ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Το χρονικό της Οικίας Αλεξάνδρου και φωτογραφικά ντοκουμέντα από το εσωτερικό της σήμερα: Ο εργολάβος νέος ιδιοκτήτης μιλά για πρώτη φορά επί του θέματος – Τι σχολιάζουν Λιακούλη και Κανέλλος

Από τις πρώτες μέρες του 2025 την πόλη της Λάρισας απασχολεί το κτίριο της Οικίας Αλεξάνδρου που βρίσκεται στη γωνία των οδών Παπακυριαζή και Παύλου Μελά. Το παρελθόν του, η ιστορία του, η υφιστάμενη κατάστασή του, το μέλλον του, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του.
Αφορμή στάθηκε μια ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του Θωμά Κυριάκου στις 17 Ιανουαρίου του 2025 με την οποία άφηνε να εννοηθεί ότι το ακίνητο πωλήθηκε καθώς και προβληματισμούς για το μέλλον του. Στις 19 Ιανουαρίου 2025 το onlarissa.gr με δημοσίευμά του μιλά για το ενδεχόμενο επικείμενης κατεδάφισης του κτιρίου μετά από πώλησή του από τους κληρονόμους του Δημήτρη Αλεξάνδρου σε τοπική κατασκευαστική εταιρία. Να αναφερθεί ότι όταν έγιναν οι ως άνω δημοσιεύσεις η αγοραπωλησία μεταξύ των κληρονόμων Δημητρίου Αλεξανδρή και της κατασκευαστικής εταιρίας δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Έλαβε χώρα στις 5 Φεβρουαρίου 2025 δυνάμει του υπ΄ αριθμ. 6.186 πωλητηρίου συμβολαίου της συμβολαιογράφου Λάρισας κα Σπυριδούλας Ακριβούλης, το οποίο υπεγράφη μεταξύ των κληρονόμων Δημητρίου Αλεξάνδρου στην εταιρία Κ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΙΚΕ, το όνομα της οποία για πρώτη φορά αναφέρεται σήμερα δημοσίως στο παρόν.
Είναι η αρχή της διαμάχης που σταδιακά μέχρι σήμερα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το θέμα απασχολεί τους κατοίκους της πόλης, τον τοπικό Τύπο, οδηγεί σε παρέμβαση του ΤΕΕ και του Αρχιτεκτονικού Συλλόγου Λάρισας, οδηγεί σε παρέμβαση βουλευτού της πόλης κας Ευαγγελίας Λιακούλη η οποία ζητά εισαγγελική παρέμβαση και κάνει επερώτηση στη Βουλή.
Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
Στο παρόν θα επιχειρήσουμε ένα χρονογράφημα που αφορά την οικία Αλεξάνδρου από την ανέγερσή της το 1911 μέχρι σήμερα, θα εστιάσουμε στις τελευταίες εξελίξεις και θα ακούσουμε για πρώτη φορά την άποψη της κατασκευαστικής εταιρίας η οποία μας παραχώρησε σχετικά έγραφα και μας έδωσε την άδεια να μπούμε στο κτίριο της Παπακυριαζή για να δούμε την υφιστάμενη κατάσταση την οποία και αποτυπώνουμε με φωτογραφικά ντοκουμέντα.
Της Εύης Μποτσαροπούλου
Η διώροφη οικία κατασκευάστηκε το 1911 από τον μηχανικό Δημήτριο Πουλιάδη. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο υφασματέμπορος Αντωνιάδης, ο οποίος πώλησε το ακίνητο το 1922 στον Ιωάννη Αλεξάνδρου, πατέρα του μέχρι τον θάνατό του, το 2023, του τελευταίου ιδιοκτήτη Δημητρίου Αλεξάνδρου, λόγω της επικείμενης μετακόμισής τους στην Αθήνα. Το ακίνητο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει την οικογένεια Αλεξάνδρου, του Ιωάννη, της συζύγου του Ευφυμίας και των τριών τέκνων που απέκτησαν, την Ευφροσύνη (Φωφώ), την Έλλη και τον Δημήτριο.
Με τον σεισμό του 1941 η κατοικία του Αλεξάνδρου επί της οδού Παπακυριαζή υπέστη σοβαρές ζημιές. Τμήματα του άνω ορόφου κατέρρευσαν και μεταπολεμικά ο άνω όροφος κατασκευάστηκε και πάλι, χωρίς όμως να ακολουθήσει εξωτερικά και τις παλιές αρχιτεκτονικές διακοσμήσεις. Το εσωτερικό του ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου διατηρήθηκε. Στο συγκεκριμένο σπίτι έγιναν ορισμένα γυρίσματα από την ιστορική ταινία “Παπαφλέσσας”.
…
Ο Ηλίας Ματθαίου μιλά για πρώτη φορά στο onlarissa.gr
Ρωτήσαμε τον κ. Ματθαίου να μας πει τη δική του άποψη για τα γεγονότα που αφορούν την οικία Αλεξάνδρου, για το αν έγιναν και ποιες εργασίες στο εξωτερικό και κυρίως στο εσωτερικό της οικίας, τι συνέβη με την ξύλινη πόρτα της κυρίας εισόδου καθώς και τα κάγκελα του αυλόγυρου. Ρωτήσαμε γιατί κατά την εκτίμησή του το θέμα έχει φτάσει να συζητηθεί μέχρι τη Βουλή…
«Διαπραγματευόμαστε με τους κληρονόμους, περίπου από την ημέρα που αυτοί κατέστησαν κληρονόμοι, δηλαδή ακριβώς μετά το θάνατο του Δημητρίου Αλεξάνδρου.
Τον κ. Αλεξάνδρου τον γνώρισα προσωπικά, καθώς από το 2019-2022 η εταιρία μου έχτιζε σχεδόν όμορο ακίνητο επί της Παύλου Μελά 5. Ήπια πολλές φορές καφέ στο σπίτι του και προσπαθούσα να τον πείσω να αξιοποιηθεί το οικόπεδο είτε με το σύστημα της αντιπαροχής ή με όποιον τρόπο. Εκείνος μου είπε την χαρακτηριστική φράση «δεν μετακομίζω τώρα, θα μετακομίσω μια και καλή»…
Η επιθυμία του ήταν τα πράγματα, τα οποία συνέλεξε με πολύ μεράκι, κόπο και έξοδα, να δωρισθούν στο Λαογραφικό Μουσείο· ήταν προφορική επιθυμία του, δεν έχει συμπεριληφθεί στη διαθήκη του. Ήδη ο ίδιος είχε δωρίσει αρκετά πράγματα εν ζωή. Για την ιστορία του κτιρίου και της οικογένειας μου είπε και μένα αυτά που έχουν καταγραφεί σε διάφορα δημοσιεύματα.
Από το σημείο της πρώτης μας διαπραγμάτευσης, οι κληρονόμοι, δέχθηκαν πολλές προτάσεις για το σύστημα της αντιπαροχής, για την πώληση του ακινήτου. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2025 κατέληξαν στην δική μας αρχική πρόταση και στις 5/2/2025 υπογράψαμε το συμβόλαιο και μας παρέδωσαν τα κλειδιά της οικίας, καθώς και τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού, για να προχωρήσουμε σε συνδέσεις, διότι είχαν διακοπεί όλες από εκείνους νωρίτερα.
Έκτοτε, εμείς δεν πράξαμε τίποτα σε επίπεδο εργασιών. Εκδώσαμε νομίμως άδεια για συγκεκριμένες και μικρής κλίμακας εργασίες όπως προβλέπεται από την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία. Αυτό που μας ενδιέφερε κυρίως ήταν η επανασύνδεση του ρεύματος και η αποκατάσταση του βραχυκύκλωματος που προέκυψε λόγω της παλιάς κατασκευής και κατά τη διαδικασία αφαίρεσης των πολυελέων οροφής ώστε να μεταφερθούν στο Λαογραφικό Μουσείο η οποία δεν έγινε από επαγγελματία ηλεκτρολόγο.
Πριν προλάβουμε όμως να κάνουμε ηλεκτρολογικό και υδραυλικό έλεγχο, ήρθε η ομάδα ΔΙΑΣ, με 2 μοτοσυκλέτες και 4 αστυνομικούς με συνοδεία περιπολικού μετά από καταγγελία που δέχτηκαν. Ενώ τους επιδείξαμε την άδεια εργασιών, δεν μας πίστευαν καθώς ο κ. Κανέλλος – αργότερα μάθαμε με αίτηση και εισαγγελική παρέμβαση ότι εκείνος είχε κάνει την καταγγελία – είχε δηλώσει με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας ότι η εν λόγω άδεια ήταν πλαστή. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει προσαγωγή 3 ατόμων, σαν να ήταν εγκληματίες, προς εξακρίβωση στοιχείων όπως αποδείχθηκε τελικά, οι οποίοι σε 4 ώρες αφέθηκαν φυσικά ελεύθεροι.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας καταγράφηκε ότι δεν εκτελούνταν καμία οικοδομική εργασία.
Μετά όμως από τις ψευδείς κατηγορίες του κ. Κανέλλου περί πλαστών αδειών επλήγη η φήμη μας και κυρίως του υπογράφοντα μηχανικού κ. Κωνσταντίνου Μπούλμπου. Είχαμε αρκετές περιπτώσεις που συνεργάτες ιδιοκτήτες θορυβήθηκαν και αναρωτήθηκαν αν και οι δικές τους άδειες έχουν πρόβλημα, ενώ χάθηκε η εμπιστοσύνη και με κάποια συνεργεία μας.
Έκτοτε, και πάλι, καμία εργασία δεν εκτελέσαμε στο κτίριο, η υφιστάμενη κατάστασή του είναι ακριβώς η ίδια που παραλάβαμε με την αγοραπωλησία. Ακολούθησαν αυτοψίες της Πολεοδομίας μετά από καταγγελίες και διαπιστώθηκε, τρεις φορές μάλιστα με επίσημα έγγραφα, ότι δεν έγινε καμία εργασία.
Όσον αφορά στον αυλόγυρο και στα κάγκελα θέλω να αναφέρω το εξής. Πολλές φορές μέχρι σήμερα σε έργα της εταιρίας έχουν λάβει χώρα κλοπές, από κάγκελα και κουφώματα, βρύσες, ηλεκτρολογικές καλωδιώσεις μέχρι και ρολόγια της ΔΕΗ και διάφορα άλλα υλικά. Πρόκειται για μια κλασική πρακτική των Ρομά, οι οποίοι στη συνέχεια μεταπωλούν αυτά τα αντικείμενα. Έχουμε μαρτυρίες γειτόνων ότι προσπάθησαν τουλάχιστον 4 φορές σε μεταμεσονύχτιες ώρες να αφαιρέσουν τα κάγκελα, να τα αποκολλήσουν αφού σε κάποια σημεία τα είχαν κόψει με τροχό. Λόγο της επικινδυνότητας που προέκυψε και προς αποφυγή ατυχήματος και καθ΄ υπόδειξη της πολεοδομίας κατασκευάσαμε και τοποθετήσαμε από την εσωτερική πλευρά της αυλής κάγκελα απλής μορφής, στο ίδιο περίπου ύψος με τα αρχικά, τα οποία δέσαμε στις βάσεις του αυλόγυρου με πλαστικά δεματικά υψηλής αντοχής, καθώς δεν είχαμε ρεύμα να προχωρήσουμε σε κανονική συγκόλληση και σταθεροποίηση τους στο έδαφος.
Μετά από λίγες μέρες, μας ενημέρωσαν και διαπιστώσαμε και οι ίδιοι, ότι τα εξωτερικά κάγκελα αφαιρέθηκαν και κλάπηκαν.
…
Και γιατί αναρωτηθήκαμε βρισκόμαστε μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση τώρα ενώ εδώ και δύο χρόνια ήταν γνωστό, κατά τα λεγόμενα του κ. Ματθαίου, το ενδιαφέρον των κληρονόμων να πουλήσουν και βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με πολλούς εργολάβους οι οποίοι ενδιαφέρονταν για την κατεδάφιση της οικίας; Γιατί δεν έγιναν ενέργειες διάσωσης του κτιρίου νωρίτερα;
Στο δικό μας κύκλο, των εργολάβων, ακούγονται ποιοι είναι οι δυνητικοί αγοραστές. Η γνώμη μου είναι η εξής…
Η εταιρία μας, προσωπικά εγώ που την εκπροσωπώ, με τον κύριο Νέστορα Κανέλλο έχουμε διαφορές. Όταν αντιλήφθηκε ότι ενδέχεται να περιέλθει στην ιδιοκτησία μας, έγειρε όλη αυτή την διαδικασία, κατά την γνώμη μας, για να μας ζημιώσει.
Η ιστορία ξεκινά από την οικοδομή επί της Ροϊδου 8 που κατασκευάστηκε από την εταιρία της συζύγου του και του πεθερού και εκεί είναι μάλιστα σήμερα η οικογενειακή κατοικία του.
Στις 29 Ιουνίου του ΄23, η εταιρία μου κατέθεσε αγωγή ενώπιον στον Πρωτοδικείου Λάρισας, κατά του Νέστορα Κανέλλου, με την οποία αξιώναμε να μας αποζημιώσει, καθώς για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε προηγηθεί δική μας συμφωνία με τον τότε ιδιοκτήτη του κ. Σπανούδη, είχε καταβληθεί εκ μέρους μας προκαταβολή 75.000 ευρώ, είχαν υπογραφεί συμφωνητικά και είχε εκπονηθεί ολόκληρη η μελέτη της οικοδομικής άδειας. Τελικά, μετά από 6 μήνες η προκαταβολή μας επεστράφη καθώς ο κ. Σπανούδης, μην τηρώντας τη συμφωνία μας, δέχτηκε υψηλότερη προσφορά από την εταιρία Κρίκος της συζύγου Νέστορα Κανέλλου και προχώρησε με εκείνους την αγοραπωλησία.
Ματθαίου Ηλίας κατά (Νέστορα Κανέλλου) [18ΞΘ].doc
Έτσι ξεκίνησε η προσωπική μας διαμάχη, μετά την αγωγή που καταθέσαμε εναντίον του, την οποία φυσικά και εν τέλει αποσύραμε καθώς ο σκοπός μας δεν ήταν να αποκομίσουμε κάποιο όφελος αλλά να καταγγείλουμε την αντιδεολογική συναδελφική συμπεριφορά. Δεν έχουμε ούτε το χρόνο, ούτε το χαρακτήρα να ασχολούμαστε με τέτοιες καταστάσεις.
Έκτοτε ο κ. Κανέλλος μας συμπεριφέρεται εχθρικά· σε όλα τα συμβούλια αρχιτεκτονικής που έχουμε υποθέσεις μας είναι αρνητικός και μας καταρρακώνει. Για αυτό το λόγο, και της προγενέστερης αγωγής, ζητήσαμε αρκετές φορές την εξαίρεσή του, αλλά οι επιρροές του είναι μεγάλες σε αυτό τον χώρο.
Άρα λοιπόν, όλο αυτό που γίνεται σήμερα με τέτοιο, με τέτοια έπαρση από τον κ. Κανέλλο, είναι η προσωπική διαμάχη προς εμάς.
Όσον αφορά στο ΤΕΕ αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ενώ το 1994 στην μελέτη για τα αξιόλογα κτίρια της Λάρισας δεν είχε συμπεριλάβει καν την οικία Αλεξάνδρου να έρχεται σήμερα και παρεμβαίνει ζητώντας τον χαρακτηρισμό της ως διατηρητέου; Πως τους διέφυγε τόσα χρόνια και έπρεπε να φτάσει η εποχή του κ. Κανέλλου για να έρθει το ακίνητο και η διάσωση του στην επικαιρότητα σαν να είναι η «Ακρόπολη» της Λάρισας;
Να αναφέρουμε βέβαια ότι το 2022 το ΤΤΕ το χαρακτήρισε ως «ενδιαφέρον» και όχι ως «αξιόλογο» το εν λόγω κτίριο. Επομένως, ναι πιστεύω ότι γίνεται, δολίως, υπερβολικός ντόρος με το θέμα.
Και αναρωτιέμαι τι σημαίνει τελικά ο χαρακτηρισμός «πρώιμος μπρουταλιστικός μοντερνισμός»; Ρωτάω και τον κ. Μόρα να απαντήσει ως αρχιτέκτονας αν συμφωνεί με τον όρο, γιατί και ο κ. Μόρας έχει ασχοληθεί εντόνως με το θέμα.
Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω περαιτέρω γιατί δεν έχω ειδικές γνώσεις περί διατηρητέων. Οι αρχιτέκτονες όμως με τους οποίους συνεργαζόμαστε, και είναι αρκετοί, θεώρησαν το θέμα αστείο. Το ερώτημα το έθεσα σε πάνω από 30 αρχιτέκτονες οι οποίοι δεν συνυπογράφουν την άποψη περί του χαρακτηρισμού του ως κτίριο του πρώιμου μπρουταλιστικού μοντερνισμού.
Επίσης θέτω το ερώτημα κατά πόσο ο κ. Κανέλλος ενεργεί πίσω από την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας καθαρά ατομικά, αν υπάρχουν αποφάσεις του ΔΣ του Συλλόγου ή ενεργεί ερήμην της πλειοψηφίας των μελών που, από όσο γνωρίζω, πολλοί έχουν διαφορετική άποψη. Για μένα αυτή η διευκρίνιση είναι σημαντική γιατί ο καλόπιστος αναγνώστης θεωρεί πως οι ενέργειες του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων εκφράζουν το σύνολο της άποψης των Λαρισαίων Αρχιτεκτόνων, οπότε και παραπλανάται.
Εκλήθησαν τα μέλη και με τι πλειοψηφία ο κ. Κανέλλος έπραξε όλες αυτές τις ενέργειες που μας οδήγησαν στη Βουλή για τη συζήτηση αυτών των θεμάτων;
Ο κ. Κανέλλος είναι στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Λάρισας το οποίο, ως συγκρότηση και αρμοδιότητα, επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων για εκδόσεις αδειών, για κατεδαφίσεις κ.α. Σύμφωνα με το ΦΕΚ του ΄17 αναφέρονται όλες οι αρμοδιότητες του συμβουλίου που αφορούν τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητές του και στο οποίο αναφέρει ότι το Συμβούλιο λειτουργεί ως ανεξάρτητο γνωμοδοτικό όργανο και αναφέρει ρητά ότι οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει ο ομιλητής-μηχανικός που το εισάγει ως θέμα θα βοηθήσει προς την καλύτερη κατανόηση του αντικειμένου. Στην περίπτωσή μας έχουμε να διαχειριστούμε όλη τη αρνητική δημοσιότητα του κ. Κανέλλου, ενώ η δεοντολογία των μελών απαιτεί να εξετάσουν το εκάστοτε θέμα με κριτήρια εντελώς αρχιτεκτονικά, ώστε να διασφαλίσουν την αντικειμενική εξέταση του εκάστοτε θέματος προς αποφυγή παρεμβάσεων από εξωγενείς παράγοντες, όπως δημοσιεύματα και λοιπά. Το συγκεκριμένο ΦΕΚ αναφέρει ότι τα ανώτερα μέλη του ΣΑΤ δεν νοείται να συμμετέχουν σε άλλα συλλογικά γνωμοδοτικά όργανά, ούτε να λειτουργούν ως εκπρόσωποι άλλων φορέων, ενώ γνωμοδοτούν ως αυτόνομοι αρχιτέκτονες με βάση την προσωπική επιστημονική θέση και άποψη.
Και αναρωτιέμαι ενώ το θέμα έχει λάβει όλη αυτή τη δημοσιότητα και υπογράφουν ο κ. Κανέλλος και ο κ. Δεσκάτας που είναι και οι δύο μέλη του συμβουλίου, πως θα μπορέσουν οι δικοί μου μελετητές και με τί επιχειρήματα να σταθούν απέναντί τους και να προβάλουν τη θέση τους. Θεωρώ ότι καταλύεται η δημοκρατική διαδικασία και το δικαίωμα της ψηφοφορίας με τις πράξεις τους. Και θεωρώ ότι ο κ. Κανέλλος λόγω της δραστηριότητας της συζύγου θα έπρεπε να απέχει από υποθέσεις συναδέλφων, πόσο μάλλον τις δικές μας που στο παρελθόν μας πήρε τη δουλειά».
Το σχόλιο Κανέλλου στα λεγόμενα Ματθαίου
«Θα ξεκινήσω περί τα προς προσωπικής εμπάθειας και δη της αγωγής εις βάρους μου την οποία και απέσυρε πριν την εκδίκασή της. Η αγωγή στράφηκε εναντίον μου καθότι υπήρξα μάρτυρας κατηγορίας εις βάρος του για την κατεδάφιση ακινήτου στην οδό Ζαρμάνη το 2017, ακίνητου ανεγερθέντος προ του 1900, ίσως ενός εκ των παλαιοτέρων της Λάρισας. Εδώ κατέθεσα ως μάρτυρας με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας, έχοντας μόλις αναλάβει καθήκοντα. Η υπόθεση ήταν πολύ προγενέστερη, αλλά έτυχε επί της δικής μου θητείας να οριστεί η δίκη. Τυχαία λοιπόν εγώ βρέθηκα στο δικαστήριο και υποστήριξα τις αρχικές θέσεις του Συλλόγου επί του θέματος.
Μετά από αυτή την μαρτυρία μου για το δικαστήριο της κατεδάφισης ακινήτου στη Ζαρμάνη, ο Ματθαίου μου κάνει την αγωγή στην οποία αναφέρεστε, με αποτέλεσμα να με μπλοκάρει από διάφορα συμβούλια και επιτροπές. Όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι δέκα μέρες προ της εκδίκασης της αγωγής εκείνος την απέσυρε.
Όσον αφορά την ανάληψη της οικοδόμησης του ακινήτου στη ΡοΪδου δεν γνωρίζω περισσότερα, εκτός από ότι ο πεθερός μου και ο αρχικός ιδιοκτήτης ήταν προσωπικοί φίλοι. Αλλά και πάλι δεν βρίσκω κάτι περίεργο σε αυτό στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς· περίεργο θα ήταν να μην επέστρεφε ο ιδιοκτήτης την προκαταβολή.
Αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι σχετικά με το πρωτόδικο δικαστήριο για το ακίνητο επί της Ζαρμάνη, ασκήθηκε έφεση και εν τέλει ο κ. Ματθαίου καταδικάστηκε τελεσίδικα. Οπότε ο ισχυρισμός του έχω ψευδομαρτυρήσει για μια αγωγή εις βάρος του που έχει τελεσιδικήσει δεν αφήνει περιθώρια για ψευδείς ισχυρισμούς περί δικής μου ψευδομαρτυρίας. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρεται σε αυτή την αγωγή.
Όσον αφορά το ερώτημά του αν υπάρχει ασυμβίβαστο να είμαι ταυτόχρονα πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων απαντώ ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, αλλά είθισται μάλιστα σε όλη την Ελλάδα. Επίσης έχουμε εκπρόσωπο στο Συμβούλιο τον κ. Δεσκάτα.
Θεωρώ ότι δεν είναι αυτά τα θέματά μας σχετικά με την οικία Αλεξάνδρου και ότι ο κ. Ματθαίου εσκεμμένα προσπαθεί να εκτροχιάσει τη συζήτηση.
Τώρα όσον αφορά το ερώτημα σχετικά με το πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις για να προχωρήσει ο Αρχιτεκτονικός Σύλλογος Λάρισας στις συγκεκριμένες ενέργειες απαντώ πως ήταν ομόφωνες αποφάσεις από το ΔΣ. Συγκεκριμένα για το θέμα της οικίας Αλεξάνδρου υπάρχει και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης η οποία έλαβε χώρα στις 27 Απριλίου του 2024».
Πως σχολιάζει ρωτήσαμε περαιτέρω την τοποθέτηση επί του θέματος της κα Μενδώνη στη Βουλή μετά τη επερώτηση της κα Λιακούλη….
«Εκτιμώ ως θετική την όλη εξέλιξη. Έχω κάποιες αμφισβητήσεις ως προς την τοποθέτησή της σχετικά με τη νομοθεσία, στο κατά πόσο δηλαδή παίζουν ρόλο οι αλλοιώσεις στην πρόσοψη για να κριθεί ένα κτίριο διατηρητέο. Θέλω να επισημάνω εδώ, ότι πρόσφατα το ΣΤΕ έβγαλε απόφαση ότι ένα κτήριο μπορεί όχι μόνο πολλές αλλοιώσεις, ακόμη και να έχει κατεδαφιστεί και παρόλα αυτά να χαρακτηριστεί, αρκεί να υπάρχει τεκμηρίωση που να μας δείχνει πως το κτίριο μπορεί να επανέλθει στην αρχική του μορφή.
Τι εννοείτε με τον όρο πρώιμος μπρουταλιστικός μοντερνισμός;
Το κτίριο αυτό ήταν νεοκλασικό. Μετά την ανακατασκευή του μετά τον σεισμό του ΄41 ακολουθήσαν το αρχιτεκτονικό ρεύμα της εποχής, δηλαδή έναν πρώιμο μοντερνισμό. Μιλάμε για μια μείξη αρχιτεκτονικών στοιχείων, με βασικό χαρακτηριστικό την απλότητα και τη χρήση του σκυροδέματος. Το μπετόν ήταν το υλικό που χρησιμοποιούνταν στο νέο ρεύμα της εποχής. Να διευκρινίσω σε αυτό το σημείο ότι εμείς δεν θεωρούμε το παλιό νεοκλασικό ότι ήταν το μόνο αξιόλογο σημείο. Τα στοιχεία του μετέπειτα κτιρίου τα θεωρούμε αξιόλογα. Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μέρος της αρχιτεκτονικής ταυτότητας της Λάρισας. Επίσης είναι το πιο μεγάλο σωζόμενο και το πιο επιβλητικό.
Τέλος θέλω να αναφέρω ότι ως σύλλογος έχουμε κάνει πάρα πολλές κινήσεις για κτίρια, δεν είναι αυτό το μοναδικό ώστε να υπάρχει περιθώριο να μιλάμε για προσωπική εμπάθεια. Είτε μέσω του Συλλόγου είτε μέσω του Συμβουλίου προωθούσαμε πάντα αυτή τη διαδικασία».
zarmani-aitima stin poleodomia
Το σχόλιο Λιακούλη μετά την επερώτηση στη Βουλή
«Θεωρώ πως το ξεκάθαρο ερώτημα που πλέον τίθεται είναι πως αφού το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας κινήθηκαν και έκαναν τις παρεμβάσεις τους, δεν υπήρξε το αντίστοιχο follow up από το Δήμο Λαρισαίων, δεν έγινε καμία παρέμβαση.
Θεωρώ πως η κα Μενδώνη έριξε το μπαλάκι στο Δήμο Λαρισαίων ειδικά όταν σχολίασε ότι «αν η πόλη αγαπά όσο λέτε την πολιτιστική κληρονομιά της, θα έπρεπε να κινήσει τις διαδικασίες, να βρει τρόπους, να απευθυνθεί εκτός από εμάς και στο ΥΠΕΝ».
Αν μπορούσα να βάλω ένα τίτλο σε αυτό που συνέβη στη Βουλή θα ήταν «Μενδώνη καλεί Λάρισα».
Επίσης αναρωτιέμαι και θα ήθελα να σχολιάσω πως κανείς άλλος βουλευτής δεν ενεργοποιήθηκε. Μετά την παρέμβαση του ΤΕΕ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κανένας βουλευτής δεν ακούει;
Τέλος, επιμένω ότι πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, έχω κάνει ήδη ήδη την πρόταση για τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Πολιτισμού μέσω της ΔΕΥΑΛ για παράδειγμα που θα χρησιμοποιείται για τέτοιες περιπτώσεις, να επενδύει σε αξιόλογα κτίρια της πόλης».
Δείτε Φωτογραφικά ντοκουμέντα από το εσωτερικό της οικίας Αλεξάνδρου σήμερα:
Το χρονογράφημα
Τις πρώτες πληροφορίες για την ιστορία της οικογένειας Αλεξάνδρου, με αναφορά στην επίμαχη διώροφη οικία παίρνουμε από το αφιέρωμα του Νίκου Παπαθεοδώρου που δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 στην εφημερίδα «Ελευθερία» και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα – Γ΄ (τόμος)». Μνεία για την οικία Αλεξάνδρου γίνεται στην τελευταία πρόταση του κειμένου «Το 1922 αγόρασε από τον υφασματέμπορο Αντωνιάδη που μετακόμισε στην Αθήνα, την σημερινή κατοικία επί της οδού Παπακυριαζή».
Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, 2016, εκδίδεται το βιβλίο «Παλιά Αρχοντικά και αξιόλογα Κτίρια της Λάρισας – τέλους του 19ου και α’ μισού του 20ού αιώνα» των συγγραφέων Ιουλίας Κανδήλα και Βασιλικής Πανάγου. Σε αυτό το λεύκωμα υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο που αφορά στην «Οικία στη γωνία Παπακυριαζή και Παύλου Μελά». Στο κεφάλαιο στο οποίο βλέπουμε και τις πρώτες φωτογραφίες του ακινήτου αναφέρεται ότι «Διώροφη οικία του 1911 αρχικής ιδιοκτησίας Αντωνιάδη, υφασματέμπορου, ενώ το 1930 πέρασε στην ιδιοκτησία Αλεξανδρου. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίσμα με 2 γωνιακούς μεγάλους εξώστες στον όροφο. Χαρακτηριστικά είναι τα πολλά και ψηλά ανοίγματα και το γείσο κάτω από τη στέγη. Εντυπωσιακός παραμένει ο μικρός κήπος της οικίας από την πλευρά της οδού Παπακυριαζή με τα περίτεχνα κάγκελα και την αυλόπορτα».
Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των ως άνω συγγραφέων για τη χρονολογία απόκτησης της οικίας από την οικογένεια Αλεξάνδρου.
Ο Θωμάς Κυριάκος σε άρθρο στη larissapress το 2020 αναφέρεται εκ νέου στην οικία Αλεξάνδρου, την οποία περιλαμβάνει ανάμεσα σε 40 και πλέον κτίρια στα οποία μας περιηγεί, παρουσιάζοντας ενδεικτικά μια σειρά από κατοικίες και κτίσματα, δείγματα της αρχιτεκτονικής της «παλιάς» Λάρισας.
Το 2023 ο Δημήτρης Αλεξάνδρου αποβιώνει.
Ήδη από το 2022, προ του θανάτου του ξεκινά η διαδικασία διαδοχικών δωρεών στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας από τους κληρονόμους, η οποία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024. Σύμφωνα με τα δελτία παραλαβών δωρεάς, που παρατίθεται στο επισυναπτόμενο pdf, κατά το 2022 δωρίστηκαν πλήθος αντικειμένων, οικιακών σκευών και λευκών ειδών, το 2023 μεταξύ άλλων ξύλινες εταζέρες και ξύλινα επιτοίχια διακοσμητικά στοιχεία, το 2024 ταπισερί, κάδρα, πίνακες, κουρτίνες και κουρτινόξυλα, φωτιστικά και πολυέλεοι οροφής, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα.
Με αφορμή τον θάνατο του Δημήτρη Αλεξάνδρου γίνονται δύο νέα αφιερώματα που δείχνουν το εξωτερικό και για πρώτη φορά το εσωτερικό της οικίας Αλέξανδρου. Το πρώτο από τον αρχιτέκτονα Νίκο Σαμαρά στο larissanet.gr (επίσκεψη 2016) και το δεύτερο από τον Θωμά Κυριάκο στο larissapress.gr (επίσκεψη 2015).
Στο αφιέρωμα δε του Νίκου Σαμαρά περιλαμβάνεται μία φωτογραφία ντοκουμέντο του ακινήτου από το 1941, στην οποία φαίνεται πως ήταν αρχικά το κτίριο και τις σοβαρές καταστροφές που υπέστη από το σεισμό του 1941. Εντύπωση κάνει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αυλή και ότι δεν έχει χαραχθεί ακόμη η οδός Παύλου Μελά.
Η φωτογραφία-ντοκουμέντο του κτηρίου, μετά τον σεισμό της 1ης Μαρτίου 1941, φωτογραφημένη από εμάς στις 14/12/2016.
Ακολουθεί η περιγραφή. (…) «Η φωτογραφία παρουσιάζει τη δυτική πλευρά του κτηρίου, στην οδό Παύλου Μελά, και τη βόρεια πλευρά του, προς την αυλή. Φαίνεται η ολοκληρωτική κατάρρευση του βόρειου τοίχου του ορόφου, καθώς και οι εκτεταμένες ζημιές στην τοιχοποιία του δυτικού τοίχου. Στην άκρη του οικοπέδου υπήρχε δίφυλλη καγκελόπορτα, όμοιου σχεδιασμού με αυτή που σώζεται σήμερα στη νότια περίφραξη της αυλής, στην οδό Παπακυριαζή και που αποτελεί την κύρια πρόσβαση στο σπίτι. Το πλάτος της πόρτας για την πρόσβαση στην αυλή από την οδό Παύλου Μελά περιορίστηκε σημαντικά, με την μεταγενέστερη προσθήκη. Άξιο παρατήρησης είναι πως και η βόρεια πλευρά του κτηρίου, η λιγότερο προβεβλημένη όψη του, διέθετε τον τυπικό νεοκλασικό διάκοσμο, όμοιας ποιότητας με εκείνον της δυτικής όψης, στην οδό Παύλου Μελά. (…)
Δυστυχώς, κατά τις μεταπολεμικές οικοδομικές εργασίες, δεν κατέστη δυνατόν να διατηρηθούν τα διακοσμητικά περιθυρώματα θυρών και παραθύρων από τραβηχτό σοβά, το μεσαίο παράθυρο του ισογείου και ο φεγγίτης του υπογείου σφραγίσθηκαν, ενώ η νέα στέγη δεν φαίνεται από τους δύο δρόμους, εγκιβωτισμένη σε περιμετρικό στηθαίο. Στη νέα εκδοχή του ορόφου προτιμήθηκε ένας γωνιακός εξώστης στη συμβολή των δύο δρόμων, αντί του αρχικού μεσαίου εξώστη, ενώ η προσθήκη κατ’ έκταση των χώρων υγιεινής κατήργησε την αρχική συμμετρία της δυτικής όψης, τυπικό χαρακτηριστικό της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η συμμετρία διατηρείται στη νότια (στην οδό Παπακυριαζή) και την ανατολική (στην αυλή) όψεις του κτηρίου, που όμως επίσης είναι απογυμνωμένες από τον αρχικό διάκοσμο. Στις δύο αυτές όψεις είναι εμφανής ο τονισμός του κατακόρυφου άξονα συμμετρίας με την μικρή προβολή του μεσαίου τμήματος, επίσης σύνηθες χαρακτηριστικό της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, αν και στην ανατολική όψη ο αρχικός τονισμός του κατακόρυφου άξονα αποδυναμώνεται από την προσθήκη του στοιχείου του οριζόντιου εξώστη. (…)»
Στη συγκεκριμένη μελέτη θα «πατήσουν» πολύ καιρό αργότερα και μόλις λίγες μέρες πριν τη δημοσίευση του παρόντος, στις 4 Απριλίου 2025, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Λιακούλη και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να επιχειρηματολογήσουν εκατέρωθεν στη Βουλή μετά από επερώτηση που κατέθεσε η πρώτη σχετικά με τα ακίνητα Αλεξάνδρου.
Στις 31 Ιουλίου του 2024 η εφημερίδα «Ελευθερία» δημοσιεύει την πρόταση του Αρχιτεκτονικού Συλλόγου Λάρισας προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων για τα δύο κτίρια Αλεξάνδρου, την οικία του επί Παπακυριαζή και Μελά γωνία, και του δεύτερου επί της Βενιζέλου, γνωστού ως Μεγάρου Αλεξάνδρου. Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της «Ελευθερίας» που δεν υπάρχει πλέον στο διαδίκτυο το αναδημοσιεύει δύο μέρες μετά το thelarissapaper.gr. Το θέμα δεν τέθηκε ποτέ προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.
«Η οικία του στην οδό Παπακυριαζή και το κατάστημά του στην οδό Βενιζέλου. Και τα δύο κτίρια έχουν αρχιτεκτονική αξία ως προς την εξωτερική τους όψη, την ογκοπλασία τους, τον εσωτερικό τους διάκοσμο και παράλληλα αποτελούν σήμερα ιστορικά τοπόσημα της πόλης.
Τμήμα της ιστορίας της ταυτίστηκε με αυτά τα δύο κτίρια, καθώς και με τον ιδιοκτήτη τους και έτσι πιστεύουμε ότι σήμερα οφείλουμε να κρατήσουμε τη μνήμη και την ιστορία της ζωντανή, ξεκινώντας διαδικασίες ώστε να χαρακτηριστούν διατηρητέα», προτείνοντας το κτίριο στην Παπακυριαζή να λειτουργήσει σαν Μουσείο Παιχνιδιών, ως αναφορά στον παλιό ιδιοκτήτη που διατηρούσε κατάστημα παιχνιδιών στη Λάρισα και σαν ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης ως πόλης των μουσείων».
Είναι η πρώτη φορά, τον Ιούλιο του 2024, που γίνεται αναφορά και επίσημη πρόταση από φορέα της πόλης αναφορικά με διαδικασίες ώστε να χαρακτηριστεί το κτίριο της οικίας Αλεξάνδρου διατηρητέο.
…
Γνωμοδοτήσεις Τ.Ε.Ε. για αξιόλογα κτίρια της Λάρισας
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση, μια βουτιά στο παρελθόν.
Το 1994, μια ομάδα μηχανικών του Τ.Ε.Ε.- (Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας) αποτελούμενοι από τους αρχιτέκτονες Αικατερίνη Αντωνούλη, Ευαγγελία Γιοβρή, Γιώργο Ιωαννίδη και Κώστα Παπαδόπουλο κατέγραψαν και πρότειναν έναν αριθμό από αξιόλογα κτίσματα της πόλης προς διάσωση. Το κτίριο της οικίας Αλεξάνδρου στη γωνία των οδών Παπακυριαζή και Παύλου Μελά δεν αναφέρεται στην καταγραφή του 1994 από το ΤΕΕ. Την αναφορά τη βρίσκουμε στο άρθρο του Θωμά Κυριάκου στη larissapress.gr το 2020, στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω.
Αρχείο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας.
Η πρώτη φορά που γνωμοδοτεί το Τ.Ε.Ε. (Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας) με «Ομάδα εργασίας για την καταγραφή αξιόλογων κτισμάτων Λάρισας» σχετικά με τις ιδιοκτησίες Αλεξάνδρου είναι το 2022. Η πρώτη, με ημερομηνία 24-02-2022, έγινε σχετικά με το Μέγαρο Αλεξάνδρου στην οδό Βενιζέλου το οποίο χαρακτήρισε «Αξιόλογο» και στο πεδίο Παρατηρήσεις αναγράφει «Προτείνεται να χαρακτηριστεί».
Η δεύτερη, με ημερομηνία 08-03-2022, έγινε σχετικά με την Οικία Αλεξάνδρου στην οδό Παπακυριαζή το οποίο ακίνητο χαρακτήρισε «Ενδιαφέρον». Να αναφερθεί ότι το ΚΕΣΑ που επιλαμβάνεται της διαδικασίας σε επόμενο στάδιο σπανίως ή σχεδόν ποτέ δεν έχει γνωμοδοτήσει μέχρι σήμερα υπέρ του χαρακτηρισμού ακινήτου ως διατηρητέου το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως «Ενδιαφέρον».
…
Τα γεγονότα του 2025
Με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πρώτη επίσημη καταγραφή των αξιόλογων κτισμάτων της Λάρισας προς διάσωση του Τ.Ε.Ε. (Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας) σήμερα στην πόλη έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα 11 κτίρια από τα 76 που είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα.
Από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου οι εξελίξεις σχετικά με το κτίριο της οικίας Αλεξάνδρου τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα.
- Η πρώτη υπόνοια ότι το εν λόγω ακίνητο έχει πωληθεί ή βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων γίνεται με την δημόσια ανάρτηση του Θωμά Κυριάκου στην προσωπική του σελίδα στο facebook, στις 17 Ιανουαρίου 2025.
- Το θέμα της αγοραπωλησίας και της επικείμενης κατεδάφισης από κατασκευαστική εταιρία τίθεται δημοσίευμά του onlarissa.gr στις 19 Ιανουαρίου 2025. Στις φωτογραφίες του συνοδεύουν το άρθρο, οι οποίες ελήφθησαν από τον φωτογράφο Δημήτρη Κουτίνα την ίδια ημερομηνία δείχνουν την οικία με την παλιά ξύλινη πόρτα της κεντρικής εισόδου.
- Το κτίριο της οικίας Αλεξάνδρου πωλείται στις 5 Φεβρουαρίου 2025 δυνάμει του υπ΄ αριθμ. 6.186 πωλητηρίου συμβολαίου της συμβολαιογράφου Λάρισας από του κληρονόμους Δημήτρη Αλεξάνδρου, Γεώργιο Κολτσιδόπουλου και Αγνή Κοτσιδοπούλου-Χατζηδημούλη στην εταιρία Κ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΙΚΕ. Κατά την ίδια ημερομηνία παραδίδονται τα κλειδιά στους αγοραστές.
- Στις 12 Φεβρουαρίου 2025 ο Αρχιτεκτονικός Σύλλογος Λάρισα υποβάλει αίτημα προς αρμόδιες υπηρεσίες των ΥΠΠΟ και ΥΠΕΝ με θέμα «Κήρυξη των κτηρίων του κ. Αλεξάνδρου ως διατηρητέα». Το υπουργείο Πολιτισμού απαντά στις 21 Φεβρουαρίου 2025 προς την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Λαρισαίων και κοινοποιεί στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας ότι το εν λόγω κτίριο δεν έχει χαρακτηριστεί ως σήμερα ως νεότερο μνημείο, ότι προστατεύεται από τον Ν. 4858/21 και ότι επειδή δεν υπάρχει σχετική γνωμοδότηση παρακαλεί την υπηρεσία προς τις αρμόδιες ενέργειες.
- Στις 14 Φεβρουαρίου 2025 η αγοράστρια εταιρία καταθέτει αίτηση προς την Πολεοδομία Λάρισας για την έκδοση άδειας οικοδομικών εργασιών επί του ακινήτου, η οποία εκδίδεται αυθημερόν. Αφορά σε εσωτερικές εργασίες επισκευής (αλλαγή λεκάνης τουαλέτας και νιπτήρα μπάνιου), αντικατάσταση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, διαμόρφωση του εδάφους και διάστρωση δαπέδου στον ακάλυπτο χώρο σύμφωνα με την συνοδευτικής της αίτησης Τεχνική Έκθεση.
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
- Στις 18 Φεβρουαρίου 2025 ο αρχιτέκτονας Αντώνης Μόρας στην προσωπική σελίδα του στο facebook κάνει μια δημόσια δημοσίευση για το κτίριο της οικίας Αλεξάνδρου στην οποία αναφέρει ότι στο χώρο μπαινοβγαίνουν συνεργεία αποξηλώσεων χωρίς την απαιτούμενη άδεια για εργασίες. Παράλληλα, ζητά να γίνει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης ώστε να συνταχθεί φάκελος για τον χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου.
- Στις 18 Φεβρουαρίου 2025 ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας κ. Νέστορας Κανέλλος κάνει επώνυμη τηλεφωνική καταγγελία για παράνομες οικοδομικές εργασίες. Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και έγινε προσαγωγή 3 ατόμων.
- Στις 21 Φεβρουαρίου 2025 το kosmoslarissa.gr στις 21 Φεβρουαρίου 2025 δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Κατεδαφίζουν κρυφά ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της Λάρισας» στο οποίο καταγγέλλεται ότι «συνεργείο εργατών, εξοπλισμένο με γεννήτρια ρεύματος, γκρεμίζει τις τελευταίες ημέρες, κρυφά, χωρίς άδεια, την εσωτερική τοιχοποιία του σπιτιού μεταφέροντας τα μπάζα στον ακάλυπτο. Οι εργασίες συντελούνται πάντα με κλειστές πόρτες ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή με το εσωτερικό του. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία συνέλαβε πρόσφατα τον επικεφαλής του συνεργείου ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος».
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το larisanew.gr την ίδια μέρα.
- Στις 24 Φεβρουαρίου 2025 ο αρχιτέκτονας Αντώνης Μόρας στην προσωπική σελίδα του στο facebook κάνει μια δημόσια δημοσίευση για το κτίριο της οικίας Αλεξάνδρου στην οποία αναφέρει ότι «Έχει προστεθεί 2η σειρά κάγκελα απλουστευμένης μορφής που στηρίζουν τα γνήσια της κατοικίας αφού τα γνήσια έχουν ήδη κοπεί με τροχό
- Στις 26 Μαρτίου 2025 η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας απαντά προς την Κ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΙΚΕ σχετικά με την αίτηση παροχή στοιχείων ότι χρειάζονται επιπλέον νομιμοποιητικά έγγραφα τα οποία προσκομίζονται και στις 11 Μαρτίου 2025 απαντά εκ νέο ότι η καταγγελία έγινε από τον κ. Νέστορα Κανέλλο.
- Στις 5 Μαρτίου 2025 ο Θωμάς Κυριάκος στην προσωπική σελίδα του στο facebook κάνει μια δημοσίευση και πάλι για το κτίριο της οικίας Αλεξάνδρου στην οποία αναφέρεται στο κόψιμο των εξωτερικών κιγκλιδώματα του κτιρίου το οποίο χαρακτηρίζει ως «Νέα μέθοδος αποδόμησης κτιρίου».
- Στις 5 Μαρτίου 2025 το Τμήμα έκδοσης άδειας δόμησης της Πολεοδομίας Λάρισας αποστέλλει προς την Κ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΙΚΕ, το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών, το υπουργείο Πολιτισμού και κοινοποιεί προς Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας τη «Διακοπή εργασιών σε κτίσμα επί των οδών Παπακυριαζή και Παύλου Μελά» γιατί δεν έχει αναρτηθεί η απαιτούμενη έγκριση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων σύμφωνα με τον νόμο. Διευκρινίζει δε ότι οι εργασίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
- Στις 7 Μαρτίου 2025 το Τμήμα έκδοσης άδειας δόμησης της Πολεοδομίας Λάρισας αποστέλλει προς την Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων και την κατασκευαστική εταιρία έγγραφο σχετικά με «Επικινδύνως ετοιμόρροπη σκάλα», αναφέροντας ότι στις 6 Μαρτίου 2025 διενεργήθηκε αυτοψία και διαπιστώθηκε ότι η σκάλα που οδηγεί προς το εξωτερικό δώμα και έρχεται σε επαφή με τοίχο περίφραξης έχει διαβρωθεί, αποκολληθεί και πάρει κλίση και ότι εκτιμά ότι οι βλάβες δημιουργούν κατάσταση ετοιμορροπίας. Ως εκ τούτου ζητά να επιμεληθεί του θέματος η υπηρεσία και ο ιδιοκτήτης να λάβει μέτρα για την ομαλή απορροή των ομβρίων υδάτων προς αποτροπή εξέλιξης της καθίζησης που διαπιστώθηκε, καθώς και για την στήριξη της εξωτερικής μεταλλικής αυλόπορτας.
- Στις 18 Μαρτίου του 2025 το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΚΔΘ) απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την άμεση αποστολή αρμόδιου κλιμακίου με σκοπό τη διενέργεια ελέγχου και αξιολόγησης δύο εμβληματικών κτιρίων της Λάρισας, τα οποία απειλούνται με κατεδάφιση. Το ένα αφορά την Οικία Αλεξάνδρου (συμβολή Παπακυριαζή 48 και Π. Μελά), «μια κατοικία ιδιαίτερης ιστορικής και αισθητικής αξίας, που αποτυπώνει την εξέλιξη από το νεοκλασικό ύφος σε έναν πρώιμο μπρουταλιστικό μοντερνισμό».
- Στις 24 Μαρτίου 2025 το υπουργείο Πολιτισμού στέλνει έγγραφο προς την Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Λαρισαίων και την κατασκευαστική εταιρία σχετικά με το θέμα των εργασιών που έχει ανακύψει. Αναφέρει ότι το επιτρέπονται να γίνονται εργασίες ήσσονος σημασίας, για όποια άλλη εργασία χρειάζεται νέα έγκριση, ότι εκκρεμεί αίτημα για εξέταση χαρακτηρισμού του κτιρίου ως νεότερου μνημείου και ότι θα γίνει αυτοψία.
- Στις 24 Μαρτίου 2025 ο Θωμάς Κυριάκος στην προσωπική σελίδα του στο facebook κάνει μια δημοσίευση και πάλι για το κτίριο της οικίας Αλεξάνδρου στο τέλος της οποίας αναφέρει: «Ο κ. Δημητράκης έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2023. Τα περισσότερα έπιπλα δωρήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας. Το σπίτι άδειασε. Άλλαξε ιδιοκτήτες και οδεύει προς κατεδάφιση…»
- Στις 27 Μαρτίου 2025 η Διεύθυνση Πολεοδομίας άρει την διακοπή (συνέχιση) εργασιών.
- Στις 31 Μαρτίου 2025 ο αρχιτέκτονας Αντώνης Μόρας στην προσωπική σελίδα του στο facebook κάνει μια δημόσια δημοσίευση για το κτίριο της οικίας Αλεξάνδρου στην οποία αναφέρει ότι «Ξηλώθηκε η πόρτα και τα κάγκελα της οικίας Αλεξάνδρου. Ο Δήμος Λαρισαίων, η υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και η Πολεοδομία κάνουν σαφώς λιγότερα από όσα θα έπρεπε.
- Την 1 Απριλίου 2025 η Διεύθυνση Πολεοδομίας προχωρά σε έκθεση αυτοψίας σχετικά με τα κιγκλιδώματα του αυλόγυρου στα οποία εντοπίζει αυθαίρετες κατασκευές χωρίς άδεια και επιβάλλει πρόστιμο.
- Την 1 Απριλίου 2025 το onlarissa.gr δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Για φθορά αρχιτεκτονικών στοιχείων στην οικία Αλεξάνδρου κάνει λόγο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση» στο οποίο αναφέρονται φωτογραφικά τεκμήρια φθοράς αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιρίου και δη ότι αρχικά το μεταλλικό περίτεχνο κιγκλίδωμα της περίφραξης κόπηκε με χειρουργική ακρίβεια και ότι τοποθετήθηκαν πίσω του νέα κάγκελα και ότι στη συνέχεια το περίτεχνο κιγκλίδωμα αφαιρέθηκε. Τέλος γίνεται μνεία και στην αντικατάσταση της παλιάς ξύλινης πόρτας με νέα.
- Την 1 Απριλίου 2025 το onlarissa.gr δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Έξαλλος γνωστός αρχιτέκτονας για τον «προαναγγελθέντα θάνατο σημαντικού κτηρίου της Λάρισας και την σταδιακή εξευτελιστική απογύμνωση του» που αναφέρεται στη δημόσια ως άνω ανάρτηση του Αντώνη Μόρα, ο οποίος απαντά με νέα ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο facebook.
- Την 1 Απριλίου 2025 το onlarissa.gr δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Τον Εισαγγελέα καλεί η Λιακούλη ζητώντας άμεση παρέμβαση για την Οικία Αλεξάνδρου – Καταγγέλλει μεθοδεύσεις για να αλλοιωθεί το νεοκλασικό κτίριο του 1900» στο οποίο περιγράφεται η συνάντηση μεταξύ της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κα Λιακούλη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας κ. Νέστορα Κανέλλο στο γραφείο της μετά από κάλεσμα της πρώτης.
- Στις 2 Απριλίου 2025 ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας Νέστορας Κανέλλος δίνει συνέντευξη στον Κώστα Γκιάστα επί του θέματος στο «Θεσσαλία Τηλεόραση στην εκπομπή του Γιάννη Γιαννακόπουλου.
- Στις 2 Απριλίου 2025 η Διεύθυνση Πολεοδομίας Λάρισας κάνει έκθεση αυτοψίας επικίνδυνων κιγκλιδωμάτων περίφραξης και ζητά από την ιδιοκτήτρια κατασκευάστρια εταιρία να προβεί σε άμεσες ενέργειες σταθερής στήριξής τους.
- Στις 4 Απριλίου 2025 και ώρα 9 το πρωί έλαβε χώρα η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις