ΛΑΡΙΣΑ

Ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και ασφαλής πλοήγηση οι προτεραιότητες μαθητών και εκπαιδευτικών του 4ου ΕΠΑΛ Λάρισας (φωτό)

«Τον καλύτερο τρόπο να επιβεβαιώσουν ότι νοιάζονται για την διαδικτυακή τους ασφάλεια, φαίνεται πως επέλεξαν οι μαθητές & οι μαθήτριες του 4ου ΕΠΑΛ Λάρισας, καθώς είχαν μια μοναδική ευκαιρία, την Πέμπτη 10/04/2025 να ενημερωθούν σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και τους τρόπους αντιμετώπισής τους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του σχολείου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

«Εισηγητής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Πληροφορικής και Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Δημήτριος Γ. Λιόβας, ο οποίος αφού τόνισε τη χρησιμότητα και την αξία του Διαδικτύου στη σημερινή εποχή, επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη & απρόσεκτη χρήση του.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τρόποι προστασίας από τους κινδύνους, με τη βοήθεια πολυμεσικών εφαρμογών, αλλά και χρήσιμων συμβουλών προς τους μαθητές του Σχολείου.Η εκδήλωση, με τίτλο «Ψηφιακή Παιδεία, δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης Ενεργού Πολίτη σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Χριστίνα Ηλιάδη, την εκπαιδευτικό ΠΕ86 κ. Ελένη Νάρη και το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου, ενώ επικεντρώθηκε στα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, στους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στον
εθισμό, στην αποπλάνηση ανηλίκων, και στον διαδικτυακό εκφοβισμό γνωστό και ως Cyber Bullying. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον Ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR, ένα νομικό πλαίσιο κανόνων που αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, με ιδιαίτερη αναφορά σε περιπτώσεις διαδικτυακής ή τηλεφωνικής εξαπάτησης και εκβιασμών.

Επιπροσθέτως, παρουσιάστηκε στους μαθητές η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αναφοράς περιστατικών Ενδοσχολικής Βίας & Εκφοβισμού (https://stop-bullying.gov.gr/incident/). Δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή
την πλατφόρμα για την υποβολή επώνυμων αναφορών έχουν οι μαθητές/τριες, που φοιτούν στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και οι γονείς ή όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών/-τριών που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι βασικές δυνατότητες των εργαλείων γονικού ελέγχου (Parental Control), μέσα από την καινούρια ιστοσελίδα (https://parco.gov.gr/) που υλοποίησε το Υπουργείο Ψηφιακής
Διακυβέρνησης, καθώς επίσης και οι δυνατότητες της εφαρμογής “Google
Family Link”.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, όλοι οι μαθητές έβγαλαν την αναμνηστική φωτογραφία καλύπτοντας τα πρόσωπά τους θέλοντας να δείξουν ότι είχαν εμπεδώσει το μήνυμα για την προστασία της διωτικότητάς τους. Η Διευθύντρια του σχολείου κ. Χριστίνα Ηλιάδη, ο Σύλλογος των Διδασκόντων και οι μαθητές ευχαρίστησαν τον κ. Λιόβα για την ενδιαφέρουσα, άρτια και επιστημονική ενημέρωσή τους, σχετικά με την ορθολογική χρήση της τεχνολογίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ όλων των παρευρισκόμενων, επίλυση αποριών, και την προτροπή προς τους μαθητές να συζητούν με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους και να τους εμπιστεύονται για όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και για αυτά που αφορούν στη διαδικτυακή τους ζωή».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες