ΛΑΡΙΣΑ
Λιακούλη: «Φτωχοί το 19.6% των Ελλήνων» (βίντεο)

«Παρότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ισχυρίζονται πως το πλεόνασμα των 11 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ -από τα οποία επέστρεψε στους πολίτες εν είδει παροχών το 1 δις ευρώ- δεν είναι προϊόν υπερφορολόγησης, ωστόσο από κάπου αυτό προήλθε. Και είναι γνωστό σε όλους, ότι προήλθε από τον ‘’φουσκωμένο’’ ΦΠΑ των υπεραυξημένων προϊόντων και υπηρεσιών, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε γενικά ‘’ακρίβεια’’ και η οποία πλέον αποτελεί ‘’εργαλείο’’ άσκησης οικονομικής πολιτικής για τη ΝΔ, όπως και από το τεκμαρτό ‘’χαράτσι’’ που επέβαλλε πέρυσι στους ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε καλεσμένη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, με τους δημοσιογράφους Π. Στάθη και Γ. Κολοκυθά, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική και για τη στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε να προβεί στις συγκεκριμένες παροχές, «λίγες μέρες μόνο μετά το Πάσχα και αφότου ξεσηκώθηκαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όταν διαπίστωσαν πως θα περνούσαν τη γιορτινή περίοδο, χωρίς να έχει βρεθεί κάποιος μηχανισμός, προκειμένου να λάβουν λίγο νωρίτερα τις ήδη χαμηλές αποδοχές τους -και πάλι εξαιτίας της αναλγησίας του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ».
«Τώρα που ο κ. Μητσοτάκης αντιλήφθηκε πολύ καλά ότι η κοινωνική πίεση που δέχεται η παράταξή του είναι τεράστια, τώρα που βλέπει τις συνέπειες της δημοσκοπικής της ‘’κατολίσθησης’’, τώρα που ‘’αποχαιρετά’’ οριστικά το 41% των εκλογών του 2023, τώρα που η αυτοδυναμία φαντάζει ‘’όνειρο μακρινό’’, τώρα επέλεξε να προβεί και στο συγκεκριμένο πακέτο παροχών -προεκλογικού χαρακτήρα- προς τους πολίτες», συμπλήρωσε η βουλευτής χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε τα εξής:
«Έχω εντοπίσει ένα μεγάλο κίνδυνο, όταν συζητάμε στα πάνελς για την οικονομία. Εγκλωβιζόμαστε πολλές φορές στους αριθμούς, χάνοντας την πραγματική εικόνα του πως βιώνει η κοινωνία την οικονομική πραγματικότητα. Καταρχάς, η κοινωνία δεν φαίνεται να συμμερίζεται καθόλου το κυβερνητικό ‘’αφήγημα’’ της ισχυρής οικονομίας -ένα ‘’παραμύθι’’ που δεν έχει μάλιστα κανένα ‘’δράκο’’. Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας συγκαταλέγονται πλέον σε αυτούς που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχιας. Η οποία αφορά πλέον το 20% του
ελληνικού πληθυσμού, από 17,6% που ήταν το 2019, όταν και ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα δε πολύ-αναμενόμενα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα οποία έχουν ήδη εισρεύσει 36 δις ευρώ στη χώρα, αποδεδειγμένα πλέον αφορούν πολύ λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, χωρίς να κάνουν καμία διαφορά για την αγορά και τον κορμό της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όχι τυχαία, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών έχει κατρακυλήσει στην προτελευταία θέση της Ε.Ε. των 27, μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία, που και αυτή δεν βρίσκεται πλέον πολύ πίσω μας… Σε αυτό το δυσχερές οικονομικό πλαίσιο εντάσσεται το 1 δις ευρώ σε παροχές του κ. Μητσοτάκη. Το οποίο ναι μεν θα ψηφίσουμε, αφού αυτό κάνουμε για κάθε μέτρο ανακούφισης, ωστόσο αναγνωρίζουμε πως και επαρκές δεν είναι και αναποτελεσματικό θα είναι σε ό,τι αφορά τη ‘’μακροοικονομική πραγματικότητα’’ των ελληνικών νοικοκυριών και εισοδημάτων. Και αυτό γιατί τα όσα προβλέπει η κυβέρνηση πως το πακέτο της θα αποδώσει στο μέτωπο της πανάκριβης στέγης, των χαμηλών συντάξεων και των δημοσίων επενδύσεων δεν έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα, είναι κοντολογίς ‘’ημίμετρα’’ επιδοματικού χαρακτήρα και ας ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως θα έχουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Οι δε ουσιαστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, για επαναφορά του ΕΚΑΣ για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, με μόλις 500 εκ. ευρώ δαπάνη ή για την άμβλυνση της στεγαστικής κρίσης, εξακολουθούν να παραμένουν στα ‘’αζήτητα’’ της κυβέρνησης, η οποία αναλώνεται σε κυρίως επικοινωνιακού τύπου επιδοματικές παροχές που επιπλέον δεν συνάδουν με την εικόνα που παρουσιάζει, περί μιας δήθεν εύρωστης οικονομίας…».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις