ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Στη Λάρισα το 1ο Συνέδριο Cantina Academy με την υποστήριξη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»

Με στόχο να αναδείξει τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη γαστρονομία και να ανοίξει τη συζήτηση για το μέλλον της τροφής στην Ελλάδα, το Cantina magazine, με την υποστήριξη της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, διοργανώνει ένα καινοτόμο συνέδριο στη Λάρισα, την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025, με τίτλο «Διασφαλίζοντας το Μέλλον της Τροφής».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Grecotel Larissa Imperial και θα μεταδίδεται ζωντανά καθ΄όλη τη διάρκεια του στο cantina.protothema.gr

Στην καρδιά της ελληνικής γεωργικής παραγωγής, η Λάρισα φιλοξενεί ένα ολοήμερο συνέδριο πλούσιο σε ομιλίες, πάνελ και παρουσιάσεις, με τη συμμετοχή πολιτικών, επιστημόνων, παραγωγών, chef και επιχειρηματιών. Θέματα όπως η εθνική αγροδιατροφική στρατηγική, η ανθεκτική γεωργία, η βιώσιμη κτηνοτροφία, τα θερμοκήπια, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η γαστρονομία, καθώς και η νέα γενιά στην αγροτική παραγωγή θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου.

Τι είναι το Cantina Academy;

Το Cantina Academy είναι μια σειρά από συνεδριακού τύπου εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Κάθε εκδήλωση αποτελεί μια σύνθεση από ομιλίες, πάνελ και workshops, που εστιάζει στη διατροφική και αγροτική κουλτούρα του κάθε τόπου. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του Cantina Academy είναι Έλληνες και ξένοι ειδικοί, καταξιωμένοι στον τομέα τους, που μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα case-studies που κάνουν τη διαφορά σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Cantina Academy στοχεύει στην ανάδειξη της πρωτογενούς τοπικής παραγωγής, της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας κάθε terroir. Στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της διατροφικής παράδοσης και της μαγειρικής ταυτότητας κάθε περιοχής, ώστε να δώσει έμπνευση στη νέα γενιά για να δραστηριοποιηθεί στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση των πρώτων υλών.

Το όραμα του Cantina Academy

Η σημασία της διατροφής για την ανθρώπινη υγεία, η αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών πρώτων υλών, η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία άνθηση του τουρισμού δημιουργούν ένα μείγμα που απαιτεί άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις, κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μέλλον με απώτερο στόχο την αλλαγή του παραγωγικού χάρτη της Ελλάδας.

Αποστολή του Cantina Academy είναι να δώσει τη δυνατότητα σε τοπικούς φορείς, παραγωγούς και εταιρείες να προχωρήσουν σε θετικές αλλαγές, βασιζόμενοι σε ειδικές γνώσεις, πρακτικά εργαλεία και έμπνευση από κορυφαίους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, σεφ και παραγωγούς του κλάδου.

Το πρόγραμμα του 1ου Cantina Academy

10:30 Έναρξη – Χαιρετισμοί

Συντονισμός: Νανά Δαρειώτη / Διευθύντρια Σύνταξης Περιοδικό CANTINA

10:35 Το όραμα μιας εθνικής αγροδιατροφικής στρατηγικής

  • Κωνσταντίνος Τσιάρας / Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Απόστολος Ταμβακάκης / Πρόεδρος, EOS Capital Partners Fund
  • Φίλιππος Σαχινίδης / π.Υπουργός Οικονομικών, Οικονομολόγος
  • Σπύρος Κίντζιος / Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής: Μπάμπης Κούτρας / Διευθυντής Πρώτο Θέμα

11:15 Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή
Δημήτρα Φουντά / Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

11:25 Θερμοκήπια: Κλιματική αλλαγή και αειφόρος παραγωγή

  • Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου / Γενικός Διευθυντής – Αγροτική Τραπεζική, Τράπεζα Πειραιώς
  • Χρήστος Κατσάνος / Greenhouse & Farm Management Consultant, DKG Group
  • Νίκος Κατσούλας / Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Βαγγέλης Ζαχαρής / Business to Business Director, Protergia

Συντονιστής: Γιώργος Ευγενίδης / Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα

12:05 Διαχείριση Υδάτων στις αγροτικές καλλιέργειες θερμοκηπίων
Antonio Jesus Zapata Sierra / Δρ. Γεωπόνος Μηχανικός, Τακτικός Καθηγητής Υδραυλικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο της Almeria

12:15 Γαστρονομία: Η εντοπιότητα στο τραπέζι

  • Τασούλα Κουφοπούλου / Chef, Ιδιοκτήτρια εστιατορίου «Απόμερο»
  • Δημήτρης Δημητριάδης / Executive Chef, Head chef εστιατορίου «ΦΙΤΑ»
  • Μάγια Τσόκλη / Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρεια Θεσσαλίας

Συντονιστής: Γιάννα Μπαλαφούτη / Δημοσιογράφος Cantina

12:40 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (30’)

13:10 Επιχειρηματικοί Συνεταιρισμοί – Η μόνη προοπτική

Πέτρος Ευθυμίου / Δημοσιογράφος, π.Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

13:15 Η Θεσσαλία ως πρότυπο ανθεκτικής γεωργίας

  • Δημήτρης Κουρέτας / Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
  • Δημήτρης Βλαχοστέργιος / Γεωπόνος, Διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
  • Παναγιώτης Καλφούτζος / Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»
  • Νίκος Γούσιος / Αντιπρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ»

Συντονιστής: Πέτρος Ευθυμίου

13:55 Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, καινοτομίες και φυλές

  • Χρήστος Κέλλας / Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Χαράλαμπος Μπιλλίνης / Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Δρ.Ευδοκία Κρυσταλλίδου / Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας και Στρατηγικής- Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής

Συντονιστής: Γεωργία Σαδανά / Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα

14:25 Case Study: Το Καλαρρύτικο Πρόβατο
Ιωάννης Μπαζάκης / Παραγωγός «Φάρμα Κονάκι Φασούλα»

14:35 Έξυπνη Σπορά: Η γεωργία του μέλλοντος ξεκινά από τη Θεσσαλία
Βασίλης Κωτούλας / Προϊστάμενος Προγράμματος Συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού βυνοποίησης, Αθηναϊκή Ζυθοποιία

14.45 Ο νέος παραγωγικός χάρτης της Ελλάδας

  • Αθανάσιος Μαύρος / Επικεφαλής Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανεμπορίου Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ernst & Young
  • Έφη Λαζαρίδου / Διευθύνουσα Σύμβουλος, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
  • Χρήστος Γιαννακάκης / Αντιπρόεδρος, ΕΘΕΑΣ – Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
  • Βαγγέλης Κρανιώτης / Πρόεδρος Αγρ. Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη»

Συντονιστής: Στέλιος Μορφίδης / Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα 

15:25 Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας
Δημήτρης Σκάλκος / Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Πρόεδρος Enterprise Greece

15:40 Λήξη Συνεδρίου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες