ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Προϊόντα καθημερινής χρήσης «εγκυμονούν» κινδύνους για τον μεταβολισμό και τον εγκέφαλο των εμβρύων

Μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Έμορι, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ και του Πανεπιστημίου Κολούμπια δείχνει για πρώτη φορά ότι η έκθεση των εγκύων σε φθαλάτες (ή φθαλικές ενώσεις), χημικές ουσίες που εντοπίζονται σε πολλά πλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών τροφίμων, καθώς και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως σαμπουάν, σαπούνια και απορρυπαντικά πλυντηρίου, μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών που θα φέρουν στον κόσμο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι φθαλάτες μπορούν να επηρεάσουν το ορμονικό σύστημα και μαρτυρούσαν ότι πιθανώς συνδέονται με προβλήματα υγείας σε μητέρες και μωρά.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι φθαλάτες μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να επηρεάσουν την ανάπτυξη των παιδιών προτού καν γεννηθούν»

Η νέα μελέτη της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Ρόλινς του Πανεπιστημίου Εμορι δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications». Ηταν η πρώτη μελέτη που διερεύνησε πώς η έκθεση της εγκύου σε φθαλάτες επιδρά στον μεταβολισμό του μωρού της αμέσως μετά τη γέννησή του.

Τα κύρια ευρήματα

Ιδού ποια ήταν τα κύρια ευρήματα της μελέτης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της:

  • Τα υψηλότερα επίπεδα φθαλατών στο αίμα της εγκύου συνδέονταν με χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα του νεογέννητου πρόδρομων μορφών νευροδιαβιβαστών (που σχετίζονταν με τον μεταβολισμό της τυροσίνης και της τρυπτοφάνης) οι οποίοι αποτελούν «κλειδιά» για την εγκεφαλική ανάπτυξη.
  • Τα υψηλά επίπεδα φθαλατών πριν από τη γέννηση σχετίζονταν επίσης με βιολογικές αλλαγές οι οποίες συνδέονται με προβλήματα στην επεξεργασία πληροφοριών και στη μνήμη καθώς και στην εγρήγορση των νεογέννητων.
  • Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι η έκθεση τις εγκύου σε φθαλάτες μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του μωρού της σύντομα μετά τη γέννησή του. Επιπροσθέτως η έκθεση σε φθαλάτες κατά την εμβρυϊκή ζωή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών.
Της νέας μελέτης ηγήθηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Εμορι με κύριο συγγραφέα τον αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας Ντονγκάι Λιανγκ (δεξιά στην εικόνα). Πηγή: Emory University/Kay Της νέας μελέτης ηγήθηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Εμορι με κύριο συγγραφέα τον αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας Ντονγκάι Λιανγκ (δεξιά στην εικόνα). Πηγή: Emory University/Kay

Της νέας μελέτης ηγήθηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Εμορι με κύριο συγγραφέα τον αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας Ντονγκάι Λιανγκ (δεξιά στην εικόνα). Πηγή: Emory University/Kay Hinton

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που υποδεικνύει ότι η έκθεση της μητέρας σε φθαλάτες μπορεί να επιδράσει στον μεταβολισμό του εμβρύου της καθώς και η πρώτη που δείχνει ότι αυτές οι βιολογικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του νεογέννητου. Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό καθώς υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι ο πλακούντας προστατεύει το έμβρυο από πολλές επιβλαβείς ουσίες. Τα νέα ευρήματα δείχνουν όμως ότι οι φθαλάτες μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να επηρεάσουν τη βιολογία των παιδιών καθώς και την ανάπτυξή τους προτού καν γεννηθούν» ανέφερε η δρ Σούζαν Χόφμαν, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η οποία έλαβε προσφάτως το διδακτορικό της στην Επιδημιολογία από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Ρόλινς.

Παραμένουν στον οργανισμό των μωρών

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Ρόλινς Ντονγκάι Λιανγκ τόνισε ότι «όπως είδαμε, όταν οι έγκυοι εκτίθενται σε φθαλάτες, τα χημικά αυτά εισέρχονται στο σώμα τους διαταράσσοντας τόσο τον δικό τους μεταβολισμό όσο και τον μεταβολισμό και τη νευροσυμπεριφορική λειτουργία των μωρών τους. Ανακαλύψαμε μάλιστα ότι αυτές οι χημικές ουσίες παραμένουν στον οργανισμό των παιδιών αφότου γεννηθούν και είχαμε ενδείξεις βιολογικής απορρύθμισης στα νεογνά η οποία μπορεί να έχει περαιτέρω επίδραση στη νευροανάπτυξή τους».

Τα επόμενα σημαντικά βήματα

Επόμενο σημαντικό βήμα, τονίζουν οι ερευνητές, είναι να υπάρξει παρακολούθηση των μωρών καθ’όλη την παιδική και εφηβική ηλικία τους προκειμένου να αποδειχθεί αν υπάρχει πράγματι μακροπρόθεσμη επίδραση στην ανάπτυξή τους μετά από την έκθεσή τους σε φθαλάτες. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό, κατά τους συγγραφείς της μελέτης, μελλοντικές έρευνες να εξετάσουν τους μεταβολίτες της τυροσίνης και της τρυπτοφάνης που αναδείχθηκαν τώρα προκειμένου να προσδιοριστεί το πώς ακριβώς επιδρούν στο νευρικό σύστημα και πώς επηρεάζοουν την εγκεφαλική ανάπτυξη καθώς και αν μπορούν να αναπτυχθούν στρατηγικές παρέμβασης οι οποίες θα περιορίζουν τις επιδράσεις της έκθεσης σε φθαλάτες κατά την ενδομήτρια ζωή.

Πηγή: To Βήμα

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις