Viral

Studio Ghibli: O CEO της OpenAI αρνείται τις επικρίσεις παρά την απέχθεια του Μιαγιαζάκι για την τεχνολογία

Τον περασμένο μήνα, η OpenAI εγκαινίασε μια νέα γεννήτρια εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, που τροφοδοτείται από το μοντέλο GPT-4o, επιδεικνύοντας την ικανότητά της να μετατρέπει οποιαδήποτε εικόνα σε μια εμπνευσμένη από το εμβληματικό ιαπωνικό στούντιο κινουμένων σχεδίων Ghibli.

Η νέα αυτή χρήση της τεχνολογίας ξεκίνησε γρήγορα μια viral τάση που έκανε τους πάντες, από τον Λευκό Οίκο μέχρι τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, να μετατρέπουν εικόνες σε Ghibli.  Παράλληλα, η εν λόγω χρήση της τεχνολογίας οδήγησε σε αντιδράσεις σε χρήστες του Χ, αλλά και τον Τύπο διεθνώς, καθώς ο Χαγιάο Μιγιαζάκι έχει μείνει στην ιστορία για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα των έργων του, αλλά και για την απέχθεια που έτρεφε στην τεχνητή νοημοσύνη την οποία έβρισκε «ντροπή για την ίδια τη ζωή».

Η θέση του Σαμ Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν απάντησε τελικά στην κριτική. Εμφανιζόμενος σε ένα podcast στο YouTube με τον Ινδό επιχειρηματία Βαρούν Μαγιά την Κυριακή, ο Άλτμαν χαρακτήρισε τις γεννήτριες τέχνης AI ως «εκδημοκρατισμό» της δημιουργίας τέχνης, σύμφωνα με το Art News.

«Νομίζω ότι ο εκδημοκρατισμός της δημιουργίας περιεχομένου ήταν ένα μεγάλο καθαρό κέρδος για την κοινωνία. Δεν ήταν μια πλήρης νίκη, υπάρχουν σίγουρα αρνητικά πράγματα σχετικά με αυτό, και σίγουρα έκανε κάτι για τη μορφή τέχνης, αλλά νομίζω ότι συνολικά ήταν μια νίκη», δήλωσε ο Άλτμαν.

Το συναίσθημα του Άλτμαν δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς φαίνεται να είναι η γραμμή της εταιρείας για τους υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης στο X, στο Reddit και σε άλλες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από τότε που το Midjourney, το DALL-E 2 της OpenAI και το Stable Diffusion κυκλοφόρησαν στο κοινό το 2022.

Στο podcast, ο Άλτμαν συνεχίζει να λέει ότι ενώ μπορεί να υπάρξει «απώλεια θέσεων εργασίας» λόγω της ανόδου της τέχνης της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύει ότι η μείωση των φραγμών στη συμμετοχή και η δημιουργία περισσότερου «ανταγωνισμού» επιτρέποντας σε ανθρώπους με «διαφορετικές ικανότητες» να δημιουργήσουν είναι «πραγματικό όφελος για την κοινωνία».

Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα

To κριτήριο για το «καλό» η «κακό» αισθητικό αποτέλεσμα είναι για την ώρα εκτός θέματος. Η χαμηλής ποιότητας «τεχνητή νοημοσύνη» ήδη εκτοπίζει το ανθρώπινο περιεχόμενο σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι πάνω από τις μισές μακροσκελείς αναρτήσεις στο LinkedIn παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με το Art News.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν μεταξύ ποιημάτων που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη και ποιημάτων από κανονικούς βάρδους όπως ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Λόρδος Μπάιρον, η Έμιλι Ντίκινσον και ο Τ.Σ. Έλιοτ. Οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι τα ποιήματα που δημιουργούσε η τεχνητή νοημοσύνη ήταν πιο πιθανό να έχουν γραφτεί από άνθρωπο, βαθμολογώντας τα ποιήματα αυτά πιο ευνοϊκά από εκείνα των πραγματικών συγγραφέων.

Μια «ρακένδυτη ομάδα» δισεκατομμυριούχων

Στη συνέντευξη με τον Μαγιά, ο Άλτμαν πρότεινε ότι τα οφέλη από τη μείωση των εμποδίων εισόδου στην τέχνη θα είναι παρόμοια με την ευκολία που συνδέεται με την ίδρυση μιας εταιρείας από την έλευση του διαδικτύου. Αλλά η αναλογία του Άλτμαν, όπου υποστηρίζει ότι το OpenAI θα ήταν αδύνατο σε μια άλλη εποχή, παρακάμπτει ένα κρίσιμο σημείο.

Το OpenAI ιδρύθηκε το 2015 από μερικούς από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων ο Έλον Μασκ, ο ιδρυτής του LinkedIn Ρέιντ Χόφμαν, ο ιδρυτής του Paypal (και μεγάλος χρηματοδότης της δεξιάς) Πίτερ Τιλ και ο Άλτμαν, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του Y Combinator, του πιο διάσημου επιταχυντή τεχνολογίας της Silicon Valley. Είναι περισσότερο από λίγο παράλογο να περιγράφει κανείς το OpenAI, όπως κάνει ο Άλτμαν, ως μια «ρακένδυτη ομάδα».

Άλλα παραδείγματα

Η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με την τέχνη που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη από το OpenAI και τους ανταγωνιστές του είναι ατυχής, όχι μόνο επειδή υπάρχει μια μακρά ιστορία καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση με ενδιαφέρον αποτέλεσμα – βλέπε AARON του Χάρολντ Κόεν, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Σήμερα, υπάρχουν πολυάριθμοι καλλιτέχνες που αξιοποιούν αυτά τα εργαλεία για να διερευνήσουν πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας, τη φύση της συνείδησης και την υποκείμενη λογική αυτών των τεχνολογιών, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο καλλιτέχνης από τη Σιγκαπούρη Χο Τζου Νιέν εξερεύνησε τα όρια και τους κινδύνους της νοσταλγίας δημιουργώντας μια προσαρμοσμένη γεννήτρια χρησιμοποιώντας κλασικές ταινίες του Χονγκ Κονγκ, ενώ η Κινέζα καλλιτέχνιδα Λιν Τζινγκτζινγκ δημιούργησε ένα avatar καλλιτέχνη AI για μια σειρά πινάκων που υποδηλώνουν μια πιο ρευστή ιδέα της συγγραφής. Το κλειδί σε αυτά τα έργα -και σε εκείνα άλλων καλλιτεχνών που εργάζονται με παρόμοιους τρόπους- είναι, ωστόσο, τόσο η σαφήνεια της πρόθεσης όσο και η βαθιά εμπλοκή με τα ίδια τα εργαλεία, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την εισαγωγή μιας προτροπής όπως «πίνακας του Ρέμπραντ, σε στυλ Ghibli».

Η στάση του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Αφού είδε μια σύντομη επίδειξη ενός παραδείγματος της τεχνολογίας ΑΙ, ο Μιγιαζάκι κάνει μια παύση και λέει, σύμγωνα με το Indiewire: «Δεν μπορώ να βλέπω αυτά τα πράγματα και να τα βρίσκω ενδιαφέροντα. Όποιος δημιουργεί αυτά τα πράγματα δεν έχει ιδέα τι είναι ο πόνος σε καμία περίπτωση. Είμαι εντελώς αηδιασμένος. Αν θέλετε πραγματικά να φτιάξετε ανατριχιαστικά πράγματα, μπορείτε να προχωρήσετε και να το κάνετε. Δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στη δουλειά μου. Αισθάνομαι έντονα ότι αυτό αποτελεί προσβολή για την ίδια τη ζωή».

Η στάση του Μιγιαζάκι φαίνεται αρκετά ξεκάθαρη.

*Πηγή: Art News 

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις