ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Το Πάσχα των Καθολικών στη Λάρισα – Το onlarissa.gr στην εκκλησία της Ιεράς Καρδιάς του Ιησού

Κυριακή του Πάσχα σήμερα, ημέρα γιορτής για τους Ορθόδοξους αλλά και τους Καθολικούς, που φέτος γιορτάζουν ξανά μαζί (η τελευταία φορά ήταν το 2017), γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως και να «φυσά» ένας αέρας σύμπνοιας μεταξύ των δύο Εκκλησιών, οι οποίες φαίνεται πως βρίσκονται αρκετά κοντά στη συμφωνία για καθιέρωση ενός μόνιμου κοινού εορτασμού. Με αφορμή τη φετινή «συμπόρευση» «Ανατολικής» και «Δυτικής» Εκκλησίας, το onlarissa.gr βρέθηκε στην Καθολική Εκκλησία της πόλης της Ιεράς Καρδίας του Ιησού και μίλησε με τον εφημέριο, πατέρα Κρίστιαν, για τις διάφορες και κυρίως τα κοινά σημεία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γιορτάσουν σήμερα τη μεγάλη αυτή γιορτή οι χριστιανοί της Λάρισας.
Της Ζωής Μπουρουτζή
Ο πατέρας Κρίστιαν κατάγεται από τη Ρουμανία, ζει στην Ελλάδα εδώ και 19 χρόνια και βρίσκεται στη Λάρισα από το 2014. Όπως εξηγεί, ανεξάρτητα από τις ημερολογιακές «διαφωνίες» μεταξύ των δύο εκκλησιών, από τη δεκαετία του ’70 οι καθολικοί της χώρας γιορτάζουν πάντοτε μαζί με τους ορθοδόξους. Άλλωστε και ο Πάπας Φραγκίσκος διακηρύσσει ότι «το Πάσχα ανήκει στον Χριστό, όχι στα ημερολόγια ημών των θνητών».
«Οι δύο παραδόσεις μοιάζουν», αναφέρει έπειτα ο ιερέας, «δεν μπορούν να είναι διαφορετικές γιατί και η ορθόδοξη εκκλησία και η καθολική και γενικά τα άλλα δόγματα, επικεντρώνονται αυτή την εβδομάδα γύρω από τα Πάθη του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ο κύριος έπαθε για όλους, όχι μόνο για τους ορθόδοξους ή τους καθολικούς. Για αυτό και η ανάμνηση».
Ποιες είναι λοιπόν οι διαφορές; Ελάχιστες, σημειώνει ο ίδιος. «Το τυπικό βέβαια είναι διαφορετικό γιατί η ορθόδοξη εκκλησία ακολουθεί το βυζαντινό, ενώ η καθολική το δυτικό, ωστόσο η βάση σε όλα αυτά είναι ίδια», εξηγεί.
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή σηματοδοτεί και για τους καθολικούς την προετοιμασία για το Πάσχα. Δεν ξεκινά βέβαια όπως η δική μας, την Καθαρά Δευτέρα, αλλά την επονομαζόμενη «Τετάρτη των Τεφρών» την ίδια εβδομάδα, οπότε οι πιστοί σημαδεύουν τα μέτωπά τους με στάχτη που έχει δημιουργηθεί από καμένα βάγια της προηγούμενης χρονιάς, λέγοντας τη φράση «χώμα είσαι και στο χώμα θα επανέλθεις». Πρόκειται για μια νηστεία λιγότερο «αυστηρή», καθώς επιτρέπει την κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγού, ύστερα από τη δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού το 1964. Την Τετάρτη των Τεφρών βέβαια κατά το έθιμο η νηστεία που τηρείται είναι κατά κανόνα αυστηρή, καθώς οι πιστοί τρώνε ένα γεύμα την ημέρα.
Η «καθολική» Μεγάλη Εβδομάδα
Τα μεγαλύτερα κοινά μεταξύ των δύο Εκκλησιών εντοπίζονται στις πρώτες τρεις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Τότε γίνεται η ανάγνωση μερών των Ευαγγελίων, όπως για παράδειγμα το Ευαγγέλιο της αμαρτωλής γυναίκας που έπλυνε τα πόδια του Κυρίου, το οποίο ακούγεται τη Μεγάλη Δευτέρα.
Οι διαφορές αρχίζουν από τη Μεγάλη Πέμπτη, που ξεκινά η Ακολουθία του Δρόμου του Σταύρου και περιλαμβάνει τις 14 στάσεις του Χριστού προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση, μέχρι και την Ταφή και ακολουθεί η Σταυροπροσκύνηση.
Η Μεγάλη Παρασκευή ξεκινά με τη Θεία Κοινωνία, που είναι σαν προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το ίδιο βράδυ ακολουθεί ο επιτάφιος, ο οποίος και πάλι ακολουθεί τη φιλοσοφία του ορθοδόξου μια ξύλινη κατασκευή που μοιάζει με εκκλησάκι και μέσα το άγαλμα του νεκρού σώματος του Χριστού. Γίνεται περιφορά του Επιταφίου στις γειτονιές, την οποία ακολουθεί το πλήθος των πιστών.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου επικρατεί ησυχία στην καθολική Εκκλησία. Το βράδυ όμως τελείται με πανηγυρικό τρόπο η Ακολουθία της Αναστάσεως, που ξεκινά περίπου στις 10 η ώρα. Στις μεγάλες εκκλησίες και τους καθεδρικούς ναούς η Ανάσταση γίνεται τα μεσάνυχτα, όμως στις μικρότερες, μεταξύ αυτών και στην Καθολική Εκκλησία της Λάρισας, αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα ανάβει το Κερί της Αναστάσεως και έπειτα οι πιστοί επιστρέφουν στην Εκκλησία για να τελέσουν την Πασχαλινή Αγρυπνία, που αποτελείται από αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης και φτάνει ως την Καινή.
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα τελείται η Θεία Λειτουργία, στην οποία ψάλλεται κανονικά το Χριστός Ανέστη, ενώ ακολουθείται και το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ», το οποίο δεν ακούγεται καθόλου στη διάρκεια της Σαρακοστής, όπως και το αλληλούια, το οποίο αποτελεί σύμβολο της μετανοίας.
Ακολουθεί η εβδομάδα της Διακαινησίμου και η Κυριακή του Θωμά, που είναι σημαντική μέρα για την Καθολική Εκκλησία της Λάρισας, καθώς τότε γιορταζει. Η Κυριακή του Θωμά αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημείο στην όλη διαδικασία των Παθών και της Ανάστασης, καθώς συμβολίζει την ευσπλαχνία του Θεού, ο οποίος δεν τιμωρεί ως σκληρός πατέρας, αλλά δειχνει την αγάπη του, όπως στον Θωμά.
Πώς γιορτάζουν σήμερα το Πάσχα οι καθολικοί της Λάρισας;
Στην Καθολική Εκκλησία της Λάρισας βέβαια δεν εκκλησιάζονται μόνο κάτοικοι της πόλης, αλλά και των περιχώρων και από περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Κατερίνης. Πρόκειται ωστόσο για μια πολυεθνική εκκλησία, καθώς σε αυτή εκκλησιάζονται και αρκετοί ξένοι κάτοικοι της Λάρισας που εργάζονται στη βάση του ΝΑΤΟ και προέρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.
Σε μια τυπική λειτουργία παρευρίσκονται περίπου 30-40 πιστοί, στις περιόδους όμως των Χριστουγέννων και του Πάσχα όλοι λίγο πολύ αισθάνονται την ανάγκη να βιώσουν την ιδιαίτερη αυτή ατμόσφαιρα της εκκλησίας.
Σήμερα λοιπόν οι καθολικοί της Λάρισας και των γύρω περιοχών γιορτάζουν τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα τρώγοντας ο καθένας τα φαγητά της χώρας του, μιας και πρόκειται για πολυεθνική κοινότητα και τηρώντας τις παραδόσεις του τόπου του. Έτσι, όταν συζητάμε για τους Έλληνες καθολικούς, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι κι εκείνοι ακολουθούν τις γνωστές σε όλους μας συνήθειες του γλεντιού, της διασκέδασης και πάνω από όλα της χαράς.
Πότε ξανά κοινό Πάσχα;
Συνολικά, στα 100 χρόνια που περιέχονται στον 21ο αιώνα το Πάσχα θα είναι κοινό τα 31 από αυτά, αλλά κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβαίνει όλο και σπανιότερα. Μετά το φετινό κοινό Πάσχα, αυτό θα συμβεί ξανά τα έτη 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041 κ.α.
Μάλιστα, το τελευταίο κοινό Πάσχα υπολογίζεται ότι θα συμβεί το έτος 2698. Από εκεί και πέρα, Ορθόδοξοι και Καθολικοί (ίσως) να μην γιορτάσουν ξανά από κοινού την Ανάσταση του Χριστού…
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις