινοτομίας και την ενίσχυση των διεθνών δεσμών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”, δήλωσε ο καθηγητής Δημήτριος Μπογδάνος, Διευθυντής του Αγγλόφωνου

Τμήματος Ιατρικής Ιατρικού και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής. «Βασικό επίκεντρο της συνεργασίας είναι η συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Λάρισας, η οποία στοχεύει στην καλλιέργεια μιας νέας γενιάς υψηλά καταρτισμένων ιατρών, έτοιμους να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες υγείας τόσο της Ελλάδας όσο και της Ινδίας», δήλωσε ο καθηγητής Αριστείδης Ζίμπης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής.

«Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να ενώσουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία και των δύο ιδρυμάτων», δήλωσε ο Πρύτανης του Π.Θ. Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης. «Με τη συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε πρωτοποριακές προόδους στην εκπαίδευση, τη βιοϊατρική επιστήμη και την υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο καθηγητής Θεόφιλος Καραχάλιος, Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής. Ο Καθηγητής Sanku Bose, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της SNU, που διαχειρίζεται και λειτουργεί από την Techno India Group (TIG), επανέλαβε τα προσδοκόμενα, δηλώνοντας,

“Το SNU είναι υπερήφανο που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε αυτήν την οραματική συνεργασία. Πιστεύουμε ότι μέσω της κοινής γνώσης και πόρων, μπορούμε να προσδοκούμε σε θεαματικές επιδόσεις που θα έχουν διαρκή αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές”. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε ότι τα ακαδημαϊκά μας προγράμματα μπορούν να μας πάνε μέχρι τη Νότια Ασία· το θεωρούμε αυτό ως μια ισχυρή ένδειξη της ακαδημαϊκής μας αριστείας στη διεθνή συνεργασία και της αποφασιστικότητάς μας να επιτύχουμε αναπτυσσόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές πρωτοβουλίες που θα ωφελήσουν τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου, Αντιπρύτανης Καινοτομίας, Διεθνοποίησης, Συνεργασιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η συνεργασία αναμένεται να αποφέρει άμεσα οφέλη, με την πρώτη ομάδα φοιτητών και ακαδημαϊκών επαγγελματιών που θα συνεργαστεί με τα συμμετέχοντα ιδρύματα στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2025. Αυτή η αρχική ανταλλαγή θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο, σηματοδοτώντας την έναρξη κοινών εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων ανταλλαγών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν γνώσεις, να μελετήσουν κοινά προγράμματα, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να δημιουργήσουν ουσιαστικές συνδέσεις που θα ενισχύσουν τις μαθησιακές τους εμπειρίες. Η εστίαση θα είναι στην προώθηση ενός συνεργατικού περιβάλλοντος όπου οι ιδέες θα μπορούν να ανταλλάσσονται ελεύθερα και οι εκπαιδευτικές πρακτικές μπορούν να εμπλουτίζονται μέσω διαφορετικών προοπτικών. Αυτή η συλλογική προσπάθεια στοχεύει να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικά έργα και συνεχείς συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες