ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Αυτά είναι τα νησάκια στα νερά του Πηνειού, ανέγγιχτα από τον χρόνο (φωτο – βίντεο)

Πολλοί αν και Λαρισαίοι, δεν γνωρίζουν τα πανέμορφα νησάκια με τα 226 είδη πουλιών στα νερά του Πηνειού, για την ακρίβεια στο δέλτα του ποταμού.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο υδάτινο τοπίο στον μοναδικό υδροβιότοπο του Πηνειού.

Στα ανατολικά του νομού Λάρισας, ο ποταμός Πηνειός, λίγο πριν χυθεί στο Αιγαίο, συνθέτει με τις αλλεπάλληλες προσχώσεις του ένα εξαίσιο φυσικό περιβάλλον με απίστευτης ομορφιάς τοπία, όπου διαβιούν εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας δίνοντας μια άλλη διάσταση στην τοπιογραφία.

Θεωρείται το δίδυμο αδελφάκι του Άραχθου καθώς πηγάζει από το ίδιο ακριβώς γεωγραφικό σημείο της Πίνδου, το οποίο εντοπίζεται κοντά στο Μέτσοβο και στα δυτικά του νομού Τρικάλων.

Μόνο που ο Σαλαβριάς (Πηνειός) όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, αντί να τραβήξει δυτικά όπως ο Άραχθος ακολουθεί πορεία ανατολική και καθώς κατηφορίζει από τα υψίπεδα της Πίνδου διατρέχει το σύνολο σχεδόν της Θεσσαλικής πεδιάδας, περνώντας μέσα από την πόλη της Λάρισας και των Τρίκαλων (ο παραποτάμός του, Ληθαίος).

Στο τέλος, μετά από 216 χιλιόμετρα περιπετειώδους πορείας και αφού μας χαρίσει τα ανυπέρβλητα τοπία της κοιλάδας των Τεμπών, εκβάλει στο Αιγαίο πέλαγος, ανάμεσα στα παραθαλάσσια χωριά του νομού Λάρισας, Μεσάγκαλα και Αλεξανδρινή.

Η πιο εύκολη πρόσβαση στην περιοχή γίνεται από τον κόμβο του Πυργετού, από όπου θα βγείτε από τον εθνικό δρόμο κατευθυνόμενοι προς τα χωριά Παλαιόπυργος και Κουλούρα.

Στο Δέλτα του Πηνειού συναντάμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα υγροτοπικά οικοσύστημα της Ανατ. Ελλάδας το οποίο προσφέρει ιδανικό ενδιαίτημα για πολλά είδη πουλιών, μικρών θηλαστικών και ερπετών.

Το Δέλτα του Πηνειού έχει χαρακτηριστεί ως «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» (ΤΙΦΚ). Σε διεθνές επίπεδο ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΣΠ). Εδώ ισχύει το καθεστώς προστασίας των διεθνών συμβάσεων της Βόννης, της Βέρνης, της Βαρκελώνης, της Ουάσιγκτον (CITES).

Εντελώς ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε πως από τα 444 είδη ορνιθοπανίδας που έχουν καταμετρηθεί σ’ όλη την Ελλάδα, τα 226 συναντώνται στις εκβολές του Πηνειού.

Τέτοια είναι τα αρπακτικά φιδαετοί, βραχοκιρκίνεζα, αετογερακίνες, σαΐνια μπούφοι, ξεφτέρια, πετρίτες και σφηκιάρηδες (στα βράχια των Τεμπών).

Δείτε βίντεο:

Πληροφορίες: viewsofgreece.gr – βίντεο: tamerlanosgeorge

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες