ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

“Λουκέτο” βάζουν καταστηματάρχες στη Λάρισα: Ποια μαγαζιά έχουν πληγεί περισσότερο – Τι λέει ο Χ. Παπαδόπουλος 

Ιδιαίτερα αρνητικό και με έντονη την ανησυχία χαρακτηρίζει το κλίμα μεταξύ των ιδιοκτητών καταστημάτων της πόλης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, σε σχέση με τις νέες συνθήκες που αφορούν την φορολόγηση, οι οποίες μοιραία θα οδηγήσουν πολλά από τα καταστήματα στο να βάλουν λουκέτο. Οι συγκεκριμένοι φόβοι εκφράστηκαν και με το παραπάνω στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ενώ, όπως σημειώνει στο onlarissa.gr ο κ. Παπαδόπουλος ο κλάδος διέπεται από μια …«βέβαιη αβεβαιότητα».

«Από πέρυσι, που για πρώτη φορά άνοιξε η φορολόγηση με το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμη δεν έχουν πληρωθεί ούτε “τα παλιά”», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. «Αν φανταστούμε ότι κάποιοι επαγγελματίες ήθελαν δυο με τρία χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, τα καταστήματά τους δεν ήταν και τα πιο κερδοφόρα. Αυτοί οι άνθρωποι μοιραία τώρα καλούνται να πληρώσουν 3 με 4 χιλιάδες τον χρόνο, απλά για να βγουν στη σύνταξη. Αυτό όμως είναι δύσκολο, γιατί οι επιχειρήσεις τους δεν είναι κερδοφόρες».

«Από την άλλη τα τελευταία δύο, τρία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 30-50% τα λειτουργικά έξοδα», προσθέτει ίδιος. «Επίσης, όταν λήγει το συμβόλαιο με έναν ιδιοκτήτη ενός επαγγελματικού ακινήτου, το ενοίκιο αναπροσαρμόζεται και δυστυχώς κάποιες φορές φτάνει και στο διπλάσιο, με αποτέλεσμα να φεύγουν τα καταστήματα, είτε γιατί ξενοικιάζουν και πάνε κάπου αλλού με πιο φθηνά ενοίκια είτε γιατί φεύγουν εντελώς».

Ο ίδιος περιγράφει με τον ίδιο τρόπο την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τις χρεώσεις τον τραπεζών και τα αυξημένα κόστη στην ενέργεια, σημειώνοντας πως «όλο αυτό το κομμάτι είναι μια συνταγή που μοιραία σε βάζει σε έναν φαύλο κύκλο μόνο να πληρώνεις. Αν μπορείς να πληρώνεις…».

Πώς προσεγγίζουμε όμως το πρόβλημα από άποψη μαθηματικών, ειδικότερα για την αγορά της Λάρισας; «Δεν μιλάμε για αριθμούς και δεν είναι ωραίο να μιλάμε για αριθμούς», απαντά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, «από την άποψη ότι δεν είναι μόνο καταστήματα, από πίσω είναι οικογενείες, εργαζόμενοι. Δεν είναι ωραίο να λέμε ότι έκλεισαν πέντε ή τριανταπέντε καταστήματα, γιατί πάλι κάποια άλλα θα ανοίξουν. Το θέμα είναι ότι η ψαλίδα του ανοίγματος και κλεισίματος δεν είναι το ίδιο».

Όσον αφορά τους κλάδους που «δυσκολεύονται» περισσότερο, αυτοί είναι σίγουροι η ένδυση και η υπόδηση, ενώ ο πιο επικερδής είναι, προφανώς, τα σούπερ μάρκετ. «Με το που παίρνεις τον μισθό, το πρώτο που θα κάνεις είναι να βεβαιωθείς ότι η οικογένεια είναι εντάξει από είδη πρώτης ανάγκης», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. «Μετά είναι τα έξοδα του σπιτιού ή της επιχείρησης, ενοίκιο ρεύμα και μετά ό,τι μένει για κατανάλωση αλλά δυστυχώς δεν μένει τίποτα».

Μάλιστα, όπως εξηγεί, το κλίμα μεταξύ των καταστηματαρχών της Λάρισας χαρακτηρίζεται από ανησυχία. «Το κατάστημα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Θα υπάρξουν και χρονιές που θα “μπει μέσα” ή που θα είναι ίσα ίσα», περιγράφει. «Νομίζω λοιπόν ότι είναι πάρα πολύ άδικο να φορολογείς με αυτόν τον τρόπο έναν κλάδο τον οποίο θεωρείς εν τη γενέσει του κλέφτη, αν δεν έχει ούτε μια φοροαπαλλαγή».

«Φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ δεν έχουμε καθόλου το ακατάσχετο. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ελεγχθούμε απλά με ένα κλικ οι ταμειακές μηχανές είναι συνδεδεμένες με την ΑΕΔΕ ψηφιακά τιμολόγια, σύστημα Iris, POS, όλα είναι διασυνδεδεμένα. Πλέον ό,τι αγοράσουμε και ό,τι πουλήσουμε είναι πάντα ηλεκτρονικά τιμολογημένο, οπότε δεν υπάρχει η δικαιολογία δεν μπορούμε να ελεγχθούμε, δεν μπαίνει σε μια αέναη κερδοφορία το κατάστημα».

Οι παρεμβάσεις στο τριτοβάθμιο όργανο στην Αθήνα, όπως αναφέρει, είναι συνεχείς, με στόχο η κυβέρνηση να κινηθεί τουλάχιστον προς την κατάργηση του φοροτεκμαρτού, ενώ οι επαγγελματίες αναμένουν να πάρουν μια μικρή «ανάσα» την περίοδο του Πάσχα. «Γενικότερα το κλίμα δεν είναι καλό και η αγορά είναι κλίμα και χρήμα και αυτή τη στιγμή δυστυχώς λείπουν και τα δύο», καταλήγει ωστόσο ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το εμπόριο “πάσχει”», υπογραμμίζει, δηλώνοντας ότι, καθώς κλάδος απασχολεί το 16,5% των εργαζόμενων της χώρας και άρα αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη, κρίνεται άμεση η ανάγκη να δοθεί βαρύτητα σε αυτόν. «Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε την εποχή που ζούμε και το εγγύς μέλλον, θα έλεγα ότι υπάρχει, με δύο λέξεις, μια βέβαιη αβεβαιότητα. Αυτό είναι το βέβαιο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ρεπορτάζ: Ζωή Μπουρουτζή

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες