Τεχνολογία
ΑΙ: Το νέο στοίχημα βρίσκεται στις start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας

Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές βασισμένες σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα αυξάνουν ραγδαία τις πωλήσεις τους και πυροδοτούν έναν αγώνα για την εμπορευματοποίηση της νέας αυτής τεχνολογίας
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι εταιρείες όπως οι Cursor, Perplexity, Synthesia και ElevenLabs, οι οποίες δημιουργούν εφαρμογές βασισμένες σε ισχυρά γενετικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης από εταιρείες όπως οι OpenAI, Google και Anthropic, θα συμβάλουν στη διάδοση της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό χρηστών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν καλά τις επιχειρήσεις αυτές. Έχουν επίσης επωφεληθεί από τον ανταγωνισμό στην αγορά των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) που έχει μειώσει το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία ερωτημάτων και την παροχή απαντήσεων σε σύνθετα προβλήματα.
«Πολλές από αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις φτάνουν έως και 200 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα σε λιγότερο από δύο χρόνια, ταχύτερα από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν, και συχνά με πολύ ευέλικτες ομάδες που προκαλούν έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές», δήλωσε ο Λορέντζο Κιαβαρίνι, επικεφαλής έρευνας στο Dealroom.co.
Ψάχνουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ οι επενδυτές
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη έχουν προσελκύσει χρηματοδότηση ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, αύξηση κατά 110% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία από το Dealroom.co και το Flashpoint. Η έντονη επενδυτική δραστηριότητα αποδεικνύει πόσο δημοφιλείς είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, καθώς μπορούν να προσελκύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε επενδύσεις.
Η Perplexity, μια μηχανή αναζήτησης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη με έδρα τη Silicon Valley, συγκέντρωσε 500 εκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο στον τέταρτο γύρο χρηματοδότησης της χρονιάς, τριπλασιάζοντας την αποτίμησή της στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, και τώρα επιδιώκει να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια με ακόμη μεγαλύτερη αποτίμηση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Παράλληλα, η νομική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Harvey συγκέντρωσε 300 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο.
«Υπάρχει πραγματική ζήτηση για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης από πραγματικές επιχειρήσεις και πραγματικούς ανθρώπους σήμερα, με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο Μάιλς Γκρίμσο, συνεργάτης στο Thrive Capital. Η ομάδα επιχειρηματικών κεφαλαίων, η οποία έχει επίσης υποστηρίξει την OpenAI, έχει επενδύσει σε εφαρμογές όπως η Harvey και η ομάδα προγραμματισμού Anysphere.
Οι εταιρείες εφαρμογών προγραμματισμού έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, με νεοφυείς επιχειρήσεις ΑΙ όπως οι Reflection AI, Poolside, Magic και Codeium να συγκεντρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο για τεχνολογία που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας των προγραμματιστών λογισμικού.
Η Anysphere, η ομάδα πίσω από το εργαλείο αυτοματοποίησης προγραμματισμού Cursor, συγκέντρωσε 105 εκατομμύρια δολάρια με αποτίμηση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο και δέχεται προτάσεις από επενδυτές που είναι πρόθυμοι να την αποτιμήσουν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η τριετής νεοφυής επιχείρηση παράγει ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.
«Οι άνθρωποι θεωρούν ότι η φυσική γλώσσα και τα αγγλικά είναι ενδιαφέροντα, αλλά δεν έχουν άμεση αξία. Ο κώδικας όμως πραγματικά έχει», δήλωσε ο Όσκαρ Σουλτς, πρόεδρος της Anysphere.
Ελπίδες για μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες
Οι υψηλές αποτιμήσεις αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι ομάδες εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης θα προσφέρουν σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας σε χρονοβόρες και δαπανηρές εργασίες γνώσης, χωρίς να απαιτούν τις μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονται οι εταιρείες που αναπτύσσουν τα ίδια τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.
«Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές είναι εργαλεία παραγωγικότητας που δημιουργούν αξία συνδυάζοντας την εργασία που κάνουν οι επαγγελματίες, ιδιαίτερα όταν συνεργάζονται μεταξύ τους, και προσθέτουν την αξία της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτήν. Αυτό φαίνεται να ενισχύει τη δέσμευση με τους πελάτες τους», δήλωσε ο Μάικ Βόλπι, επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη. Έχει επενδύσει στην Hebbia, η οποία χρησιμοποιεί την ΑΙ για την αναζήτηση πληροφοριών σε μη δομημένα σύνολα δεδομένων.
«Υπάρχει αυξανόμενη συμφωνία ότι πιθανότατα η μεγαλύτερη αξία θα δημιουργηθεί στο επίπεδο των εφαρμογών και όχι στο επίπεδο των βασικών μοντέλων», δήλωσε ο Βίκτορ Ριπαρμπέλι, διευθύνων σύμβουλος της Synthesia, μιας εταιρείας δημιουργίας ψηφιακών ειδώλων (avatars) με τεχνητή νοημοσύνη που εδρεύει στο Λονδίνο και αποτιμήθηκε στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης παράγουν έσοδα ταχύτερα από προηγούμενα κύματα εταιρειών λογισμικού, γεγονός που δείχνει ότι η τεχνολογία δημιουργεί ισχυρές επιχειρήσεις με πρωτοφανή ρυθμό.
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις