ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ
Μελέτη: H… αφαίμαξη του πλανήτη – Κλιματική αλλαγή και μεταγγίσεις αίματος

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης όσον αφορά τις μεταγγίσεις αίματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές του Ερυθρού Σταυρού και του University of the Sunshine Coast (UniSC) στην Αυστραλία πιστεύουν ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται με το αίμα καθώς και οι φυσικές καταστροφές είναι πιθανό να διαταράξουν τα σημερινά πρότυπα.
«Εκτός από τον περιορισμό της κινητικότητας μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τα γεγονότα αυτά διαταράσσουν την αποθήκευση, την ασφάλεια και τη μεταφορά του αίματος, το οποίο έχει μικρή διάρκεια ζωής», αναφέρει η Δρ. Elvina Viennet, μία από τις ερευνήτριες πίσω από τη μελέτη.
Πιθανή η αύξηση ασθενειών
Όπως γράφει το Euronews, κάθε χρόνο, 25 εκατομμύρια μονάδες αίματος μεταγγίζονται στην Ευρώπη. Χρειάζονται για τις θεραπείες ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, θυμάτων ατυχημάτων και ασθενών που ζουν με χρόνιες παθήσεις.
Οι αιμοδότες θα επηρεαστούν από τις ασθένειες που μεταδίδονται με το αίμα και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ η ζήτηση για αίμα θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα
«Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει ορισμένες μολυσματικές ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αίματος και μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από την αιμοδοσία», προσθέτει η Viennet, αναφέροντας την πιθανή αύξηση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο Δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων και των θερμότερων θερμοκρασιών.
Η αύξηση της θερμοκρασίας καθιστά τα κρούσματα αυτών των ασθενειών πιο συνηθισμένα στην Ευρώπη.
Επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών
Άλλες συνθήκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως «οι ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών θερμοκρασιών, της έκθεσης στο κρύο και άλλων κλιματικών διακυμάνσεων», θα μπορούσαν επίσης να περιορίσουν τη δεξαμενή των δυνητικών αιμοδοτών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health.
Αυτές οι κλιματικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης, τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αρτηριακή πίεση.
«Θα μπορούσαμε να δούμε την εμφάνιση νέων ασθενειών και άλλα προβλήματα υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, που επιδεινώνονται από τη ζέστη, καθώς και ψυχολογική δυσφορία και «κλιματικό άγχος» που επηρεάζουν τους δωρητές», δήλωσε η Helen Faddy, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο UniSC και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στον επιπολασμό των ασθενειών και στη συχνότητα των φυσικών καταστροφών θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση για μεταγγίσεις αίματος λόγω καταστάσεων όπως οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η δρεπανοκυτταρική νόσος», πρόσθεσε.
Στρατηγικές μετριασμού του προβλήματος
Στη μελέτη, οι ερευνητές προτείνουν πιθανές στρατηγικές μετριασμού, όπως ευέλικτα και κινητά κέντρα αίματος, κυτταρική διάσωση – μια μορφή αυτομετάγγισης – και διεθνή συνεργασία.
«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αυξάνει τα ποσοστά μετανάστευσης και καθιστά απαραίτητο να έχουμε περισσότερους αιμοδότες από διάφορες εθνικότητες και να αυξήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που δίνουν αίμα», δήλωσε η Faddy.
Πηγή: in.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις