Viral

Αυτό είναι το χρώμα που βλέπουμε αλλά δεν… υπάρχει

Όλοι έχουμε ένα χρώμα που μάς αντιπροσωπεύει. Μας εμπνέει, μας χαλαρώνει ή απλώς μάς φτιάχνει τη διάθεση. Μπορεί να είναι το χρώμα της αγαπημένης μας ομάδας ή μια απόχρωση που «κουμπώνει» με την ενέργειά μας. Το καθένα, με τον τρόπο του, λέει μια ιστορία.

Όμως τι γίνεται όταν η ιστορία αυτή βασίζεται… σε μια ψευδαίσθηση;

Η αλήθεια για το χρώμα που… δεν υπάρχει!

Όσο κι αν το αγαπάς, το μωβ — σύμφωνα με την επιστήμη — δεν είναι αληθινό χρώμα. Ή, πιο σωστά, δεν υπάρχει ως αυτόνομο χρώμα στο φάσμα του φωτός.

Στο ουράνιο τόξο βλέπουμε καθαρά διακριτά χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, κυανό, ιώδες. Όλα έχουν το δικό τους μοναδικό μήκος κύματος. Το μωβ; Όχι. Δεν έχει δική του «υπογραφή» στο φως. Δεν το εκπέμπει κανένα μήκος κύματος.

Ένα οπτικό… τρικ του εγκεφάλου

Το μωβ είναι στην ουσία ένα νοητικό κατασκεύασμα. Δημιουργείται όταν ο εγκέφαλός μας δέχεται ταυτόχρονα κόκκινο και μπλε φως και αποφασίζει να γεφυρώσει το κενό με μια σύνθεση: αυτό που εμείς βλέπουμε ως «μωβ».

Είναι μια χρωματική ψευδαίσθηση, ένα αποτέλεσμα ερμηνείας — όχι φυσικής ύπαρξης. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά χρήστης στο Reddit: «Το μωβ δεν υπάρχει στο ουράνιο τόξο. Αν μόνο τα φασματικά χρώματα θεωρούνται “πραγματικά”, τότε το μωβ δεν συγκαταλέγεται σε αυτά».

Δεν είναι μόνο το μωβ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), υπάρχουν κι άλλα χρώματα που δεν αντιστοιχούν σε καθαρό μήκος κύματος. Είναι οι λεγόμενες μη φασματικές αποχρώσεις — συνδυασμοί που δημιουργούνται από την αλληλεπίδραση διαφορετικών ακτινοβολιών.

Παράλληλα, πέρα από το ορατό φάσμα υπάρχουν περιοχές που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει: τα υπέρυθρα και τα υπεριώδη. Είναι εκεί, αλλά παραμένουν αόρατα για εμάς. Το «ουράνιο τόξο» που βλέπουμε είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του πραγματικού φάσματος φωτός.

Ένας άλλος χρήστης στο Reddit το έθεσε έτσι:

«Υπάρχουν πολλές ακόμα αποχρώσεις που δεν θα βρείτε ποτέ σε καθαρή μορφή. Το ‘θαλασσί-πράσινο’ ή το ‘καμένο ώχρα’, για παράδειγμα, δεν έχουν δικά τους μήκη κύματος».

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί την πραγματικότητα

Η αποκάλυψη για το μωβ είναι μια εντυπωσιακή υπενθύμιση: ο εγκέφαλός μας δεν αρκείται στο να μεταφράζει το φως. Δημιουργεί εμπειρίες. Χρώματα που δεν υπάρχουν αντικειμενικά στη φύση, γεννιούνται μέσα μας, ώστε να συνθέσουμε έναν πιο «πλήρη» κόσμο.

Το μωβ μπορεί να είναι ψευδαίσθηση. Αλλά ίσως αυτή η ψευδαίσθηση κάνει τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις