ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Λάρισα: Σε «ανωτέρα βία» αποδίδει την κατάρρευση του δρόμου Ρακοπόταμου – Κεραμιδίου η εταιρεία: Τι λέει ο πρόεδρος της

Tο «φαινόμενο της βαθιάς κατολίσθησης», και όχι κάποιο λάθος στην ποιότητα ή την εκτέλεση της κατασκευής, βλέπει ως αιτία της υποχώρησης του τμήματος 50 μέτρων του παραλιακού δρόμου στη Θεσσαλία ο πρόεδρος της τεχνικής εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή του παραλιακού άξονα Κεραμίδι – Ρακοπόταμος.
Μιλώντας αποκλειστικά στην «Κ», ο Αθανάσιος Ζυγογιάννης δήλωσε πως πριν από την υποχώρηση του δρόμου είχε προηγηθεί ένα δεκαήμερο έντονης κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή με συνεχείς βροχοπτώσεις. Από τότε, κατά τον ίδιο, παρουσιάστηκαν οι πρώτες ενδείξεις του επερχόμενου προβλήματος και διαπιστώθηκε ρωγμή στο οδόστρωμα.
«Λίγες ημέρες πριν από το συμβάν φαινόταν χαμηλά, 30-40 μέτρα κάτω από το οδόστρωμα, ότι το έδαφος είχε αρχίσει να κατολισθαίνει. Στο σημείο οι κλίσεις είναι απότομες και κατακόρυφες. Δεν κατολίσθησε η κατασκευή του δρόμου, αλλά το έδαφος κάτω από τον δρόμο, και έπειτα παρέσυρε την κατασκευή μαζί».
Ερωτηθείς τι έπραξε η εταιρεία μόλις διαπίστωσε τις πρώτες ενδείξεις κατολίσθησης, ο κ. Ζυγογιάννης απάντησε πως το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να αποκλείσει την πρόσβαση σε εκείνο το σημείο. «Οταν ξεκινάει ένα φαινόμενο, δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Τηρείς μέτρα ασφαλείας. Αν ο δρόμος ήταν σε κυκλοφορία, το ίδιο θα κάναμε. Τα κατολισθητικά φαινόμενα δεν έρχονται ξαφνικά», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η αρμόδια τεχνική υπηρεσία ήταν ενήμερη για το πρόβλημα που είχε προκύψει.


Ο πρόεδρος της εταιρείας επισήμανε πως η τεχνική εταιρεία είχε λάβει τη μελέτη για το τι πρέπει να κατασκευαστεί, πού και πώς, η οποία είχε προκύψει και από μελέτη των γεωλογικών χαρακτηριστικών. «Αυτή πρέπει να εφαρμόσω εγώ. Είναι ωστόσο ένα βουνό, του οποίου η μορφολογία αλλάζει ανά 100, να μην πω, 50 μέτρα. Είναι ένα ιδιαίτερο βουνό με μεταβαλλόμενη γεωμορφολογία».
Σε ερώτηση που έθεσε η «Κ» σχετικά με την καταγγελία στην οποία είχε προχωρήσει στις 16 Δεκεμβρίου η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας δημοσιεύοντας φωτογραφίες με καταπτώσεις χώματος και βράχων στο οδόστρωμα, ο κ. Ζυγογιάννης ανέφερε πως η εταιρεία είχε ενημερώσει την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας ότι χρειαζόταν επέκταση της βραχοπροστασίας του παραλιακού άξονα. «Η μελέτη προέβλεπε βραχοπροστασία αλλά δεν επαρκούσε για να καλύφθεί όλο το έργο. Χρειαζόταν μεγαλύτερη σε έκταση βραχοπροστασία, όχι άλλο υλικό. Το καταλάβαμε από τη στιμή που αρχίσαμε να εκτελούμε το έργο. Ηταν και είναι ένα θέμα υπό συζήτηση. Η υπηρεσία το ήξερε και συζητούσε πώς θα έβρισκε το κονδύλιο για να γίνει».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις