ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ουκρανία: Πόλεμος για την παγκόσμια ηγεμονία» στη Λάρισα (φωτο)

Σε ατμόσφαιρα έντονου προβληματισμού και ιστορικής αναδρομής πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο το απόγευμα στη Λογοτεχνική Γωνία του δήμου Λαρισαίων, η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Π. Τριανταφυλλόπουλου με τίτλο «ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Πόλεμος για την παγκόσμια ηγεμονία – Το χρονικό (1990–2024), τα αίτια, οι συνέπειες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις, και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ομάδα Μελέτης και Διαλόγου «Κύκλος Ριζοσπαστικής Σκέψης».  Η εκδήλωση συγκέντρωσε κοινό με έντονο ενδιαφέρον για τις διεθνείς εξελίξεις και την ανάγκη μιας κριτικής ανάγνωσης των κυρίαρχων αφηγημάτων γύρω από την ουκρανική σύγκρουση.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι:  Γιώργος Πλειός, καθηγητής ΕΚΠΑ τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας,  Κώστας Ήσυχος, πρώην υπουργός Άμυνας – γ.γ διεθνούς συλλόγου φίλων της Κριμαίας,  Παναγιώτης Παπαδωμοναλακης, δημοσιογράφος PressProject και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Την εκδήλωση συντόνισε  Ηλίας Σκυλλάκος δημοσιογράφος – αρθρογράφος.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων αναδείχθηκαν πτυχές του βιβλίου που επιχειρούν να αποδομήσουν τη δυτική, μονοδιάστατη ερμηνεία των γεγονότων. Το βιβλίο, όπως παρουσιάστηκε, δεν περιορίζεται σε μια απλή καταγραφή, αλλά προσεγγίζει το ουκρανικό ζήτημα ως αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας, στοχευμένης πολιτικής επέκτασης του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών προς Ανατολάς. Οι ομιλητές τόνισαν ότι η σταδιακή στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, μέσω της ένταξης πρώην σοσιαλιστικών κρατών στο ΝΑΤΟ και της εγκατάστασης αμερικανικών στρατιωτικών υποδομών στα σύνορά της, αποτέλεσε παράγοντα αποσταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή.

Βασικό σημείο που τονίστηκε ήταν ότι η Ουκρανία μετατράπηκε σταδιακά σε εργαλείο γεωπολιτικής πίεσης της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, με αμερικανική χρηματοδότηση, πολιτική στήριξη και στρατιωτική ενίσχυση ήδη από τη δεκαετία του 1990 και ιδιαίτερα μετά το 2014. Το πραξικόπημα στο Κίεβο, η άνοδος εθνικιστικών και ακραίων νεοναζιστικών στοιχείων στην εξουσία και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ασφαλείας με την άμεση συνδρομή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ παρουσιάστηκαν ως ενδεικτικά παραδείγματα εξωτερικής παρέμβασης που προκάλεσαν ένταση και σύγκρουση.

Το βιβλίο, σύμφωνα με τους εισηγητές, δεν αρκείται σε γενικές διαπιστώσεις, αλλά στηρίζεται σε εκτενή τεκμηρίωση από δυτικές πηγές – διπλωματικά έγγραφα, στρατηγικές μελέτες, δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην παραδοχή Αμερικανών αναλυτών ότι η διεύρυνση της Συμμαχίας θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε ρήξη με τη Ρωσία, ενώ επισημάνθηκε το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις που είχαν δοθεί από την Αμερικανική πλευρά προς την Μόσχα κατά την περίοδο της ΕΣΣΔ, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά.

Η βασική θέση που παρουσιάστηκε είναι ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση δεν μπορεί να αναλυθεί αποκομμένη από το συνολικό πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της Δύσης, με επίκεντρο την παγκόσμια κυριαρχία και τους ενεργειακούς δρόμους. Σε αυτό το πλαίσιο, αναδείχθηκε ως ιστορική ευθύνη της Δύσης –και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών– η επίμονη προσπάθεια στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής επιβολής σε μια περιοχή με ιδιαίτερη ιστορική και γεωστρατηγική σημασία.

Οι τοποθετήσεις της βραδιάς κατέληξαν στο ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι ένα τοπικό γεγονός, αλλά επηρεάζει την Ευρώπη, καθώς η στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε, και η επιμονή του αφηγήματος  της «Ρωσικής απειλής», μέσω του Rearm Europe, με επενδύσεις 800 δις, οδηγεί σε νέο «Νατοϊκό μνημόνιο» για την εξυπηρέτηση των βιομηχανιών όπλων των ισχυρών κρατών όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες