Τεχνολογία
Silicon Six: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί που δεν πλήρωσαν φόρους 278 δισ. δολ. για 10 χρόνια

Την τελευταία δεκαετία, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, γνωστοί ως «Silicon Six», σημείωσαν έσοδα ύψους 11 δισ. δολαρίων και κέρδη 2,5 δισ. δολαρίων. Ομως, κατά το ίδιο διάστημα φέρονται να έχουν πληρώσει 278 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο εταιρικό φόρο εισοδήματος από αυτό που θα έπρεπε με βάση τον νόμιμο συντελεστή για τις αμερικανικές εταιρείες που πραγματοποιούν τα ίδια κέρδη.
Η μελέτη του Fair Tax Foundation
Συγκεκριμένα, η Amazon, η Meta, η Alphabet, η Netflix, η Apple και η Microsoft πλήρωσαν κατά μέσο όρο με φορολογικό συντελεστή 18,8% σε συνδυασμένους εθνικούς και ομοσπονδιακούς φόρους εταιρειών, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 29,7% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Fair Tax Foundation (FTF), που υποστηρίζει ότι οι Silicon Six είχαν «ενσωματώσει» τη φοροαποφυγή στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Σύμφωνα με τον Guardian, η ανάλυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού διαπίστωσε ότι εάν εξαιρεθούν οι εφάπαξ πληρωμές φόρου επαναπατρισμού στις ΗΠΑ, η μέση πληρωμή εταιρικού φόρου εισοδήματος των έξι εταιρειών διαμορφώνεται στο 16,1% την τελευταία δεκαετία.
Οι εταιρείες είχαν επίσης «φουσκώσει» τις δηλωμένες φορολογικές πληρωμές τους κατά 82 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο, συμπεριλαμβάνοντας «απρόβλεπτες» δαπάνες για φόρους.
Τα «κόλπα»
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η φοροαποφυγή συνεχίζει να ενσωματώνεται στις εταιρικές δομές. Οι εισφορές εταιρικού φόρου εισοδήματος της Silicon Six είναι, σε ποσοστά, πολύ χαμηλότερες από αυτές που πληρώνουν τομείς όπως οι τράπεζες και η ενέργεια σε πολλά μέρη του κόσμου», σχολίασε ο Paul Monaghan, διευθύνων σύμβουλος της FTF.
Ο Monaghan επεσήμανε τις «επιθετικές φορολογικές πρακτικές», όπως οι έκτακτες φορολογικές θέσεις, ενώ οι εταιρείες άσκησαν επίσης «τεράστια πολιτική επιρροή καθώς και οικονομική δύναμη», ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια για άσκηση επιρροής σε κυβερνήσεις.
Η έκθεση δημοσιεύεται σε μια στιγμή κατά την οποία η επιρροή των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας έχει ενταθεί από την παρουσία των αφεντικών τους, όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Τιμ Κουκ της Apple και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta στη δεύτερη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Μια σημαντική μείωση φόρων για τέτοιες εταιρείες φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων με τη Βρετανία, στην προσπάθεια της χώρας να εξασφαλίσει χαμηλότερους δασμούς στα προϊόντα της που εξάγονται στις ΗΠΑ.
Ο Monaghan είπε ότι μεγάλο μέρος των εσόδων της Silicon Six στο εξωτερικό υπόκεινται σε χαμηλούς συντελεστές εταιρικού φόρου εισοδήματος στις ΗΠΑ μέσω φορολογικής ελάφρυνσης για το άυλο εισόδημα που προέρχεται από το εξωτερικό.
Η FTF επεσήμανε ότι οι πωλήσεις στο εξωτερικό υπόκεινται επίσης σε χαμηλότερους συντελεστές φόρου εισοδήματος λόγω ενός συνδυασμού χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους και τοποθετήσεων κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία.
Το Netflix είχε τον χαμηλότερο συντελεστή φόρου που πραγματικά καταβλήθηκε σε σύγκριση με τα λογιστικά κέρδη, στο 14,7%, ενώ η Microsoft κατέβαλε 20,4%.
Σύμφωνα με την FTF είπε ότι η Amazon είχε τη χειρότερη φορολογική συμπεριφορά με βάση παράγοντες όπως το συνολικό ποσό του φόρου που καταβλήθηκε και η «προφανής μετατόπιση κερδών» – όπως η κράτηση ενός σημαντικού μέρους του βρετανικού εισοδήματός της στο Λουξεμβούργο με χαμηλή φορολογία. Ωστόσο, ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής της Amazon ήταν 19,6%, πολύ μεγαλύτερος από τις Netflix και Meta (15,4%) και την Apple (18,4%).
«Εφαρμόζουμε τους νόμους»
Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε στον Guardian: «Οι κυβερνήσεις γράφουν τους φορολογικούς νόμους και η Amazon κάνει ακριβώς αυτό που αυτοί οι νόμοι ενθαρρύνουν τις εταιρείες – πληρώνοντας όλους τους οφειλόμενους φόρους ενώ παράλληλα επενδύουν δισεκατομμύρια στη δημιουργία θέσεων εργασίας και υποδομών. Από το 2010, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και πάνω από 250 δισ. ευρώ στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή αυτή η επένδυση είναι φυσικό να οδηγήσει σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, ιδίως όταν υπολογίζεται ως ποσοστό των εσόδων».
Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε: «Ακολουθούμε τους διεθνείς και τοπικούς φορολογικούς κανόνες, διασφαλίζοντας ότι πληρώνουμε όλους τους φόρους που απαιτούνται σε καθεμία από τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε».
Ένας εκπρόσωπος τηςNetflix δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις καθορίζουν φορολογικούς κανόνες και συντελεστές – και οι εταιρείες συμμορφώνονται με αυτούς. Η Netflix συμμορφώνεται με τους σχετικούς φορολογικούς κανόνες και κανονισμούς σε κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούμαστε».
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις